Büyük Birlik Partisi Kdz Ereğli İlçe Başkanı Nizamettin Halıcıoğlu yaptığı yazılı açıklama ile İstanbul'un fethinin 555. yıldönümü hakkında bilgiler verdi.
Halıcıoğlu, "fethin 555. yılını kutluyor, İstanbul'da Türk mührünün daha nice yıllar sonsuza kadar hissedileceğini dost ve düşmana haykırıyoruz" dedi.
Yapılan yazılı açıklama şu şekilde:
"29 Mayıs sabahı Sultan Mehmed Han, sabah namazından sonra, güneş yükselince, iki rekat namaz kılarak kılıcını kuşanıp, atına bindi ve gece yarısından beri surları döven Osmanlı topçusunun, hedefi iyice yumuşattığına kanaat getirerek, umumî hücum emrini verdi. Osmanlı askeri, arkadaşlarının yaralanmasına ve şehid olmasına aldırmadan "Allah Allah" nidalarıyla hücuma geçti. Ellerine geçirdikleri her türlü vasıtalarla surlara tırmanmaya çalışıyorlardı. Bu sırada Ulubatlı Hasan, otuz kadar arkadaşıyla ilk defa surlar üzerine Osmanlı sancağını dikti ise de, şehid edildi. Osmanlı kuvvetleri, muhtelif bölgelerden, dalga dalga İstanbul'a girmeye başlamışlardı.
Bizans halkı, panik içerisinde sağa sola kaçışıyor, bilhassa Ayasofya'ya sığınmaya çalışıyorlardı. Türk kuvvetleri, Aksaray bölgesinde birleştiler ve Ayasofya'ya doğru ilerlediler. Kiliseye sığınmış olan ahâliye kapıları açtırdılar. Fakat, güçsüz ve acınacak durumdaki bu insan yığınına kılıç çekmediler, onlara dokunmadılar.
29 Mayıs Salı günü öğleye doğru, kır atının üstünde, yanında hocaları ve ordu kumandanları olduğu halde muhteşem bir alayla Topkapı'dan İstanbul'a giren genç hükümdar, doğruca Ayasofya'ya gitti. Fatih adıyla anılmaya hak kazanan 21 yaşındaki Sultan Mehmed Han, Bizanslıların alkış ve tezahüratı, Türk askerlerinin dört bir taraftan göklere yükselen ezan ve tekbir sesleri arasında, Ayasofya önüne geldi. Ayasofya, ağzına kadar, kadın-erkek Rumlarla doluydu. Bizanslıların hüngür hüngür ağlamalarından hasıl olan gürültüyü susturarak, sükûtu sağlayan Fatih Sultan Mehmed Han, Ayasofya'da şükür namazı kıldı. Yerlere kapanan ahâli, rahip ve eski Ortodoks patriğine karşı; "Kalkınız!
Ben Sultan Mehmed, sana ve bütün ahâliye söylüyorum ki, bugünden itibaren ne hayatınız ve ne de hürriyetiniz hususunda, benim gazabımdan korkmayınız" hitabında bulundu.
İnsanların en büyük ihtiyacı olan hak şuuruyla adalet nizamı, Avrupa'da Hıristiyan âlemine Türk idaresi sayesinde girdi. İslâm dininin hak, hukuk ve adalet esasları, güzel ahlâk sahibi Müslümanların, İstanbul'da tesis ettiği idare sayesinde sağlam temellere dayandı. Bunu da Avrupa, İstanbul'un fethi sayesinde öğrendi.
Hıristiyanlar, kadı (hakim) karşısında hükümdarla gayrimüslim bir vatandaşın bile muhakeme edildiğine, İstanbul'un fethinden sonra İslâm ve Türk adaletinin sarsılmaz kaidelerine şahit oldular. Peygamberimizin o ne güzel komutan, o ne güzel asker diye övgüsüne mazhar olan ecdadımıza layık nesil olmak dileğiyle fethin 555. yılını kutluyor, İstanbul'da Türk mührünün daha nice yıllar sonsuza kadar hissedileceğini dost ve düşmana haykırıyoruz."