Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Zonguldak Şubesi 22 Mart Dünya Su Gününü kutladı.
ESM Zonguldak Şube Sekreteri Kemal Çakmak, suyun insan yaşamında vazgeçilmez bir kaynak olduğunu söyledi. Suyun büyük bölümünün kutuplarda ve yeraltında bulunması nedeniyle içilebilir kaynağın çok az olduğunu belirten Çakmak, “Bilindiği gibi su insan yaşamının vazgeçilmez kaynağıdır. Bugüne kadar suyun yerine konacak başka bir kaynak bulunamadığı gibi, yakın gelecekte de bunun mümkün olmadığı görülmektedir. Suyun büyük bölümü kutuplarda ve yeraltında bulunması nedeniyle içilebilir kaynaklar çok azdır. İstatistiklere göre dünya nüfusunun yüzde 122'si suyun yüzde 85'ini tüketmektedir. Milyonlarca insan bu eşitsiz tüketimden dolayı sudan faydalanamamakta ve susuzluktan ölmektedir. Günümüzde medyada sürekli olarak dünya savaşlarının su paylaşımından çıkacağını sıklıkla bahsetmektedir. Diğer taraftan doğal afetler, küresel ısınma doğanın ve çevrenin tahrip edilmesi, su kaynaklarının fabrika artıkları ile kirletilmesi ve birde uygulanan yanlış su politikaları gelecekte su sorunun daha da derinden yaşayacağımızın göstergesidir. Yeraltı sularımız bilinçsiz, plansız, programsız kullanılması ve yanlış sulama ile birlikte bilinçsizce açılan su sondajları nedeniyle azalmaktadır. Geçmişte DSİ'nin sorumluluğunda yapılan tarımsal sulamanın, bugün sulama birliklerine devredilen bu hizmet kontrol dışına çıkmıştır.
Sulama işleri özelleştirme yoluyla da kar edilen ve kontrol edilemeyen bir piyasa anlayışına doğru gitmektedir. DSİ kuruluş kanununda 'ülkemizin tüm su kaynaklarının geliştirilmesinden sorumlu ana yatırımcı kuruluştur' yazmaktadır.
4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve çıkartılan birçok yönetmelikle enerji üretimi tesisleri özel şirketler ve taşeron eliyle yapılmaktadır” dedi.