DOĞA HARİKASINDA KANALİZASYON AYIBI

 

Zonguldak’ın kanayan yarası olan doğa harikası İnağzı Mağarası'na açıktan kanalizasyon ayıbı devam ediyor. Mahalle sakinleri, yetkililerin mağaraya sahip çıkarak, kanalizasyon giderini önlemesini ve mağarayı turizme açmasını istiyor.

Zonguldak'ta sahilden başlayıp Bağlık Mahallesi'ne kadar uzanan 793 metre uzunluğundaki İnağzı Mağarası, doğal güzelliği ile mağara turizmi açısından büyük önem arz ediyor.Mağara, damlataş oluşumları açısından da son derece zengin bir doğal güzellik olarak değerlendiriliyor. Mağaraya kanalizasyon akıtıldığını ileri süren mahalle sakinleri ise yetkililerin duruma el koyarak mağarayı turizme açmasını istiyor.
İlgili makamların konuyla yeterince ilgilenmemesine tepki gösteren mahalle sakinlerinden Ahmet Kurt, "İnağzı Köksal Toptan İlköğretim Okulu’nun önünden mağaraya kanalizasyon akıtılıyor. Bu yetmemiş gibi şimdi de mağaranın ağzından açıktan lağım akıtılıyor. Böyle duyarsız bir yönetim kadrosu, hiç zannetmiyorum ki Türkiye’nin bir vilayetinde olsun. Herkes turizm için sahillerine, mağaralarına ve tabiat güzelliklerine sahip çıkarken, Zonguldak vilayetinde de sahillerini çöplüğe çeviren, mağaralarına kanalizasyon akıtan anlayış hakim. Gelecek nesiller adına sayın valimizden bu olaya sahip çıkmasını istiyorum. Bu konunun çözüme kavuşturulmaması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağım." dedi.

BAKANLIK İNCELEME BAŞLAMASI TALİMATINI VERMİŞTİ
Mağaranın içler acısı hali, 8 ay önce “Tabiat harikasına kanalizasyon ayıbı” başlığıyla kamuoyuna duyurulmuş, bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü olaya el atmıştı. Kurul’un 20 Ocak 2011 tarihli kararına göre; İnağzı mahallesi Kilimli yolu güzergâhında yer alan tescilli İnağzı mağarasının, “Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescil edilen İnağzı mağarasının yeraltındaki uzanımı ve söz konusu kanalizasyon uygulamasının, mağaranın fiziki ve doğal yapısına zarar verip vermediğinin tespiti için Zonguldak Belediye Başkanlığı tarafından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne gerekli inceleme ve tespit çalışmasının yapılması” istenmişti.