CHP İl Başkanı Osman Yayla, çağdaş medeniyet yolunun eğitimden geçtiğini belirterek, "Ancak madalyonun öteki yüzü içler acısı: İşsizlik, diplomalı işsiz ordusu… 15 milyon civarında çocuğumuz ilköğretim ve orta öğretimde öğrenim görüyor. Milyonlarca gencimiz üniversitelerde okuyor, bir o kadarı okullarını bitirmiş. Resmi rakamlara göre, gençlerimizin dörtte biri işsiz" dedi.
Yayla, yazılı açıklamasında şunları söyledi;

"GENÇLERİMİZ MUTSUZ, UMUTSUZ,   YARINLARDAN ENDİŞELİ"
"2009-2010 eğitim, öğretim yılı başladı. Çocuklarımız, gençlerimiz, anne-babalar büyük bir koşuşturma içindeler. Okumak, okutmak için herkes çırpınıyor. Bu arada İlköğretim Haftası kutlanıyor. Kutlama mesajları yağıyor. Elbette bütün bunlar gerekli ve çok güzel. Tahsil şart. İlimsiz, irfansız, fensiz elbette olmaz. Çağdaş medeniyetler seviyesinin yolu da buradan geçer. 
Ancak madalyonun öteki yüzü içler acısı: İşsizlik, diplomalı işsiz ordusu… Buraya bakan yok… 15 milyon civarında çocuğumuz ilköğretim ve orta öğretimde öğrenim görüyor. Milyonlarca gencimiz üniversitelerde okuyor, bir o kadarı okullarını bitirmiş. Resmi rakamlara göre gençlerimizin dörtte biri kesin işsiz. Kaldı ki, okumanın, okutmanın ne kadar zorluklar içerdiğini tarif etmeye de gerek yok. Peki, okul bitince ne oluyor? İş bulma umudu ne? Bugün üniversite mezunu gençlerimizden yüzde kaçı iş bulabilmiş? Anne-babaların, işsiz gençlerimizin feryatlarını duyan var mı? Bu ülkede iş, aş, istihdam noktasında köklü sorunlara cevap verebilecek bir adım atılıyor mu? Maalesef bütün bu sorulara verilecek cevap iç açıcı değil. İşsizlik sorunu çığ gibi büyüdü, gitti. Esas sorun burada. Bu sorunun açılımını yapalım diyen var mı? Yok. Nüfusumuzun yarısından fazlasını gençler oluşturuyor. Yarınlarda bu çocuklar, gençler ne yapacak? Ne ile geçinecek? Nasıl yaşayacak? Bundan büyük sorun olabilir mi?.. Mutlaka bunları görmek lazım. Çözüm üretilmesi şart. Çok geç kalınıyor. Gençlerimiz mutsuz, gençler umutsuz, yarınlardan endişeli. Bunu gidermek lazım… O yüzlerin gülmesi gerek. Yarınlara güvenlerini kazandırmak lazım... Böyle gidemez. Bu gençler, bu çocuklar, bu ülkenin çocukları ve yarınlarda ülkenin sahipleri. Bugünden geleceğin plan ve projesini hazırlamak hayati bir konu... Bu nedenle çok önemsenmeli. Evet, sorunlar çok. Ancak Türkiye dinamikleri, bunları aşmalı. Aşar da, yeter ki istensin. Biz bütün çocuklarımıza, gençlerimize, iyi dersler, başarılar, sağlıklı, mutlu günler diliyoruz. Tüm anne-babalarımıza da Allah kolaylık versin… Yarınlarımız aydınlık, yolumuz açık olsun."