Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğünde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 103 maden işçisi törenle anıldı.

"KENDİ KENDİMİZE YETEN ÜLKE OLACAĞIZ"

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Armutçuk Müessesesindeki kuyu başında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kuralların uygulanmasında yaşanılan olayların ders alınması gerektiğini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle her zamanki süreçten daha dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini anlatan Çorumluoğlu, "İş işten geçtiği zaman kimsenin kimseye faydasının olmadığını biz acı bir şekilde kovid zamanında gördük. Bize medeniyet dersi vermeye çalışan Avrupalı, havalimanlarındaki uçakları basarak oradaki maskeleri aldı ve vatandaşına dağıttı. Biz de ekonomik gücü olmayan ülkelere kendi ülkemizde maske yapıp gönderdik. Demek ki kendi kendimize yeten bir ülke olacağız. Sadece maden alanında değil tarımsal, sanayi ve her alanda kendi kendimize yeten bir ülke olduğumuz zaman önümüzün daha da fazla açılacağını düşünüyorum." dedi.

"SANKİ ÖNEMLİ BİR BULUŞMUŞ GİBİ..."

İthal kömürün ülkeye gelmeye başladığı dönemlerde Artvin'de Vali Yardımcısı olarak görev yaptığını belirten Çorumluoğlu, "Sanki çok önemli bir buluşmuş gibi yurt dışından kömür getirelim diye bir yanlışa düşüyoruz. Siz Armutçuk'ta, Zonguldak'ta yerin altındaki kömürü çıkarmayacaksınız, elin adamının çıkardığı kömürle hayatınıza devam edeceksiniz. İşte böyle bir salgın ve sıkıntı olduğunda o kömür gelmez ve sizin hayatınız da durur." sözleri ile konuştu.

"DÜNYADA PARMAKLA GÖSTERİLEN CİHAZLAR HALİNE GELDİ"

Teknolojiyi hayatın her anında kullanılması gerektiğini, o dönemde maden ocaklarında yaşanan kazaların da bu teknolojinin yeterince kullanılmamasından kaynaklandığını ifade eden Çorumluoğlu, şu ifadelere yer verdi: "Şuan biz belli teknolojik alanlarda dünyanın parmakla gösterdiği ülkelerden biri haline geldik. Gönlümden geçen bu teknolojiyi farklı alanlarda kullanıyoruz, sanayide kullanıyoruz, ülkemizi korumada kullanıyoruz. Bugün İHA, SİA'larımız dünyada parmakla gösterilen cihazlar haline geldi. Aynı şekildeki bu iyileştirmelerin de madenlerimizde ve yeraltında kullanılması halinde çalışan kardeşlerimizin sağlık ve yaşamlarını zarar gelmeyeceği için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. İşçi kardeşlerimiz yer altı ve yer üstündeki kurallara uyması gerekir. Kazalardaki insan faktörünü minimuma indirebilmek için dikkatli ve kurallara uygun hareket etmemiz gerekiyor."

"BÜTÜN SAMİMİYETİMLE SÖYLÜYORUM"

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu da 1986 yılında iş başı yaptığı kurumda, Kozlu'daki maden faciasında mühendis, son cenazenin alınmasında da işletme müdürü olduğunu hatırlatarak, "Bütün samimiyetimle söylüyorum, bu dönemlerde bu tür anma programlarında kelimeleri, cümleleri dökmek bu travmayı yaşamış bir insan olarak benim için gerçekten zor. Bunu anlayışla karşılamanızı istirham ediyorum." dedi.

KAZALARIN OLUŞ NEDENİ

Kozlu ve Armutçuk'taki maden kazalarının oluş şekline değinen Eroğlu, şunları söyledi: "Kozlu ve Armutçuk'taki kazaların o günkü atmosferik şartlarda en büyük özelliği tabi ki bunu yıllar sonra farkına varılan literatüre geçen, mutlaka dikkat edilmesi gereken husus, ikisi de o günkü şartlarda ani atmosferik basınçlardaki ani düşüşlerin olduğu şartlardır. Bu şartları biz şuan biliyoruz. Ani basınç düşümünde tüm idareciler olarak aman dikkat edin diyoruz."

TTK'DAKİ İŞÇİ AÇIKLARI

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ise kuruma dönem dönem işçi alındığını ancak emeklilikler nedeniyle işçi sayının düştüğünü dile getirerek, "Yerli ve milli kaynaklarının üretilmesinden bahsedildiği bir dönemde taş kömürü üretiminin arttırılması için atılacak adımlar dışa bağımlılıktan ülkemizi kurtaracaktır. TTK'nın tam kapasite ile istikrarlı bir şekilde çalışabilmesi için TTK Genel Müdürlüğü'ne yetki verilmelidir." dedi.

ARMUTÇUK VE KOZLU KAPSAM DIŞI

Soma faciasından bazı maden şehitlerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesine yönelik çıkarılan yasa tasarısının sınırlandırılması sonucu Kozlu ve Armutçuk'taki maden şehitlerinin yakınlarının faydalanamadığını hatırlatan Yeşil, "Armutçuk'ta 103 ve Kozlu'da yaşamını yitiren 263 maden işçimizin yakınları başta olmak üzere 10 Haziran 2003 tarihinden önce 13 Mayıs 2014 tarihinden sonra şehit olan madenci kardeşlerimizin yakınları bu haklardan yararlanamadı. Tüm maden şehitlerimizin yakınlarının bu haklardan yararlanması için sendikamızın, derneklerimizin ve milletvekillerimizin girişimleri oldu. Bu girişimleri sürdürüyoruz, bu yanlış derhal düzeltilmelidir. Önceliğimiz her şeyden önce sağlığımız ve can güvenliğimiz. Önce sağlık ve emniyet diyoruz" sözlerine yer verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da hayatını kaybeden madencileri rahmetle andı.

Törende, faciada yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu,mevlit şekeri dağıtıldı.

Törene, belediye başkanları, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra GMİS yöneticileri, madenciler katıldı.