Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği  (ÇYDD)  Birleşmiş Milletler’in  2002 yılından bu yana 12 Haziran gününü “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” ilan ettiğini belirterek “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününün temel amacı; çocuk işçiliğiyle ilgili farkındalık yaratmak ve sorunun çözümü için uluslararası toplumu harekete geçirmektir.” Dedi.

ÇYDD Kdz. Ereğli Şubesinden gönderilen yazılı açıklama şöyle:

Ülkemizin de tarafı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi 0-18 yaşları arasındaki her bireyi çocuk olarak kabul etmektedir. Türkiye ulusal mevzuatıyla ve imzalayarak iç hukuk normu haline getirdiği uluslararası sözleşme ve belgelerle çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasını, çocukların 15 yaşından önce hiç çalıştırılmamasını, 15-17 yaşları arasında ise ağır ve tehlikeli işlerde kesinlikle çalıştırılmamasını kabul ve taahhüt etmiştir.

2019 yılı itibariyle Türkiye’ de 22 milyon 920 bin 422 çocuk bulunmaktadır. Suriye Krizi ile birlikte ülkemizde bulunan mülteci çocuk sayısı 1,7 milyondur. Resmi verilere göre Türkiye’de 1 milyondan fazla çocuk, ağır ve tehlikeli koşullarda çalışmaktadır. Ülkemize sığınan ve neredeyse yarısı çocuk olan mültecileri de dâhil ettiğimizde çalıştırılan çocuk sayısı 2 milyona ulaşmaktadır.

Çalıştırılan çocuklarımızın %41’i tarım, %28’ü sanayi, %21’i ticaret, %10’ı hizmet sektöründe çalıştırılmaktadır. Başta tarım olmak üzere bu işlerin önemlice bir bölümü kesinlikle çocukların çalıştırılmaması gereken ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Tarımda çalıştırılan çocukların sayısı 400 bini geçmektedir. Bu çocuklar okulların açık olduğu Nisan ayından başlayıp, Ekim-Kasım dönemine kadar son derece olumsuz koşullarda aileleri ile göçer olarak çalıştırılmaktadır. Sokaklarda çalıştırılan çocukların sayısı azalmamaktadır. Özellikle mülteci çocuklarla birlikte çalışma yaşı düşmektedir. Çocukların çalıştırılmaları ile birlikte tüm hakları ve gelecekleri ellerinden alınmaktadır.

Resmi verilere göre 2013 yılından bu güne 359 çocuğumuz iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Çocukların çalıştırılması fiziksel, duygusal, cinsel her türlü istismarın kapısını aralayan ağır bir hak ihlalidir.

Çocuk emeği çocukların, insanlığın ve toplumların geleceğinin çalındığı emektir.

Çağdaş toplum, çocukların çalıştırılmadığı, çocuk haklarının eksiksiz uygulandığı toplumdur.

Çocuk emeğinin kullanılmasına asla göz yumulmamalı ve başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara bildirimde bulunulmalı,süreç izlenmelidir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği çocukların yaşama,korunma,eğitim, sağlık ve katılım hakları başta olmak üzere tüm hakları ile çağdaş bir birey olabilmeleri için bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarını sürdürecektir.