“Roj Metal Firması mahkeme süreci devam ederken, bildiğimiz kadarı ile Ereğli Belediyesi’nden imar izini ve ruhsat işlemleri bitmeden ve onaylanmadan filli olarak çalışmaya başlamıştır. Söz konusu tesisin işleyeceği atıklar her ne kadar tehlikesiz atık olarak adlandırılsa da çevreye, doğaya ve insana zarar verebilecek atıklar olduğu konusu da yargıya taşınmıştır.”

Kdz. Ereğli Çevre Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Zonguldak Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilen dilekçe ile Ereğli’de Roj Metal tarafından çalıştırılan Tehlikesiz atık geri kazanım tesisinin kaçak olduğuna vurgu yapıldı.

“….İmar İzini ve Ruhsatı olmadan kaçak olarak çalışan, mahkeme süreci devam eden tesisler hakkında yasal işlemlerin yapılmasını, çalışmanın durdurulmasını, kaçak yapıların yıkılmasını” isteyen Kdz. Ereğli Çevre Platformu halk sağlığına dikkat çekti.

Platformun Zonguldak Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdiği yazılı dilekçenin tamamı şöyle:

“Bilindiği üzere Zonguldak İli, Ereğli İlçesi, Kıyıcak Mah. Sıcak Kaya-Değirmeni Mevkii’nde 134 ada 6-8-15-16 parsellerde Roj Metal Ürünleri Nakliyat İnşaat Pazarlama Tic. Ltd. Şti. tarafından 4008,80 m2'lik alan üzerinde Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi Projesi sürdürülmektedir. Proje Tanıtım Dosyası‘na ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereğince Zonguldak Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 25/02/2021 Tarih, 33030589.220-02.E-202141 Karar Nolu “Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir” kararı verilmiştir. Kdz. Ereğli Belediyesi bu karara karşı Zonguldak İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararı için dava açmıştır.

Roj Metal Firması mahkeme süreci devam ederken, bildiğimiz kadarı ile Ereğli Belediyesi’nden imar izini ve ruhsat işlemleri bitmeden ve onaylanmadan filli olarak çalışmaya başlamıştır. Söz konusu tesisin işleyeceği atıklar her ne kadar tehlikesiz atık olarak adlandırılsa da çevreye, doğaya ve insana zarar verebilecek atıklar olduğu konusu da yargıya taşınmıştır.

Söz konusu olan parseller üzerinde hiçbir yasal başvuru ve işlemi olmayan, Ege Doğa Hurda adında bir firma da faaliyete başlamıştır. Söz konusu firmanın ÇED belgesi, İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı (Gayri Sıhhi 1.Sınıf Müessese), Çevre İzin ve Lisansı, elektrik aboneliği, su aboneliği yoktur.

Atık Tesislerinin bulunduğu bölge, yeraltı ve yerüstü su kaynakları bitişiğindedir. Tozlaşma ve sızıntılar ile su kaynaklarının kirlenmesi riski bulunmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) bu bölgenin su ürünleri ıslah alanı olduğunu teyit etmektedir.

Atık Tesisleri, Ereğli - Alaplı sınırında bulunan, taş ocağı faaliyetlerinde açılan çukura yeraltı ve yer üstü sularının dolması ile doğal olarak oluşan göl ve Kavak Dere sınırındadır. Bölgede yaşayanlar, ROJ Metal adına ÇED alınan bölgedeki çalışmalarda göle geceleri atık boşaltıldığını anlatmaktadırlar. Göl ile dere arasında akışkanlık vardır. Göle atılan atıkların Ereğli - Alaplı arasındaki plajlar bölgesine kadar ulaşması kesindir. Halk sağlığı ve plajlarımızın kirlenmesi söz konusudur.

Söz konusu şirket, Çevre Bakanlığı’na verilen proje ile ilgili hiçbir şartı yerine getirmeden kaçak olarak çalışmaktadır. İmar ve Yapı Ruhsatı, Çalışma Ruhsatı olmadan çalışan tesislerin Yapı İzin Belgesi de olmadığından elektrik aboneliği de alamayacağı için kaçak veya başka abonelikler üzerinden elektrik kullanmaktadır.

Kdz. Ereğli Belediyesi’nden bölgemizin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının, deniz ve deniz canlılarının sağlığı için sorumluluk alanında olan İmar İzini ve Ruhsatı olmadan kaçak olarak çalışan, mahkeme süreci devam eden tesisler hakkında yasal işlemlerin yapılmasını, çalışmanın durdurulmasını, kaçak yapıların yıkılmasını arz ve talep etmekteyiz.”

KDZ. EREĞLİ ÇEVRE PLATFORMU;

Emekli Sınıf Öğretmeni Güner ADIYAMAN, Şehir Plancısı Kamuran AYYILDIZ, Makine Mühendisi Şenol AYYILDIZ, İnşaat Mühendisi Halil BAKAR, Felsefe Öğretmeni Cengiz GEÇGEL, İş Güvenliği Uzmanı Mustafa KÖROĞLU, Emekli Aynur Öner, Elektrik Mühendisi Neşe Öner, Endüstri Mühendisi Önder ÖNER, Mali Müşavir Semih ÖZKÖK, Emekli Bayram SARI ve Çevre Aktivisti Çetin YILMAZ.