AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cangir: Her yaşta her alanda insanının hayatına dokunan bir Avrupa Birliği mali kaynağı var bunlardan da yararlanabiliyor. Buradaki kitleye önem veriyoruz. Kamu kurumlarımız projeleri, mevzuat taslaklarını hazırlıyor ve uygulamaya geçmesini sağlıyor ve uyguluyor bu süreçte sivil toplum kuruluşlarının yapıcı eleştirileri, hazırlık sürecinde katkıları önemli, medya da tüm bu yapılanları objektif şekilde kamuoyu ile paylaşması hayati derecede önemlidir.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, "Sivil Toplum Diyaloğu Programı" İstanbul Kozyatağı'ndaki Hilton Otel'de başladı.  Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Mehmet Cangir, Avrupa Birliği yolunda önemli bir süreç yürüttüklerini söyledi. Diyalog seminerlerine büyük önem verdiklerini bu doğrultuda da eğitimlerin sürdüğünü ifade eden Cangir, önemli de mesajlar verdiği konuşması şu şekilde:

 

"81 İLDE DANIŞMA KURULLARI"

"Diyalog seminerlerinin ikincisi yapılıyor. Avrupa Birliği Bakanlığı olarak sivil toplum diyaloguna önem veriyoruz. Gerçekten altı boş bir cümle değil. Geçtiğimiz yıl Volkan Bozkır'ın göreve başlaması ile yeni bir Avrupa Birliği stratejisi yayınladık. Bunun 3 temeli var, sivil toplum ile diyalog bunlardan bir tanesi. Son 4-5 yıla bakacak olursak 81 İlimizde Avrupa Birliği Danışma Kurulları oluşturduk bu kurullarda sivil toplum kuruluşları önemli yer tutuyor. Valiliği bir çatı olarak değerlendirdik. Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, medya ve sivil toplum kuruluşlarının birbirlerinden haberdar olarak birşeyler yapmaları çok daha önemli. 81 İl'de Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, yerel medya, kamu kurum ve kuruluşlara eğitimler verdik.

 

"SEMİNERLERE ÖNEM VERİYORUZ"

Diyalog seminerlerine büyük önem veriyoruz. Bunlardan birincisi sivil toplum kuruluşlarımızı güçlendirmek gerekir. Demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin benimsenmesinde sivil toplumun aktif katılımı son derece önemli. Yeni düzenlemeler yapıldı 2 binin üzerinde yeni mevzuat düzenlendi. Sivil toplum kuruluşlarının, medyanın desteği lazım. Özellikle medyanın bu yapılan düzenlemeleri iyi bir şekilde yansıtması lazım. Son yıllarda Avrupa Birliği sürecinin durduğu reformların gerçekleşmediği gibi bir algı var kamuoyunda. Bunun doğru olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Reform süreci durmuş değil. Yapıcı eleştiriler son derece önemli neler yapıldığını görmek farketmek lazım.

 

"KİTLELERE ÖNEM VERİYORUZ"

Avrupa ile ilişkilerde görüyoruz ki Avrupa'da ülkemiz ile ilgili ön yargılar yanlış bilgiler maalesef söz konusu. İşte bu diyaloglarla en iyilerimizi Avrupa Birliği ile paylaşıyoruz, onların en iyi yönlerini alıyoruz o da diyalogun bir yönü. Diyalog denilince sadece sivil toplum kuruluşları değil kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de projeler doğrultusunda Avrupa'ya gitmiş oluyorlar. Her yaşta her alanda insanının hayatına dokunan bir Avrupa Birliği mali kaynağı var bunlardan da yararlanabiliyor. Buradaki kitleye önem veriyoruz. Kamu kurumlarımız projeleri, mevzuat taslaklarını hazırlıyor ve uygulamaya geçmesini sağlıyor ve uyguluyor bu süreçte sivil toplum kuruluşlarının yapıcı eleştirileri, hazırlık sürecinde katkıları hayati anlamda önemli medya da tüm bu yapılanları objektif şekilde kamuoyu ile paylaşması hayati derecede önemlidir"

Anlamak, anlatmak ve anlaşmak konulu panelde ise moderatörlüğü Avrupa Birliği Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Ümit Armağan Feke yaptı. Panelde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görevlisi Prof.Dr.Aldürrezak Altun, Ünlü Yönetmen Bilkent Üniversitesi Konuk Öğretim Elemanı Andreas Treske ve Gazeteci Yayıncı Zeynel Lüle katılımcılara Avrupa Birliği sürecine ilişkin açıklamalarda bulundular, düşüncelerini paylaştılar.

 

KATILIMCILAR

İstanbul Kozyatağı Hilton Otel'de gerçekleştirilen ve 2 gün süren eğitime,  kamu kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcileri, bazı kent konseyi başkanlarının yanı sıra ülke genelinden sadece 3 gazeteci katıldı. Önder Gazetesi Sorumlu Müdürü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kdz.Ereğli Temsilcisi Mustafa Kemal Bektaş seminere katılan 3 gazeteciden biri olarak bölgemizi temsil etti.