Kısa adı TGC olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Sosyal İşler Komisyonunun kıdemli gazeteci üyeleri  ziyaret etmeye devam ediyor.  Komisyon TGC Önceki Onur Kurulu Başkanlarından kıdemli gazeteci Ergin Konuksever’i ve eşi Günay Konuksever’i ziyaret etti.

Ziyaretlere TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Hüseyin Irmak, üyeler Nevin Akkaya ve Yasemin Arpa katıldı. TGC Sosyal İşler Komisyonu'nun koordinatörlüğünü TGC Yönetim Kurulu üyesi Pınar Aktaş yapıyor.

İLK SAVAŞ MUHABİRİ

Cemiyetin önceki Onur Kurulu Başkanlarından olan Ergin Konuksever Türkiye’nin ilk savaş muhabirleri arasında yer alıyor. Konuksever, Arap İsrail Savaşlarını, Irak-İran Savaşı'nı, Irak Amerika Savaşı'nı ve Ortadoğu'da birçok çatışmayı izledi. 1968 kuşağının öğrenci eylemlerini, kanlı pazarı, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve arkadaşlarını, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı fotoğrafladı.

Savaş muhabirliğinin, foto muhabirliğinin çok zor emek gerektiren bir meslek olduğunu, medyada foto muhabirlerine gereken değerin verilmediğine dikkat çeken Ergin Konuksever, “Üniversitedeki işgal döneminde zaman zaman linç edilme tehlikesi atlattık. Deniz Gezmiş'e üzerindeki parkayı ben verdim. Cumhuriyet Gazetesinde çalışıyordum. Deniz Gezmiş'e babası benim masamda bir mektup yazdı" diyor.

Evinde kılıç, kamçı, baston, silah, fotoğraf koleksiyonu yapan Ergin Konuksever genç gazetecilere de mesaj veriyor. Ergin Konuksever, “Genç gazeteciler kendilerini ezdirmesinler, siyasetçilerin ve patronların önünde dik dursunlar. Kendi haklarına ve halkın haber alma hakkına sahip çıksınlar. Gazeteci her zaman halkın yanında olan bir meslektir. Yalnızca halka hizmet etmekle yükümlüdür” diye konuştu.

Harbiye’deki Askeri Müze’de Ergin Konuksever’e ayrılmış bir köşe bulunuyor. Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullandığı fotoğraf makinesi ve savaştan getirdiği eşyalar bu köşede yer alıyor. Beşiktaş’daki Deniz Müzesi’nde de Ergin Konuksever’in Kıbrıs ile ilgili anı eşyaları yer alıyor.

“Talat Aydemir Hatıratım”, “Bir Darbeci Subayın Anıları-Adnan Çelikoğlu’nun Anıları”, “Çoban Sülü”, isimli kitapları bulunuyor.

ERGİN KONUKSEVER
1937 yılında Samsun’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Okulu mezunu. Mesleğe 1956 yılında Vatan Gazetesi’nde başladı. Yeni Sabah, Hürriyet, Günaydın, Cumhuriyet, Milliyet, Akşam, Tercüman, Bulvar, Hayat Mecmuası ile BRT’de görev yaptı. Basın Şeref Kartı taşıyor. Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldı. Kıbrıs’ta “İkinciHarekât”ın birinci günü ağır yaralanarak Rumların eline düştü. Bir ay esir kaldı. Yanında bulunan arkadaşı Adem Yavuz tedaviye getirildiği Hastanenin bahçesinde askerler tarafından karnından vurularak şehit edildi. 27 Mayıs Hareketi, 22 Şubat ve 21 Mayıs olaylarının içinde yedek subay olarak bulundu. Mesleki birçok ödülü var. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanlığı ve Sekreterliği yaptı.