GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nda konuşan Genel Başkan Eyüp Alabaş, işçi açıkları giderilmediği takdirde TTK'nın zarar etmeye devam edeceğini ve ulus olarak da taşkömürü ithalatı için 3 milyar dolar ödeyeceğimize vurgu yaptı.

  

 

İŞÇİ ALINMALI, ÜRETİM ARTMALI: Enerji alanında gerginlik giderek tırmanıyor ve enerji kaynakları büyük önem kazanıyor. Başta demir-çelik sektörü olmak üzere, sanayide ve enerji alanında vazgeçilmez bir ürün olan taşkömürünün de fiyatları artıyor. Bugün, demir-çelik sektöründe tüketilen koklaşabilir taşkömürünün fiyatları 300 doları aştı. Diğer sanayide kullanılan yüksek kalorili taşkömürü fiyatları da 300 dolara yaklaşıyor. Türkiye'nin yıllık taşkömürü tüketimi 20-25 milyon ton aralığında ve giderek artıyor.

 

GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu gerçekleştirildi. Toplantıdan önce açılış konuşması yapan Genel Başkanı Eyüp Alabaş, işçi açıklarının giderilmesi durumunda, işsizin iş bulacağını ve bölge ekonomisinin canlanacağını belirtirken  TTK'nın zararı azalacak. Türkiye'nin dışarıya ödediği para azalacak dedi.


Eyüp Alabaş başkanlığında toplanan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına; GMİS Genel Merkez Yöneticileri, GMİS'e bağlı şubelerin tüm başkan ve yöneticileri katıldı.

 

KURTARMAYA GİDEN MADENCİLERE TEŞEKKÜR
Van Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlar ve terör olaylarında hayatını kaybeden şehitleri anarak sözlerine başlayan Alabaş, Öncelikle Van Depremi'nin hemen ardından bölgeye giderek arama ve kurtarma çalışmalarına katılan 91 madenci arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Onlar, maden işçilerinin 160 yıllık birikimini Van'a taşıdılar ve bizim, milletimiz, ülkemiz ve tüm insanlık adına çalıştığımızı bir kez daha gösterdiler. Van Depremi sonrasında, ulusumuzun birlik, beraberlik ve dayanışma kültürünü bütün dünya gördü. Ülkemizi bölmeye, parçalamaya kimsenin gücü yetmez. Bugünkü Başkanlar Kurulumuzun yoğun bir gündemi var. Başkanlar Kurulumuz sonrasında bir sonuç bildirisi yayınlayarak kararlarımızı kamuoyuna duyuracağız. Önceliğimiz Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ve Maden Tetkik Arama Kurumu'nun ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı vermesini sağlamak. Bunun için sorunlarımızı ve önerilerimizi her fırsatta dile getiriyor ve ilgili birimlere yazılı ve sözlü olarak sunuyoruz dedi.

TAŞKÖMÜRÜNE 3 MİLYAR DOLAR
Enerji alanında gerginliğin giderek tırmandığını ifade eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK'nın 5 milyon ton üretim kapasitesi olmasına rağmen kapasitesinin altında üretip zarar etmesine dikkat çekti. Demir-çelik sektörü olmak üzere sanayide ve enerji alanında kömürün vazgeçilmez bir ürün olarak fiyatının arttığının altını çizen Alabaş, şöyle dedi:
Zonguldak olarak, Maden Havzası ve Türkiye Taşkömürü Kurumu olarak şanslı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, ABD ve AB ülkelerinde başlayan ekonomik kriz, dünyanın enerji bölgelerinde işgal, kargaşa, kaos ve savaş olarak şekilleniyor. Enerji alanında gerginlik giderek tırmanıyor ve enerji kaynakları büyük önem kazanıyor. Başta demir-çelik sektörü olmak üzere, sanayide ve enerji alanında vazgeçilmez bir ürün olan taşkömürünün de fiyatları artıyor. Bugün, demir-çelik sektöründe tüketilen koklaşabilir taşkömürünün fiyatları 300 doları aştı. Diğer sanayide kullanılan yüksek kalorili taşkömürü fiyatları da 300 dolara yaklaşıyor. Türkiye'nin yıllık taşkömürü tüketimi 20-25 milyon ton aralığında ve giderek artıyor. Yani böyle giderse taşkömürü için dışarıya ödeyeceğimiz para yılda 3 milyar doları aşacak. Zaten dış ticaret dengesi bozuk olan ve cari açık rekoru kıran ülkemiz ekonomisi daha zor durumlara düşecek. Sadece Zonguldak Havzamız 'da bulunan taşkömürü, gerek koklaşabilir özelliği gerekse yüksek kalorisiyle ülkemiz sanayisinin can damarıdır ve bağımsızlığının güvencesidir. Zonguldak Kömür Havza'mızdan, kamu ve özel sektör olarak yılda 10 milyon ton üretebilir, ülkemiz ihtiyacının yarısını karşılayabiliriz. Oysa bugün sadece 3 milyon ton üretebiliyoruz. 5 milyon ton üretim kapasitesi bulunan TTK, yaklaşık 2 milyon ton üretiyor ve zarar ediyor. 2005 yılından bu yana hazırlık yatırımlarını sürdüren TTK'nın işçi açıkları giderilirse, kısa sürede 3 milyon ton civarında üretim yapması ve giderek 5 milyon tonlara ulaşması mümkündür.

KÖMÜR YETİŞTİREMİYORUZ
Zonguldak'ta kömür piyasasının hazır olduğunu ve fiyatlarının da uygun seviyede olduğunu söyleyen Eyüp Alabaş, Zonguldak kömürünün piyasası hazır ve fiyatları da en uygun seviyededir. İşte bunun için şanslı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Zonguldak, taleplere kömür yetiştiremiyor. TTK ise kendi çalışanlarına verecek kömür bulamıyor. Daha bu gün Üzülmez Müessesi'nde çalışan maden işçisi arkadaşlarımız istihkakları olan kömürü alamadıkları için eylem yaptılar. Biz, yetkililer ile görüşerek sorunun çözülmesin sağladık. Özel sektör tüm kapasitesini kullanıyor. TTK ise işçi açıkları nedeniyle hazır kömürü kazamıyor. TTK'nın hemen üretimi artıracak hazırlıkları var. İşçi açıkları giderilirse; İşsizimiz iş bulacak, Zonguldak-Bartın ve Karabük ekonomisi canlanacak, TTK'nın zararı azalacak, Türkiye'nin dışarıya ödediği para azalacak. Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı var.
Tüm Zonguldaklılar ve bölge insanı olarak her fırsatta bu gerçekleri anlatmalıyız. Bu hepimizin sorumluluğudur. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Genel Merkez Yöneticilerimizle Zonguldak-Bartın-Karabük Milletvekillerimizi TBMM'de ziyaret ettik. Daha sonra parlamentoda grubu bulunan partilerimizin Zonguldak İl Başkanlarını ziyaret ettik ve TTK dosyamızı sunduk. Önümüzdeki günlerde ziyaretlerimizi sürdüreceğiz. Başta vekillerimiz olmak üzere herkesten olumlu tepkiler alıyoruz. Burada bir kez daha ifade ediyorum; Bu gerçekleri bilen herkes bilmeyenlere anlatmakla sorumludur. Bu ülke hepimizindir
diye konuştu.

3 BİN İŞÇİ AÇIĞI VAR

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı başlarında işçi açıklarının giderilmesi yönünde başvuruda bulunduğunu hatırlatan Alabaş, sözlerini şu şekilde tamamladı:
Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü 2010 yılı başlarında işçi açıklarının giderilmesi için başvuruda bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı henüz olumlu bir yanıt vermedi.
O günden bugüne TTK'da emeklilikler devam etti. TTK'nın kendi belirlediği 'Norm Kadro' sayısına göre bugün 3 bin işçi açığı var.
Zonguldak'ta, TTK'ya işçi alındı ama üretim artmadı gibi bir yanlış söylem var. Bunun yanlışlığı, yıllar itibariyle alınan ve emekli olanların sayıları karşılaştırıldığında açıkça görülüyor. Bu tablo raporumuzda mevcuttur. Şu kadarını söyleyelim, 2002 ve 2011 yılları arasına bakıldığında çalışan sayısı 6 bin 300 kişi azaldı. Biz dünyadaki, Türkiye'deki, Zonguldak Havzamızdaki ve TTK'daki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Biz üretmek, ülkemize, bölgemize ve insanımıza hizmet etmek istiyoruz. Herkesin de bizim kadar sorumluluk hissetmesini bekliyoruz.

 

SONUÇ BİLDİRİSİ

 

            Toplantıda şu kararlar alındı:

1-     Başkanlar Kurulu olarak; Van Depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı ve terör olaylarında şehit olan güvenlik kuvvetleri mensuplarımızı rahmetle anıyoruz. Yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Arama ve kurtarma çalışmalarına katılan ve madencilerin 160 yıllık deneyimlerini bir kez daha göstererek herkesin takdirini kazanan Türkiye Taşkömürü Kurumu çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

2-     Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü'nün yaklaşık 1500 işçi alınması talebinin Kurumun belirlediği Norm Kadro sayısına göre 3 bine çıkarılması için ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunulacaktır.

Dünyada taşkömürü fiyatlarının 300 doları aştığı; Bu artış bu seviyede kalsa bile yılda 20-25 milyon ton taşkömürü tüketen ülkemizin dışarıya ödeyeceği paranın 3 milyar doları bulacağı ve dış ticaret açığı ile cari açığı tetikleyeceği; Bunun için ülkemizde sadece Zonguldak Havzası'nda bulunan taşkömürü üretiminin mutlaka artırılması gerektiği; 2005 yılından günümüze yeraltı hazırlıklarını sürdüren ve 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK'nın 2 milyon tonun altında olan üretiminin kısa sürede artırılabileceği; işçi açıkları giderilerek üretimin artırılacağı, TTK'nın zararının azaltılacağı, dışarıya gidecek dövizin azaltılacağı, Zonguldak'ta istihdam yaratılacağı ve ekonominin canlandırılacağı tüm kamuoyuna anlatılacaktır.

3-     TBMM ziyaretiyle Zonguldak-Bartın-Karabük milletvekillerine ve parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin Zonguldak İl Başkanlarına sunulan TTK Raporu, başta meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri olmak üzere bölgemizde ve ülkemizde tüm ilgililere ulaştırılacak ve kamuoyu bilgilendirilecektir.

4-     Maden Makinaları Fabrikası'nın ve lavuarların TTK'daki üretim zincirinin ayrılmaz bir parçası olduğu ısrarla anlatılacak ve mutlaka teknoloji ve kadro olarak desteklenmeleri sağlanacaktır.

5-     Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün son yıllardaki başarılı çalışmalarının devamı için teknoloji ve kadro olarak takviye edilmesi sağlanacaktır.

6-     Öncelikle TTK bünyesindeki şirketler olmak üzere özel sektördeki örgütlenme çalışmaları hızlandırılacaktır.

7-     Temsilciler Kurulu Toplantısı düzenlenecektir.

8-     Temsilci ve taban eğitim çalışmalarına devam edilecektir.

Türk-İş Genel Kurulu için Genel Merkez Yönetiminin belirleyeceği politikalar Başkanlar Kurulu tarafından hayata geçirilecektir.