TBMM Anayasa komisyonundan geçen  anayasa taslağı ile ilgili  komisyonda   ikinci kez konuştuğunu bildiren  CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş, söz alamamaktan yakındı.

Demirtaş, rejim değişikliğini içeren anayasa görüşmelerinin 10 gün içinde yapılamayacağını, belirttiği açıklamasında  “Bizi susturmamalısınız Siz iktidarsınız, bir susturucu değil konuşturucu olmanız gerekir Sayın Başkanım.” Dediğine vurgu yaptı

Türkiye’nin içinde bulunduğu ortam nedeniyle MHP  vekillerin Anayasa değişikliğinden yana olduklarını ifade ettiklerine de kaydeden CHP Milletvekili Demirtaş  “15 Temmuzu doğru analiz edemezsek doğru sonuçlar çıkartamayız, yanlış sonuçlar çıkartırız. 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren komutanları kim bu görevlere atadı? Kimin imzası var o atamaların altında? Bunu iyi analiz etmemiz lazım. Burası çok önemli. Yine, Türkiye'yi 15 Temmuza hangi nedenler sürükledi? Kimin hataları sonucu biz 15 Temmuz gecesini yaşadık?

Şimdi, tabii, şu an için, Türkiye'ye 15 Temmuz gecesini yaşatanları devletin içine yerleştirenlere, 17-25 Aralık operasyonlarına kadar bir koalisyon yapan, ortaklık yapan ve aynı amaç için farklı yollardan yürüyenlere ve bize göre son derece başarısız ve Türkiye'yi yönetemeyen bir iktidara, Sayın Parsak, yani MHP yönetimi diyor ki: ‘Yaptıklarınız az olmuş, size daha çok yetki verelim, Türkiye'yi iyice batırın.” Dedi.

Bu yetkilerle zalim bir diktatörün çıkacağını da belirten  Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

“Bakın, millet Başkanlık rejimine alerji duyuyor diye adını dahi değiştirdiniz. Aslında, bu işin adının ne olduğunun hiçbir önemi yok, ama bu teklifte, her hâlükârda fiilen rejim değişikliği önerilmektedir. Bu yetkileri kime verirseniz verin, bu yetkiler bir zalim diktatörü ortaya çıkartır. Bakın, diktatörün kim olduğunun önemi yok. Bizim Genel Başkanımıza da verebilirsiniz. Bu yetkilerden zalim bir diktatör çıkar arkadaşlar.

Şimdi, bakın, ne yapıyorsunuz? Doksan üç yıllık toplumsal mutabakatı bozmaya çalışıyorsunuz. İki parti bizleri dışlayarak toplumsal mutabakatı bozuyorsunuz. Bu değişiklik, doksan üç yıllık toplumsal mutabakatı bozuyor arkadaşlar. Bu şekilde, yapılan bir şeyle toplumun huzuru kalmaz.”