Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Avrasya Sirki Zonguldak Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamındaki gösterilerine 20 Mayıs 2011 tarihinde Eski Lavuar alanına kurulan dev sirk çadırında başlayacak.

Gösteriler 20-21-22 Mayıs 2011 tarihleri arasında sürecek. Avrasya Sirkinde ip canbazları, trapezciler, akrobatlar, ateş gösterileri, yüksek hava gösterileri, palyaçolar, sihirbazlar, dev piton yılanları ve dünyaca ünlü sirk sanatçılarının sunacakları muhteşem gösteriler 20 Mayıs Cuma akşamı saat 21.00’de protokol üyeleri ve basının da davetli olduğu kalabalık bir katılımla açılışı yapılarak başlayacak.
   
SİRKLERİN ÖNCÜLERİ OLDULAR       
Avrasya Sirki Genel Sanat Yönetmeni Servet Yalçın yaptığı açıklamada; ''Sirk kültürü eski Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde tarih öncesi dönemlerden bu yana var olagelmiştir.
Bugün dünyada ulaşılan sirk sanatlarındaki mevcut seviye ve birikimin en önemli nedeni ise Osmanlı döneminde gerçekleştirilen halk şenliklerinde uygulanan üst düzey gösteri metod ve tekniklerle sirk sanatlarının bir zirve yaşaması ve 16. yüzyıldan itibaren bu birikimin dünyaya yayılmasıdır.
19. yüzyılın sonlarında oyuncu kollarının dağılması ile dünyanın birçok ülkesine dağılan gösteri sanatçıları ve Türk Canbazları, gittikleri tüm ülkelerde kurulan sirklerin öncüleri olmuşlardır '' dedi.

SOYUT KÜLTÜR MİRASI
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in himayeleri ile Zonguldak il merkezindeki tüm engellilerimizin, şehit ailelerimizin, gazilerimizin, çocuk esirgeme kurumunda kalan tüm çocuklarımızın ve huzurevi sakinlerinin Avrasya Sirkinde ağırlanacağı, bu grupların ücretsiz davetiyelerini sirk girişindeki yetkililerden temin edebilecekleri bildirildi.
Ayrıca Avrasya Sirkinin tüm Türkiye çapında yürüttüğü ve bir milyon çocuğu hedefleyen sosyal projesi çerçevesinde, geleneksel şenlik kültürümüzün önemli bir unsuru olan ‘sirk kültür ve sanatımızın’ genç kuşaklarca izlenmesi ve gelecek kuşaklara ‘soyut kültür mirasımızın’ aktarılmasını amaçlayan projeden Zonguldak il merkezinde de derslerinde en başarılı 1.500 ilköğretim öğrencimizin yararlandırılacağı açıklandı. Bu öğrencilerin davetiyeleri okul müdürlükleri aracılığıyla sınıf öğretmenleri tarafından sınıflarda dağıtıldığı bildirildi.