3 yıl önce vefat eden Heykeltraş Yaman Civan’ı Şehir Mezarlığı’nda ananlar arasında kadim dostu eski Belediye Meclis üyelerinden Turgut Durak’da vardı.

*

Zaman bir su… Daha dün Kdz. Ereğli’ye yapacağı sanat çalışmalarının planlaması içindeydi Yaman Civan. Evet yaş 79’a gelmişti gelmesine ama o Civan’dı, yiğitti ve üreteceği daha çok sanat projesi vardı. Hele ki, heykel atölyesinde yarıda kalan Uzun Mehmet heykeli. 30 sene önce başladığı ve bitirilmesi yönünde bir türlü gereken desteği bulamasa da, o heykeli yapacak ve elinde kömür tutan İlk Maden Şehidi Uzun Mehmet şehrin en güzel yerinde  kaidesine oturtulacaktı.

Hastalık bir geldi ve vurgu geçti Yaman Civan’ı da. Uzun süren tedaviler devam ederken 2019’un Haziran ayında veda etti yaşama. Ünlü Ressam Osman Zeki Oral’ın mezarının yakında yer buldu dostları o’na. Bir çok eser bıraktığı memleketi Karadeniz Ereğli’ye  en son projesi olan Uzun Mehmet’i kazandıramamanın burukluğu ile vade etse de, ölümünün 3. Yılında en  başta ailesi ve yakın dostları mezarı başındaydı. 2 Haziran 2022’de mezarı başında bir de yakın dostu ve Kdz. Ereğli Belediyesi’nin yaşayan en uzun meclis üyeliği görevinde bulunmuş Turgut Durak’ta geldi ve gözyaşı döktü anma töreninde.  Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Muhammet Ateş’in de katıldığı anma töreninde Kuran’ı Kerim okundu ve dualar edildi.