Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen üyesi yaklaşık 100 kişi, performansa dayalı döner sermaye uygulamasını ellerindeki döner ekmeklerle yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.
Doktor, araştırma görevlisi, hemşire, sağlık teknisyenlerinden oluşan grup, önce Kastamonu'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoyuna düzenlenen saldırıda şehit olan polis memuru Recep Şahin için Türk bayrağı açıp saygı duruşunda bulundu. Ellerindeki döner ekmeklerle eyleme katılan çalışanlar daha sonra, “Önce ülkemiz bizim ilkemiz”, “Performans dediler hakkımızı yediler” şeklinde sloganlar attı.
Çalışanlar adına konuşan Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Ali Rıza Kılıç, performansa dayalı döner sermaye sistemi ile çalışanların döner sermayelerinde büyük düşüşler yaşandığını söyledi. Sistemin iş barışını bozduğunu savunan Kılıç, şunları söyledi;
“ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÇALIŞANLARININ EKONOMİSİ BOZULDU”
“Türkiye'nin göz bebeği kamu kuruluşlarından biride hiç şüphesiz ki üniversite hastaneleridir. Fakat son dönemde bu kurumlar uygulanan yanlış politikalara kurban edilmektedirler. Kurbanlardan biri de Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Hastanesi çalışanlarıdır. Önce Sağlıkta Uygulama Tebliğleri ile gelirleri azaltılan üniversite hastaneleri, borç batağına sürüklendi. Sözleşmeli personel istihdamına zorlanan hastanelerin döner sermayeleri borçlar ve personel giderlerini karşılayamaz hale geldi. Böyle bir dönemde Türk Sağlık-Sen olarak genel bütçeden üniversite hastanelerine acil yardım yapılmasını talep etmiştik. Bu talebimizi durumun vahametini ancak son aşamayla geldiğinde gören siyasi irade tarafından yerine getirilerek üniversite hastanelerinin bir nebze rahatlanması sağlanmıştır. Fakat sorunlar Üniversite hastanelerinde devam etmektedir. Son olarak uygulanmaya başlanan performansa göre döner sermaye sistemi ile iş çığırından çıkmıştır. Devlet Hastanelerinde vukuatlı bu uygulama Üniversite hastanelerinde de başlatılarak İş barışımız bozulmuştur. Performansa göre ücretlendirme ile çalışanların döner sermayelerinde ciddi düşüşler yaşanmıştır. Yaşam standartlarını maaş ve aldıktan döner sermayeye göre belirleyen Üniversite hastanesi çalışanlarının ekonomisi bozulmuştur. Çalışanlar borçlarını, taksitlerini ödeyemez hale gelmişledir. Yaşanan bu döner sermaye düşüşleri sonucunda tüm sağlık çalışanlarının huzuru kaçmıştır. Sendika olarak döner sermayeler üzerindeki personel giderleri yükünün kalkması için tüm sözleşmeli çalışanların genel bütçeden maaşlarını alması, kadroya geçirilmeleri için dilekçe kampanyası düzenledik ve Maliye Bakanlığı’na başvuru yaptık. Umarız ki, iktidar bu talebimizi değerlendirerek hem çalışanları sevindirir. Hem de üniversite hastanelerinin mali yükünü azaltır.”
“İŞYERİNDE HUZURU BALTALAMAK, İŞ BARIŞINI BOZMAK HİÇ KİMSENİN HAKKI VE HADDİ DEĞİLDİR”
“İşyerinde huzuru baltalamak, iş barışını bozmak hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir. Ekip işi olan sağlık hizmetlerinde ekipteki personeller arasında yapılan ayrımcılık en kötü adaletsizliktir. Bu ayrımcılığa son verilmeli, haksızlıklardan uzak, olabildiğince adil bir döner sermaye sistemi uygulanmalıdır. Çok ağır iş yükü altında vatandaşlarımıza özverili bir şekilde hizmet veren Üniversite hastanemizin çalışanları emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Sağlık Hizmeti tüm çalışanlarla yürütüldüğü halde sıra gelir dağılımına gelince adaletsiz dağıtılan döner sermaye Ödemeleri ile mağdur edilmekteyiz. Necip Fazıl Kısakürek Üstadı rahmetle anıyoruz. Yıllar önce yazdığı şiirle yaşadıklarımızı özetlemiş: ‘Allah'ın on pulunu bekleyedursun on kul; Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Kurt yapmaz bu taksimi kuzulara şah olsa! Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!’ Daha önce Türk Sağlık Sen; verdiği hukuki ve sendikal mücadele ile yemek ücretlerini, ek ödemeyi, denge tazminatını, nöbet ücretlerini, sözleşmeli personele iş güvencesini nasıl çalışanlara sağladı ise bu sorunu da çözüme kavuşturana kadar mücadeleye devam edecektir. Adalet ve eşitlik isteyen çalışanların sesine idare artık kulak vermelidir. İdarecililiğin temelinde adaletle hükmetmek yatmaktadır. 'Bir günün adaleti yetmiş yıllık ibadetten üstündür.' Yetkilileri alın terimizin karşılığını vermeye davet ediyoruz. Aksi takdirde bu haksızlıklar devam ettirilirse hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakma eylemine kadar gideceğimizi açıkça ilan ediyoruz. Buradan bizleri yönetenlere sesleniyoruz. Biz sözleşmelilerin maaşlarının genel bütçeden ödenmesi ve döner sermayelerin emekliliğe yansıması için çalışmalar yaparak hastanemizin geleceğini düşünürken, sizler döner sermaye dağıtımında ki adaletsizliğe göz yumamazsınız. Artık çalışanın feryadını duyun. Adaletsizliği bitirin. Türk Sağlık-Sen olarak mücadelemize devam edeceğiz. Yılgınlık, boş vermişlik bizim lügatimizde yer almıyor. Sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”