27 Kasım Dünya Drama Günü. Bu günde Kdz. Ereğli Halk Eğitim Merkezi bir kutlama düzenledi. Bu kutlama da Gençlik Merkezi’nde yapıldı.  “Yetişkin Grup” olarak düzenlenen etkinliğe 22  kişinin katıldığı öğrenildi. Bu 22 kişi arasında en genci 22 en yaşlısı ise 63 yaşında. Halk Eğitim Merkezi’nin Eğitmenlerinden Melih Can Tanrıkulu’nun yönettiği etkinlikte, drama konusunda eğitim veriliyor. Katılımcılar hayal güçleriyle hayatın içinden doğaçlama ile yaratıcılıklarını ortaya koymaya çaba gösteriyorlar.

4 ay sürecek ve sona erdiğinde sertifika dağıtımının da gerçekleştirileceği  etkinliğe, üniversite öğrencileri, öğretmenler ve bu işe sevdalı vatandaşlar katılıyor.

 

 

2018 IDEA DÜNYA YARATICI DRAMA GÜNÜ BİLDİRGESİ

 

Eleştirellik, farkındalık, demokratiklik, empatik kişilik gibi büyülü sözcüklere; suskunluğun, görmezden gelmenin, biat etmenin, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demenin yaygın bir davranış şekline büründüğü şu küresel dünyamızda, çok ama çok ihtiyacımız var diye düşünebiliriz. Eğer böyle duyumsayabiliyorsak, o zaman bu büyülü sözcükleri yalnızca fısıldayarak, yüksek sesle söyleyerek hatta bağırarak söz konusu gereksinimimizi karşılayabilir miyiz? Sanırım bu soruya olumlu yanıt verebilmek pek olanaklı değil.

Öyleyse eleştirelliği, farkındalığı, demokratikliği, empatik kişili ‘mış’ gibi yapmayarak öğrenmek, öğretmek ve davranış biçimi haline getirip içselleştirmek zorundayız.

Ne var ki, toplumsallaşma sürecini yaşadığımız ülkede, yukarda teker teker sayılan nitelikler ailede, okulda ve çevrede genellikle dışlanıyor o nedenle de tersine davranışlar alışkanlık haline getiriliyorsa çok daha çetin bir görevle karşı karşıya bulunulduğu söylenebilir. Çünkü ‘öğrenilmiş’ olumsuzlukların olumluya dönüştürülmesi bilindiği gibi bir hayli zordur.

Yaratıcı dramayı estetik temelde eğitim, yani dönüştürme yolu olarak kullanma misyonunu yüklenen, işte böylesine sorunlu bir durumla karşılaşmaktadırlar. O nedenle, söz konusu görevin başarılabilmesi, yalnızca ‘içten’ değil aynı zamanda ‘dıştan’ verilecek özverili desteklerle sağlanabilir demek, sanırım pek yanlış olmayacaktır.

Bu kutlanası 27 Kasım Dünya Drama Gününde zaman, direnme gerekirse ayağa kalkmadır. Sevgi ve kararlılıkla nice yıllara.