Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Zonguldak Şubeler Platformu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve TTK ile TKİ’nin maden sahalarının ruhsatlarını ihale etmesine izin veren Torba Yasa Tasarısı’nın 58. Maddesi’nin tasarıdan çıkarılması için verilecek mücadeleye destek amacıyla Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek Başkan Ahmet Demirci ile görüştü.

 BES Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Hayri Anıl Çetin, Kültür-Sanat Sen Şube Başkanı Onur Arslan ile ESM Şube Başkanı Vacit Esen’in katıldığı ziyarette GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska ile Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal hazır bulundu.

 

 31,5 MİLYON TON İTHAL EDİLDİ

 

KESK ESM Zonguldak Şube Başkanı Vacit Esen, “Açık ve net bir bilgi var. Biz geçen yıl 31,5 milyon ton kömür ithal etmişiz. Bu kömür olmayınca ülkenin ne sanayisi ne ekonomisi ayakta kalmaz. Biz kömürü kendi öz kaynaklarımızla üretmezsek ekonomik olarak dışa bağımlılıktan bu ülkenin kurtulma şansı yok. Zonguldak’ta yeryüzüne çıkartılmayı bekleyen 1,5 milyar ton kömür varken, bu kömürü çıkarmak için hazır bekleyen binlerce işsiz varken dışarıdan kömür ithal etmek kadar yanlış bir şey yok, yanlış bir politika yok. Son 20-30 yılda devlet özel sektörün önünü olabildiğince açmasına rağmen Türkiye’de özel sektörün madencilik noktasında geldiği durumu anlatmaya benim dilim varmıyor. Dünyanın tüm ülkelerinde ağır işleri devlet yürütür. Stratejik işleri devlet yürütür. Bizim devletimizde ise kömürün var, insan gücün var, kaynağın var, ben bunu yapmayacağım dışarıdan kömür ithal edeceğim.

 

"İNSAN BUNU YAZARKEN UTANIR"

Demir-çelikler bu kömür olmayınca dönmüyor. Sonra yazıyorlar 31,5 milyon kömür ithal ettik, insan bunu yazarken utanır. Dünyanın hiçbir ülkesi kendi kaynaklarına dayanmadan kalkınmamıştır, gelişmemiştir. Bizler Zonguldak’ta yaşıyoruz. Zonguldak’ta bir tek üretim kültürü var, o da madencilik. Başka birşeyimiz yok bizim. Devlet bu konuda bizi hep ihmal etmiş. Ölmeyi madencilik kültürüyle öğrenmişiz, bu da şimdi elimizden alınmak isteniyor. Yapılması gereken şey, tüm Zonguldak insanı, ülkenin kalkınmasını isteyen ne kadar sağduyulu, iyi niyetli insan varsa hiçbir siyasete dahil olmadan bu işe, bu kömüre, Zonguldak’a sahip çıkmaktır.

 

"SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Evet, kömüre ihtiyaç var. Sanayinin ayakta kalması, yaşaması için kömür çıkartılması gerekli, bu kömür Zonguldak’ta var. Bunu ancak biz çıkartırız, bu kültür Zonguldak’ta var. Bu kültürü kimsenin de yok etmeye hakkı yok. Ekmek elden gidiyor, bu ekmeğe hep birlikte sahip çıkacağız. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda örgütlü Enerji, Sanayi, Maden Emekçileri Sendikası, ESM olarak her türlü eylemde, her türlü harekette beraber olacağımızı bildirmek isterim. Direnişse direniş, eylemse eylem. Beraber olursak bu işi başaracağımıza inanıyoruz” dedi.

 

"ÇABA GÖSTERİYORUZ"

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de ziyaretten ve verilen destekten dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek, “Hakikaten kötü bir süreç geçiriyoruz. Bizim Zonguldakımızda sadece TTKmız var. Ereğli’de, Karabük’te demir-çelikler var. Bir de ÇATES kuruldu, TTK’nın atık kömürünü değerlendirmek için. Dediğiniz gibi yılda 31,5 milyon ton taşkömürü ithal ediyoruz ama Zonguldak’ta olan kömürü yeryüzüne çıkarmak için bir çaba göstermiyoruz. Zamanından beri bu üretimin artması gerekirken maalesef hem işçi sayımız aşağıya düşüyor hem üretimimiz aşağıya düşüyor. Bu yasanın çıkmaması için gerekçelerini anlattık, anlatıyoruz. Bizler gerekli mücadeleyi vermeye hazırlanıyoruz. Başkanlar Kurulumuzda kararlar aldık. Mücadele vereceğiz. Sadece sendika olarak, maden işçileri olarak değil tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte Zonguldak’a sahip çıkacağız. Bize bu konuda görev düşüyor. Bizler de bu görevi yerine getireceğiz"