Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Mustafa Çıtlak, son 3 haftadır günde ortalama 200'e yakın çocuğun ishal şikayetiyle hastaneye getirildiğini söyledi.
Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte denize ve havuza girme oranının arttığını hatırlatan Dr.Mustafa Çıtlak, ishale neden olan virüslerin de daha çok ağız yoluyla ve suyla alındığını belirtti. Havaların ısınması ve alınan sıvı miktarının da artmasına bağlı olarak bu tip hastalıkların gelişebileceğini kaydeden Dr. Çıtlak şöyle konuştu:
"Özellikle yaz aylarında denize ve havuza girilmesi sonucu çocuklar mikropları suyla beraber alıyorlar ve midedeki enfeksiyona bağlı kusma, karın ağrısı, ateş ve bunun sonucunda da ishal karşımıza çıkıyor. Ev içerisinde el teması ile rahatsız olan kişilerden sağlam olan kişilere bu tip hastalıklar buluşabiliyor. Evde hasta çocuğun diğer kardeşini öpmesi, dokunması ile hastalık bulaşabiliyor ve neticede ailedeki çocukların hepsi hasta olabiliyor. Bunun sonucunda da hastanemize bu tür şikayetlerle başvuran sayısı artıyor. Son 3 haftadır acile ve polikliniğe günde 200- 250 ishal vakası geliyor."
Kanalizasyon ve atık suyun denize karışmasına bağlı olarak nadir de olsa kanlı ishal, dizanteri gibi vakalarla karşılaştıklarını belirten Dr.Çıtlak, bu tür enfeksiyonları kontrol altına almanın güç olduğunu vurguladı. Bu tür virüslerin yetişkinlerde dirençli oldukları için etkili olmadığını belirten Dr. Çıtlak, çocuklarını denize veya havuza götüren ailelere şu uyarılarda bulundu:
"Çocuklarınızın ağızlarına, burunlarına su kaçırmamalarını, kafalarını suyun içine çok fazla sokturmamalarını ve su yutturmamalarını öneriyoruz. Eve geldikten sonra da çocuklarına mutlaka duş aldırmalılar ve ellerini yüzlerini güzelce yıkatmalılar. El temasıyla da hastalık bulaşabileceği için el temizliği çok önemli. Dışarıdan eve gelen yetişkin veya çocuk herkesin elini ve yüzünü yıkaması koruyucu önlem olarak etkili olabiliyor. Diğer taraftan yediğimiz, içtiğimiz meyve ve sebzelerin hijyenik olması da koruyucu bir etkendir."