Kdz. Ereğli'de Belediye ile Erdemir arasındaki ilişkiler 60'lı yılların öncesine kadar varır. Erdemir'in kuruluşuna belediye öncülük yapmış ve kömür üretiminin Kandilli'de yapılmasını da ilçenin denizi ile birlikte cazibesi olarak sunmuştur. Kdz. Ereğli'nin demiryolu ağına bağlanma avantajlarıyla birlikte dönemin belediye başkanı, meclis üyeleri ve kentin ileri gelenleriyle  birlikte Ankara üzerinde oluşturulan baskılar Türkiye'nin tek yassı mamul üretimini gerçekleştirecek Erdemir'i Kdz. Ereğli'ye kazandırılmıştır.

Kdz. Ereğli ve Erdemir arasındaki et ve tırnak ilişkileri sürekli en üst seviyede tutulmuş ve en sonunda da belediyeyi bugün yöneten kadrolar, sembolik de olsa Kdz. Ereğli sahilinin yapılmasında büyük katkı ve destekleri olan Erdemir'e olan şükran duygularını ifade eden bir köprü ve "Sevgi, Barış, Dostluk Anıtı"nın yapılmıştır.

Elif Otel yanındaki anıt ile birlikte yapılan köprünün üzerinde  "Kdz. Ereğli-Erdemir Sevgi, Barış, Dostluk Köprüsü" yazısı her gece  renkli ışıklandırma ile sahil yolunda gezenlere "dostluğu" anımsatmaktadır. Bu köprüden geçen Kdz. Ereğlililer köprü üzerinde gece ve gündüz fotoğraflar çektirerek, albümlerine koymaktadırlar.

Kuruluşundan bu yana kent halkı ile bütünleşen Erdemir'in sağladığı istihdamın dışında, kentin sosyo - ekonomik gelişmesine sağladığı katkı ile Kdz. Ereğli'de ilkler yaşanmış, tersaneciliğin dışında, boru-profil üretimi ve iç ticaret gelişmiştir.

Kdz. Ereğli ile Erdemir arasındaki dostluk köprülerinin artırılması ve ilişkilerin geliştirilmesi kent halkının en büyük beklentisidir.