Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, kaçak ette domuz eti olduğu iddialarına yanıt verdi.

Zonguldak isminin geçmesini talihsizlikle nitelendiren Çelik, bu tür açıklamaların et fiyatlarını etkilediğini belirtti. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, kaçak etle ilgili Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu'nun, Zonguldak'ta vurulan yaban domuzlarının piyasaya kaçak yollarla sürüldüğü yönündeki iddialarına yanıt verdi.

MÜMKÜN DEĞİL

Zonguldak'ta sıkı denetimlerin yapıldığını, domuzun avlanmasının da yasak olduğuna dikkat çeken Müdür Necmi Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, şunları kaydetti: Zonguldak'ta domuz etinin, hele ki kaçak domuz etinin olması mümkün değil. Bunu bizim kadar tüm Zonguldak'ta yaşayanlar da biliyor. Zonguldak'ta domuzun avlanması da yasaktır. Avlansa bile il dışına çıkabilmesi için çok sıkı denetleme ve uygulamalarımız oluyor. Tarım Müdürlüğü'nün yanı sıra güvenlik güçlerinin de uygulamaları oluyor.

KAÇAK YOLLARDAN İL DIŞINA GİDİLEBİLİR

Belli şartlar yerine getirilmeden domuz etlerinin il dışına çıkartılması da mümkün değil. Ancak bu kaçak yollardan il dışına gidebilir. Kaçak dediğimiz de gizli gitmesi gerekir. Bu da bir risktir. Gerek bizlerin, gerekse güvenlik güçlerinin kontrollerinde ortaya çıkabileceği için, böyle büyük bir riski kimsenin alabileceğine inanmıyorum. Bu çok afaki bir açıklama olmuş. Bu açıklamanın talihsiz tarafı Zonguldak isminin kullanılması olmuş. Bu tür açıklamalar sansasyonel amaçlı olabiliyor. Çünkü bu tür açıklamalar et fiyatlarını etkiler. Bu açıklamanın ne maksatla yapıldığını bilemem. Bu tür açıklamalar belgeli yapılmalıdır. Belgesi var mı bilemiyorum ama belgesi olduğunu da zannetmiyorum. Zonguldak'ta domuz eti söz konusu olamaz. Böyle kafa karıştırıcı açıklamalar çok sakıncalıdır. Çünkü hayvancılık sektörüne darbe vurur. Belgesiz bilgisiz konuşulmamalıdır.

"ÇİNLİLER'İN PARMAĞI YOK"

Öte yandan, geçen yıllarda Zonguldak'ta yaşayan ancak ülkelerine dönen Çinli işçilerin domuz eti ticareti yönündeki iddiaları da cevaplayan Çelik, "Kaçak domuz eti tüketiminde Çinlilerin parmağı olsa, domuz etlerinin Zonguldak'ta tüketilmesi gerekir. Bu da mümkün değil. Şu ana kadar böyle bir şey mümkün olmadı. Yine Çinliler vasıtasıyla il dışına çıkartılması, sıkı kontroller nedeniyle çok zor ve riskli bir olaydır. Bu nedenlerden Çinlilerin de bu işte olacağı ihtimalini vermiyorum" dedi.