Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, "Dünyada orman alanları azalırken Türkiye'de son 20 yılda 1 milyon hektardan fazla orman artışı olmuştur." dedi.

Beşel, müdürlüklerinde düzenlediği basın toplantısında, Zonguldak ve Bartın'daki ormanların Türkiye'nin tür olarak en zengin ormanlarından olduğunu ancak ormanların artık yaşlanmaya başladığını söyledi.

Ormanlarda peyderpey gençleştirme ve sıkı bakım çalışmalarımızı gerçekleştirdiklerini ifade eden Beşel, şöyle konuştu:

"Zonguldak, Bartın ve Karabük'teki orman alanlarında servet ve kalite anlamında artış var. Dünyada orman alanları azalırken Türkiye'de son 20 yılda 1 milyon hektardan fazla orman artışı olmuştur. Bölge müdürlüğü olarak geçen yıl 350 bin ücretsiz fidan dağıttık. İlk defa geçen yıl 60 bin fındık fidanı ürettik. Türkiye'nin en iyi cevizini biz üretiyoruz. Geçen yıl 500 bin ceviz ürettik. Aslında ormanlarımız bir hazine ve balın kaynağıdır. Eskiden vatandaşlar ormana korkudan giremiyordu. Şimdi artık ormanlarımızı vatandaşa açtık. Bal ormanları üretmeye başladık. Toplamda 2011-2015 yılları arasında 8 bal ormanı ürettik. Artık bal havzaları yapmaya başladık. Vatandaşlarımızı arı kovanlarıyla oralarda istihdam ediyoruz. Bal varsa hayat vardır. Bal üretimi yetmedi ama yakında bala sertifika vereceğiz."

Beşel orman yangınları ile mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Orman yangınları ile mücadelede 20 arasöz, 5 su tankeri,10 ilk müdahale aracı, 5 dozer ve 9 greyder, 298 yangın işçisi, 160 teknik eleman, 219 orman muhafaza memuru ile çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl çıkan orman yangını sayısı 48 ken 27 hektar alanda zarar gördü." diye konuştu.


(AA)