Zonguldak Eğitim-İş Yönetim Kurulu  15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 43. Yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada  “Bundan tam 43 yıl önce işçi sınıfı, örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemelere karşı fabrikalardan, tersanelerden oluk oluk cadde ve meydanlara dökülmüş, demokrasi mücadelesine altın harflerle büyük işçi direnişini yazdırmışlardır” dedi.

Sendikanın açıklaması şu sözlerle devam etti:

Dünyanın her yerinde demokratik hak ve özgürlükler birilerinin lütfu ile değil, halkın örgütlü ve kararlı mücadeleleri ile kazanılmıştır. Büyük bedeller ödenerek kazanılan özgürlükleri korumak için de büyük bedeller ödemeyi göze alabilmek gerekir. Nasıl ki dünyanın ilk antiemperyalist Ulusal Kurtuluş Savaşını yapan bu halk büyük bedeller ödeyerek bağımsızlığına kavuşmuş ise aşına, işine ve ülkesine sahip çıkmak isteyen emekçiler de 15-16 Haziran direnişinde büyük bedeller ödeme kararlılığı ve cesaretini göstermiştir.

Bugün ise Gezi Parkı ile başlayan direniş, halkın yaşam alanlarına müdahale edilmesine, yoksullaştırılmasına, ülke ekonomisinin emperyalist küresel baronlara peşkeş çekilmesine, uluslaşma temeli üzerine kurulan ülkesinin etnik temelde bölünme politikalarına karşı bir direnişe dönüşmüş ve yurdun her yerinde dalga dalga yayılmıştır. 43 yıl önceki şanlı direnişin ruhu yeniden canlanmıştır. Tüm demokratik kanalların tıkandığı durumlarda halkın direnme hakkı her zaman demokratiktir ve meşrudur.

Bugün yaşadığımız bu sürece karşı durmanın yolu dün olduğu gibi 15-16 Haziran ruhuyla mücadele etmekten geçmektedir. Emekçiler, bugün içinde bulunduğu sürece karşı yanıtını, tarihini hatırlayarak, tarihini yeniden yaratarak verecektir.