2010 Eylül ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.49 oranında arttı.
Eylül ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 4. 02 seviyesinde gerçekleşti. 2010 yılının ilk 9 ayında mutfaktaki artış oranı yüzde 3.46’ya yükseldi. Eylül 2010’nun mutfak harcaması artışında kırmızı et, bakliyat, sebze ve meyve ürünlerindeki artışlar etkili oldu. Diğer gruplarda değişim görülmedi.
Buna göre Eylül ayında 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 736 TL oldu. Yüzde 0.49 artış, mutfak giderine 3.59 TL ek yük getirdi. Eylül 2009’da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,11 oranında gerilemiş, dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 706.47 TL olmuştu. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı, Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Eylül 2010’da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.49 oranında arttı. Eylül ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre 3.59 TL artış ile 736.27 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 4.02 oldu. 2010’nun ilk 9 ayında mutfak giderleri yüzde 3.46 seviyesinde arttı.
Eylül 2009’da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,11 oranında gerilemiş, dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 706.47 TL olmuştu. Eylül 2010 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda, beyaz peynir yüzde 3, yoğurt yüzde 2 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Eylül ayında da kırmızı et ürünlerindeki hareketlilik devam etti. Kuş başı yüzde 3.5, biftek yüzde 1, kuzu pirzola yüzde 4, sucuk yüzde 5 arttı. Beyaz et grubunda bütün tavuk kg. fiyatı yüzde 4 arttı. Sakatat grubu ürünlerde bir önceki aya göre önemli değişim olmadı. Balık, mevsiminin yeni başlaması nedeniyle hesaplamaya alınmadı. Bakliyat grubunda fiyatlar Eylül ayında da hareketli geçti. Kuru fasulye yüzde 5 artarken, nohut yüzde 7, kırmızı mercimek yüzde 19, yeşil mercimek yüzde 3 arttı. Tahıllar grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim görülmedi. Eylül ayında sebze grubunda önemli fiyat artışları oldu. En yüksek artış yüzde 82 ile domateste tespit edildi. Diğer ürünlerde değişim şöyle oldu. Taze fasulye yüzde 5.7, havuç yüzde 50, kabak yüzde 10, sarımsak yüzde 19 arttı.
Meyve grubunda, Karpuz yüzde 17, şeftali yüzde 20 arttı. Muz yüzde 8 geriledi.
Gıda harcamasını oluşturan diğer gruplardaki ürünlerde Eylül ayında önemli değişim tespit edilmedi.
Eylül 2010’da; ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 9.52TL artış ile 1.952,07 TL oldu.