Zonguldak Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikan, 4 Şubat Dünya Kanser günüyle ilgili yaptığı açıklamada, kanserin son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Zonguldak Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikan yaptığı açıklamada, "Kanser son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunudur. Kanser öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle de önemlidir. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadele hedef, 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise yüzde 15 oranında azaltmaktır. Bu hedeflere yönelik olarak halkın kanser konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi özel bir önem arz etmektedir. Gelişmiş ve az gelişmiş ülkelere bakıldığında, bu ülkelerdeki kanser insidans hızlarının ve profillerinin farklı olduğu görülür. Gelişmiş ülkelerde, erkeklerde akciğer ve prostat kanseri, kadınlarda ise meme kanseri ve kolorektal kanserler daha sık görülürken, az gelişmiş ülkelerde ise erkeklerde akciğer, mide ve karaciğer kanseri, kadınlarda da meme ve serviks kanseri daha sık görülmektedir. Türkiye'de ise erkek nüfusta akciğer, mesane ve mide kanserleri, kadın nüfusta da meme kanseri ve kolorektal kanserler daha sıklıkla izlenmektedir. Ülkemizin gelişmiş ülkelere göre en önemli farkı tütün nedenli kanserlerin daha fazla olmasıdır. Türkiye'de akciğer kanseri insidansı yüzde 63 ve larinks kanseri insidansı yüzde 10 iken Avrupa birliği ülkelerinde ise aynı insidanslar yüzde 55 ve yüzde 8 dir. Tütün problemi nedeniyle kanser insidansının her yıl yüzde 6 arttığı biliniyor. 1993-1998 yılları arasında erkeklerde kanser insidans hızı 165,8/100.000 iken, 2003 yılında bu hız 216.3/100.000 olmuştur. Kadınlarda ise bu on yıllık periodda kanser insidans hızı 97,3 ten 152,2 ye yükselmiştir. Kanserden korunmak için temel kurallar olarak topluma yönelik şunlar önerilir. Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanmayın, kullanıyorsanız bırakın. Sigara içilen ortamlardan uzak durun. Günde en az 5 kez taze meyve ve sebze yiyin. Yağ tüketimini azaltın, kırmızı eti haftada birden fazla tüketmeyin. Yüksek kalorili yiyecek ve içeceklerden sakının. Obeziteye karşı dikkatli olun. Haftada en az 3 kez 30 dakika tempolu yürüyüş ya da benzeri egzersiz yapın. Bölgenizdeki kanser erken tanı ve eğitim merkezine (KETEM) başvurun ve önerilen tarama programlarına uyun. Güneş ışığının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde (saat 10-16 arası) güneş ışığından kaçının.
Çalıştığınız yerdeki iş sağlığı kurallarını öğrenin ve uyun. Anormal kanama, iyileşmeyen yara, yeni ortaya çıkan ya da büyüyen ben veya kitle fark ettiğinizde doktorunuza başvurun. Gereksiz ilaç kullanmayın. Tarım ve böcek ilaçlarından uzak durun.
Alkol kullanmayın. Gebelik döneminde kendinizi ve bebeğinizi sigara, alkol, ilaç, kimyasal maddeler, radyasyon ve zararlı toksinlerden koruyun. Gerekmedikçe radyolojik tetkiklerden sakının" dedi.