Demokrat Parti Zonguldak il teşkilatı olarak en iyi adaylarla katılmanın mücadelesini verdiklerini belirten Turgut Hamzaçebi düzenlediği basın toplantısında seçim çalışmalarını anlattı ve görevinden istifa etti. Hamzaçebi,  “Bizim teşkilatlarımız ve adaylarımız genel merkezimizin maddi desteğinden yoksun, kendi öz kaynakları ile bu seçim yarışını sürdürdüler. AKP ve CHP’nin ülkemizi iki kutuplu hale soktukları bir ortamda bütün olumsuzluklara, imkânsızlıklara, baskı ve yönlendirmelere rağmen misyonumuza yakışır bir şekilde çalışarak partimizi bölgelerinde temsil ettiler. O nedenle ben öncelikle 29 Mart Yerel Seçimlerine partimizden Belediye Başkanlığına, Belediye Meclis üyeliğine ve İl Genel Meclisi üyeliğine aday olan arkadaşlarımı, Demokrat misyonun gerekliliğine inanarak tam bir inanç, sadakat ve fedakârlıkla çalışan teşkilat mensuplarımızı gönülden kutluyorum. Seçimleri kaybeden adaylarımızın da üzülmemelerini istiyorum. Onlarken dilerine yakışan mücadeleyi verdiler. Bütün imkânsızlıklara rağmen, bütün olumsuzluklara rağmen ve hatta partimizin yıllarca değer verdiği bazı parti büyüklerimizin kendilerini desteklediklerine dair en ufak bir mesajı dahi vermekten kaçınmalarına duydukları üzüntüye rağmen istismar siyaseti yapmayarak, beldelerinin geleceğine yönelik projeler üreterek ilkeli bir demokrasi mücadelesi verdiler. Partimizin Türkiye genelinde ki oy oranının çok üstünde oy almış olsak ta, netice olarak 2004 yerel seçimlerindeki oy oranımızı yarı yarıya kaybettiğimiz gerçeğini gizleyemeyiz.

BİZE YAKIŞMADI

Bu seçim de Zonguldak il merkezinde aldığımız oyun bize yakışmadığını ve bize güvenen partililerimize karşı boynumuzun bükük kaldığını da ifade etmek zorundayız. Elbette düştüğümüz bu durum ve kaybedilen oylarımızın nedenleri sorgulanacaktır. Ama biz önce kendimizi sorgulamak zorundayız. Oy kayıplarımızın nedenlerini araştırmak ona göre önlemler almak ve ileriye dönük politikalar üretmek zorundayız. Siyasette izlenen en kolay yol seçim yenilgisini başkalarını suçlayarak veya genel merkez politikalarının yanlışlığının arkasına sığınarak izah etmektir. Ama ben siyasi terbiyem gereği böyle bir yol izlemeyeceğim. Seçim kaybetme nedenlerini başkalarında aramaktansa sorumluluk merciinin başındaki kişi olarak tüm sorumluluğu üstlenmem gerektiğinin bilincindeyim. İşte taşımış olduğum sorumluluğun bilincinde olarak 29 Mart Yerel Seçimlerinde Zonguldak merkez ve genelinde aldığımız bu sonuçlardan sonra doğru olanı yapmam gerektiği kanaatindeyim. Doğru olanda biran önce koltuğu bırakmam, ortaya koyulacak yeni anlayışların ve yeni yönetimlerin önünü açmak olacaktır. Zaten Partimizin de hem ilimizde hem de ülkemiz genelinde derlenip toparlanmaya, yeni anlayışları ve yeni kadroları biran önce ortaya koymaya ihtiyacı vardır.

GÖREVDEN KAÇMAM

İşte bende bunun için bu inanç ve düşünceler doğrultusunda il başkanlığı görevimden istifa etmiş bulunuyorum. Benim İl Başkanlığı görevini bırakmam partiden ayrıldığım anlamına gelmemelidir. Eğer yine şahsıma bir görev düşerse demokrasi mücadelesinde hiçbir görevden kaçmayacağımın bilinmesini isterim. Şu bilinmelidir ki bu partinin tabanı, bu partinin teşkilatları her zaman sağduyu ile hareket edecek, gerçek demokrat, özgürlükçü, çağdaş ve insanları ayrıştır-mayan bir siyaset anlayışı ile yeni bir tabloyu ortaya koyacaktır. Zaten Genel Merkezimiz de 16 Mayıs tarihinde yapacağı olağanüstü kongre kararı ile yeni bir tablonun ortaya koyulmasının gerekliliğinin bilincinde olduğunu göstermiştir. 16 Mayıs kongresine şahsımla beraber 15 üst kurul delegesi olarak katılacak, üzerimize düşen görevi lâyığı ile yapmaya çalışacağız”