Genel Maden İşçileri Sendikası Toplantı Salonu'nda liseler arası 2. Dil Kongresi gerçekleştirildi. Zonguldak Erdemir Anadolu Lisesi öncülüğünde liseler arası 2. Dil Kongresi gerçekleştirildi. Genel Maden İşçileri Sendikası Toplantı Salonu'nda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programda konuşma yapan Erdemir Anadolu Lisesi Okul Müdürü Engin Mutlu, yabancı dil öğreniminin önemini vurguladı. Öğrencileri yabancı dile teşvik etmek amacıyla organizasyon düzenlediklerini belirten Mutlu, şöyle dedi:
"İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilgi ve teknoloji hızlı üretildiği gibi yine bir o kadar hızla tüketilmektedir. Farklı coğrafyalarda yaşayan insanlar arası iletişim ve haberleşme, haftalar veya günlerle değil, saniyelerle ve anlık olarak gerçekleşmektedir. Bu baş döndürücü gelişim devam ederken, bizler de kendimize bir misyon belirleyerek, süreç içerisinde yerimizi almak, bu doğrultuda bilimsel disiplin içerisinde çalışarak gelişmek ve ilerlemek zorundayız. Bu durum, bizim dışımızdaki ülke ve milletlerle diyalog kurmayı ve zaman zaman da ortak çalışmayı zorunlu kılmaktadır. İşte bu diyalogun ilk basamağı hızla gelişen ve ilerleyen zaman içerisinde uluslar arası alanda kendimizi ifade edebilmektedir. Paylaşımcılığa ve üretkenliğe yönelik birikimlerimizi tüm dünyanın hizmetine sunabilmek için genel geçer bir lisan olarak İngilizce ve Almanca'nın hem okur yazarlık, hem de anlama ve anlatma düzeyinde iyi bilinmesini gerektirmektedir. Ve hatta üçüncü, dördüncü lisan olarak bazı yerel dillerin bile öğrenilmesi şart olmuştur. Yabancı dillerin öğrenilmesi ve kullanılması sürecinde bu dilleri kullanan milletlerin kültürel, edebi ve düşünce birikimlerinin de taşındığı dikkate alındığında lisan öğrenmeye önem verdiğimiz kadar bizim için önem vermemiz gereken bir başka husus daha ortaya çıkmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk onuncu yıl nutkunda da mutlaka gelişmiş uygarlıklar seviyesine çıkmamızın zorunluluğundan bahsetmiştir. Erdemir Anadolu Lisesi olarak bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Dil Kongresi'nde amacımız, yabancı dil öğretimi konusunda Zonguldak okullarıyla birlikte çalışmak ve kaynaşmaktır. Milli kültür ve değerlerimizle beraber gelişmiş toplumlar arasındaki yerimizi almak, birbirimize yol göstermek ve düşüncelerimizi paylaşmaktır. İlköğretim, orta öğretim hatta yüksek öğretim hayatımızda yıllarca yabancı dil okumamıza ve okutmamıza rağmen lisan öğrenememenin önündeki engelleri benzeri çalışmaları ortadan kaldırabilme noktasında olumlu adımlar atmaktadır."
Zonguldak'taki Anadolu ve düz lise öğrencilerinin İngilizce, Almanca ve Türkçe dillerindeki gelişmelerinin sine vizyon görüntüleri ile sergilendiği programda Kozlu Anadolu Lisesi, Kilimli Anadolu Lisesi, TED Koleji, Uzun Mehmet Lisesi ve Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri bulundu. Toplam 20 sunumun gösterildiği programda 5 de tiyatro sunumu yapıldı.  Öğrenciler, İngilizce ve Almanca olarak hazırladıkları sunumlarını sergiledi.