Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yıldönümünü Türk çocuklarına armağan ederek dünyanın tek çocuk bayramının kutlandığı ülkemizde, “ulusal egemenlik” coşkusu hazırlıkları yapılıyor.

 

İlçe Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, program şu şekilde: Devrim Bulvarı Atatürk Anıtı’ndaki tören 23 Nisan Pazar saat 10.00’da başlayacak. Anıt’a çelenk sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı söylenecek.
Törenin son bulmasının ardından, Ereğli Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü Spor Salonu’nda programa devam edilecek.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz’ın bayram konuşması yapması sonrası, daha önce gerçekleştirilen okullar arası şiir yarışmasında en iyi seçilen eser ile kompozisyon okunacak. Halkoyunu gösterileri gösterilecek, müzik dinletisi gerçekleştirecek.
Atatürk ve Bayrak temalı gösterinin ardından, 23 Nisan münasebetiyle düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek, program son bulacak.

 

VALİ ALİ KABAN

Bugün; Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 97.yılı ile Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün aydınlık yarınlarımızın güvencesi sevgili çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Ulusça büyük bir sevinç ve coşku ile kutluyoruz.

Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından olan, milli irademizin birlik ve beraberlik duygularıyla temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletimizin bağımsız ve özgür yaşama azim ve kararlılığının en önemli örneğidir.

Bu itibarla ATATÜRK’ün önderliğinde başlatılan kurtuluş ve Cumhuriyetimizin kuruluş mücadelesinin başarıya ulaşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisinin rolü ve önemi çok büyüktür. Bağımsızlık mücadelesi veren milletimizin, ordumuzun umutlarını güçlendirerek zafere olan inancını, azmini, gücünü arttırmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi tüm bunları yaparken bağımsız, özgür, egemen bir devletin de temelini oluşturmuştur.

Milli egemenliğimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açıldığı bu anlamlı günü çocuklarımıza armağan eden ATATÜRK, onlara duyduğu güveni, sevgiyi, değeri en güzel şekilde göstermiş, Cumhuriyetimizin çocuklarımızın, gençlerimizin güvencesinde onların omuzlarında yükseleceğine, sonsuza dek yaşatılacağına olan inancını ortaya koymuştur.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayramdır. Çocuklarımızın bu sorumluluğun bilinci ile hareket ederek çalışacaklarına, Cumhuriyetimizi lider ülke yaparak yaşatacaklarına, aydınlık yarınlarımızın mimarları olacaklarına inancımız sonsuzdur. Bizlerde ülkemizi aydınlık yarınlara taşımaya yönelik tüm çabalarında onlara destek verecek her zaman yanlarında olacağız. 

Bu duygu ve düşüncelerle saygıdeğer halkımızın ve en değerli varlığımız sevgili çocuklarımızın,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, saygılar sunuyorum.


KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL’IN KUTLAMASI

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan  Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, 22 Nisan günü gerçekleşecek Uçurtma Şenliği’ne tüm çocuklar ve ailelerini davet etti.

Hüseyin Uysal, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günü Bayram olarak armağan ettiği çocuklarımızı “umudumuz ve geleceğimizin güvencesi” olarak gördüğünü belirtirken görüşlerini de şöyle ifade etti:

 “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz milletimize hizmette bulunan ve ebediyete intikal eden Türkiye Büyük Millet Meclisi mensuplarını rahmet ve minnetle yâd ederken,23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tüm dünya çocuklarına ve bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum.”

Uysal, Kdz.Ereğli Belediyesi’nce 22 Nisan Cumartesi günü saat 11:00’de Uçurtma Şenliği düzenlendiğini ve Radartepe de gerçekleşecek etkinlik için saat 10:00’dan itibaren Anıt önünden araç kaldırılacağını da duyurdu..

 

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ NUMAN KORKMAZ’IN MESAJI

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 97. Yıldönümü ve Aziz Milletimizin geleceğinin teminatı olan çocuklarımızın bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamanın coşkusu içindeyiz.

Sevgiye, barışa, dostluğa, kardeşliğe, çağdaşlığa, bilme, teknolojiye açılan aydınlık ve büyük bir kapı olan 23 Nisan, sevinç ve gururla kutladığımız Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak Gazi Mustafa Kemal’in geleceğin teminatı olan çocuklarımıza sevgi ve güvenini göstermektedir. Bizler, bu sevgi ve güven sayesinde dünyanın ilk ve yegâne çocuk bayramı olarak tarihe geçen, millet egemenliğine dayanan demokrasinin ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sayesinde tüm dünya çocuklarıyla ulusal egemenlik sevincimizi paylaşıyoruz. Tüm dünyaya sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk, kardeşlik ve barış mesajları vererek; heyecanla, coşkuyla, rengârenk görüntülerle ve dünya çocuklarıyla birlikte bu güzel bayramı en güzel duygularla kutlamaktan da büyük kıvanç duymaktayız. 

Sevgili çocuklar, sevgili gençler;

Aydınlık geleceğimizin, aydınlık yüzleri;

En önemli servetimiz ve umut kaynağımız olan sizlerin bayramında, mutluluğunuza ortak olmaktan memnuniyet duyuyorum.

Sizler, milletimizin umut çiçekleri, aydınlık yarınlarımızı kucaklayan güçlü kollarısınız. Bu bakımdan sizlerin sağlıklı, eğitimli ve mutlu bireyler olarak hayata devam etmeniz en büyük arzumuzdur. Hedefimiz sizleri özgürce düşünen, insiyatif alabilen, sorgulayan, kendi toplumunun ve evrensel anlayışın doğrularından haberdar olan, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirebilmektir. Bunu başarabildiğimiz takdirde bugünün çocukları, yarının gençleri olarak sizler ülkemizin sadece zenginliği değil, dinamizminin ve değişim potansiyelinin kaynağı olacaksınız. Türkiye’miz; gelecekteki güçlü, müreffeh ve lider ülke konumuna omuzlarınızda yükselerek ulaşacaktır.

Bu duygularla siz çocuklarımıza armağan edilen ve mili iradenin her şeyin önünde olduğunun ifade edildiği bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehit ve gazilerimizi, minnet ve şükranla anıyor, dünyanın bütün çocuklarına barış ve mutluluk getirmesi temennisiyle  hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

 

ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN’İN MESAJI

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920, bağımsızlığımızın kazanılmasıyla Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı,  ülkemiz için çok ayrı bir önemi olan, çok özel bir gündür.  23 Nisan 1920; tüm yokluklar ve imkansızlıklar içinde tarihte benzeri görülmemiş bağımsızlık mücadelesinin kazanıldığı, demokrasi ve cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı ,tüm dünya çocuklarının bayramı olarak ilan edilişi yönüyle de, Ulu Önder Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözünün tüm dünya ile buluştuğu bir gündür.  23 Nisan 1920; emperyalizmle mücadelenin simgesi olan, tüm mazlum uluslara rehber olmuş bir gündür.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocuklarımızın bayramı olmakla birlikte, bizlere de gurur duyacağımız şekilde, onları iyi yetiştirme zorunluluğumuzu hatırlatmaktadır. Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır” sözü, çocuklarımıza karşı sorumluluklarımızı işaret etmektedir.  Ülkemizin hangi şartlarda, hangi zorluklarla kurulduğunun çocuklarımıza iyi öğretilmesi, iyi özümsetilmesi; hiç kuşkusuz onların, ailelerine, içinde yaşadıkları topluma ve Ülkemize faydalı olma azimlerini, kuvvetlerini artıracaktır. Çocuklarımıza yaşatacağımız bayram sevinci, onların ulusal egemenlik bilinci ve ulusal egemenlik değerleriyle bütünleştiğinde değer kazanacak ve anlam bulacaktır.

 

Bu vesile ile, tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor; başta bu anlamlı günü Türk ve dünya çocuklarına armağan eden Ulu Önder Atatürk olmak üzere, ulusal egemenliğimiz için savaşmış tüm kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi bir kez daha şükranla ve rahmetle anıyorum. 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 23 Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

Milletvekili Çaturoğlu yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulduğu 23 Nisan 1920, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Bundan tam 97 yıl önce milletimizin büyük fedakârlıklarıyla TBMM kurulmuş, milletimizin bağımsızlığının ve kararlılığının rumuzu olmuştur. Bu tarih, Türk milletinin var olma mücadelesinde kendi azim ve kararlılığıyla çözüme ulaşmasının ve neticenin alınmasının en büyük örneklerinden birini teşkil etmektedir. Türk milletinin önünde yepyeni bir ufuk açılmış ve bu sayede yeni bir rota, yeni idealler ve yeni hedefler doğmuştur. Bu ideal ve hedeflerin ilk adımı olarak, ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' ilkesine dayalı, demokratik zemin üzerinde yükselen Cumhuriyetin temelleri atılmıştır. Türk milleti, hangi şart altında olursa olsun, milli egemenlik üzerinden hiçbir vesayet ve tahakkümün asla kabul edilemeyeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir.

Yüce Meclisimiz, geçmişte nasıl ki bu ülkenin istiklalini sağlamış ve istikbalini yeşertmişse bugünden sonra da milletimizin en büyük umut kaynağı olarak yarınlarımızı parlak kılmaya ve güçlendirmeye devam edecektir. Bugün de özgür, bağımsız, birlik ve beraberlik içinde bir Türkiye'yi geleceğe taşımak bizlerin ve çocuklarımızın en önemli görevlerindendir. Türkiye'yi karanlıklardan kurtararak, aydınlık gelecekler inşa etmek bizlere düşen önemli bir vazife, genç nesillerimiz ise aydınlıkları sürdürecek birer meşaledir. Geleceğe bırakabileceğimiz en güzel miras; daha güzel, daha özgür ve daha huzurlu bir Türkiye olacaktır. Milli Mücadele’ye emeği geçmiş olan herkesi rahmetle anıyor, geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyor, dünyanın bütün çocuklarına barış ve mutluluk getirmesini diliyorum.”


CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 97. yıldönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

Milletvekili Turpcu`nun, 23 Nisan Mesajı şöyle:

 

“23 Nisan 1920 tarihi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla birlikte millet egemenliğine dayanan demokrasinin temellerinin atıldığı ve Cumhuriyet meşalesinin yakıldığı gündür.

 

Bir ulusun egemenliğini sembolize eden günü çocuklara hediye eden, yüce gönüllü bir mirasa sahip olduğumuz için çok gururluyuz.  Bugün, ülkenin geleceği olan çocuklarımıza, ülkenin hangi şartlar altında Kurtuluş Savaşı verdiğini, bu günlere nasıl gelindiğini öğretmek açısından oldukça önemlidir. Bugünün küçüğü, yarının büyüğü olan çocuklarımız milli bilinçten yoksun kalırsa, işte o zaman ülkemiz ve gelecek adına kaygı duymak zorundayız. 

 

Son 15 yılda milli bayramlarımıza ne oldu? İktidar milli bayramları, bir bir unutturmaya çabaladı. Kendi ulusal egemenlik bayramını coşkuyla kutlamayan ülke olur mu? Oluyormuş işte. Cumhuriyetin hafızasının silinmesi için yoğun bir çaba sarf edildi, bu çaba hala da devam ediyor.

 

Bugün hem çocukların hem de ulusal egemenliğin bayramıdır. Hem çocuklarımız için ülkedeki tabloya, hem de millet egemenliğinin geldiği duruma birlikte bir göz atalım.

 

Binlerce çocuk işçinin, çocuk mahkumun, çocuk gelinin, cinsel taciz ve tecavüze uğrayan çocukların bulunduğu ülkede bugünün anlamına yakışır şekilde kutlanması mümkün mü? Yukarıda sayılanların ağır toplumsal sorunlar olduğunu herkesin bilmesi, ona göre hareket etmesi, iktidardakilerin gerekli tedbir ve önlemleri alması gerekmektedir.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 97. Yıldönümü kutladığımız bugünde, halkın iradesini benimsemenin, üstünlüğünü kabul etmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Millete ait olan egemenlik yetkisini, milletin elinden alarak tekrar tek kişiye devretmek için can siper hane çalıştılar. Bütün baskılara rağmen halk `hayır` dedi. 16 Nisan Referandumunda cebren ve hileyle milletin iradesinin nasıl gasp edildiğini gördük. Ama oldubittiyle boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

 

Son olarak, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk; `özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir. Ulusal egemenlik; bir ulusun namusudur, onurudur, şerefidir` sözleriyle ulusal egemenliğin önemini ve halkın iradesinin her şeyin üstünde olduğunu vurgulamıştır, bu nedenle günün ruhuna uygun şekilde hem çocuklarımız için hem de ulusal egemenlik adına kutlanması gereken bir gün olduğu unutulmamalıdır.

 

Bu duygularla, TBMM’nin açılışının 97. yıldönümünü kutluyor, Büyük Önder Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına hediye ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklarımızı tebrik ediyor, bağımsızlık ateşini yakan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, yol arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum.”



CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

23 Nisan 1920 tarihi, ulusun egemenliğinin ulusun iradesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredilmesinin sembolüdür. 23 Nisan’da, o güne kadar Dolmabahçe de Saray da olan egemenlik, ilk defa millete geçmiştir. O gün ulusumuzun kendi iradesi ile kendisini yönetmesinin önü açılmıştır.

Egemenliğin kayıtsız şartsız ulusa ait olduğunu savunarak, cumhuriyetimizin kurucusu olan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Meclis’te yoğunlaşan milli iradenin, doğrudan doğruya vatanın mukadderatına el koymuş olduğunu kabul etmek, temel ilkedir” diyerek, 23 Nisan 1920’de ilk meclisimizin açılışını yapmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, kurtuluş savaşını gazi meclis ile yani türk milleti ile birlikte yürütüp, başarmışlardır.O gün temeli atılan cumhuriyet ve Atatürk ilkeleri sayesinde; bugün TBMM çatısı altında işçi, çiftçi, köylü, esnaf ve toplumun tüm kesimleri temsil edilmektedir.

23 Nisan, ulusal egemenliğimizin sembolü olmasının yanında, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da dahil olmak üzere tüm milli bayramlarımız, bizim en önemli ulusal değerlerimizdendir....Ancak, maalesef Atatürk’ü, cumhuriyeti, parlamenter demokrasiyi, ulusal egemenliği ve ulusal değerlerimizin birçoğunu, bir türlü içine sindiremeyen AKP iktidarı; rejimi değiştirerek, millet egemenliğini ortadan kaldırıp, bir kişiye vermeye çalışmaktadır.

Bugün kişisel hırs ve menfaatlerine yenilmiş diktatörlük heveslisi iktidar sahipleri, "başkanlık sistemi" kılıfı altında; ulusal egemenliğimizin tecelli ettiği millet meclisini önce işlevsiz bırakmayı, sonra da tamamen yok etmeyi amaçlamaktadırlar.Başkanlık sistemi, millet egemenliğini vurulan en büyük darbedir. Oysa hiç kimse unutmamalıdır ki, " Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir."

Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin mensubu olarak bizler; Atamıza, cumhuriyetimize, cumhuriyetimizin kurumlarına, ulusal bayramlarımıza, milli değerlerimize, bize bu cennet vatanı bırakan şehit ve gazilerimize her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklarımıza armağan ettiği ve parlamenter rejimin temelini sembolize eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na her zamankinden daha fazla sahip çıkacağız ve her zamankinden daha büyük bir coşku ile kutlayacağız. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ulusumuza ve aydınlık geleceğimiz olan tüm çocuklarımıza kutlu olsun.


GMİS GENEL BAŞKANI AHMET DEMİRCİ:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yönetim Kurulu adına “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” mesajı yayınladı.

Demirci’nin mesajı şöyle;

“Ulusal Egemenliğimizin 97. yılındayız. 

Ulusumuzun bağımsızlık mücadelesi verdiği Ulusal Kurtuluş Savaşı yıllarında, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla ulusumuz tüm dünyaya egemenliğini ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

TBMM’nin açılışı ve Cumhuriyetimizin ilanıyla Anadolu insanı demokratik bir ortamda hak ve özgürlüklerini kullanmanın ayrıcalığına kavuşmuş, devletin gerçek sahibi olmuştur.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözüyle devletin yönetiminin millete ait olduğunu vurgulamıştır.

Ulusumuzun verdiği bağımsızlık ve egemenlik savaşının ardından ülkemizin kalkınması için yeni bir mücadele başlatılmıştır.

Nitekim Atatürk ve arkadaşları, kalkınma için Zonguldak’ın önemini daha o günlerden görmüş ve maden ocaklarına sahip çıkmışlardır. Zonguldak, Cumhuriyetimizin ilk ili olmuştur. Kuşaklar boyu aktarılan üretim kültürüyle çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak üzere ülkemiz için ürettik ve üretmeye devam edeceğiz.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, tüm ulusumuzun ve çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.”


ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada hiçbir ülkede bulunmayan iki farklı mutluluğu bir araya getiren eşsiz bir milli bir bayramdır. Bu bayram bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği çok anlamlı ve kutlu bir gün; diğer taraftan “yarının büyükleri, geleceğin garantisi” çocuklarımız için bir şenliktir.

Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl tüm dünya çocukları ile paylaşılmaktadır. 

Milli devlet ve tam bağımsızlık ilkeleriyle birlikte Atatürk'ün devlet anlayışının temellerini oluşturan üçüncü ana ilke, milli egemenliktir. Milli egemenlik, devlet içinde en üstün buyurma kudreti olarak tanımladığımız egemenliğin, millete ait olduğunu ifade eder. 

Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin gerçekte milli egemenliğe dayanan bir cumhuriyet olduğu açıktır. Türk halkı bu bilinç içinde egemenliğine sahip çıkmaktadır.

23 Nisan’ın 97. yıldönümünün kutlandığı bugün, milli egemenliğimize sahip çıkmanın onurunu bir kez daha yaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlar, tüm dünyada sevgi ve barışın her zaman daim olmasını temenni ederim.


EĞİTİM SEN ZONGULDAK ŞUBESİ:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 97. yılı kutlanıyor. Türkiye, yıllardır dünyanın tek çocuk bayramını kutlamakla övünedursun, ülkemizde çocukların yaşadığı sorunlar, karşı karşıya kaldığı tehlikeler her geçen gün artmaktadır. Yıllardır iktidar desteği ile dini eğitim veren kurum ve kuruluşların yasal olmadığı halde açtıkları yurtlar ve evlerde çocuklara yönelik olarak yaşanan cinsel istismar vakaları, bu çirkin saldırıların gerçekleşmesine neden olanlara verilen ‘siyasal destek’ çocuklarımızın, öğrencilerimizin nasıl büyük bir tehdit ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

Çocuk istismarı gibi son derece hassas ve kamuoyunda infial yaratan bir konuda sorumluları aklamaya ve korumaya yönelik olarak gösterilen siyasi tavır, Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının son yıllarda neden arttığını açıklamaktadır.

MEB-Diyanet işbirliği, dini vakıf ve derneklerle yapılan ortak protokoller, laik-bilimsel eğitim anlayışına açıkça meydan okumakta, eğitimi dinselleştirme uygulamaları çocuklar üzerinden hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Oysa çocuğun olduğu her alanda okulda, evde, sokakta çocuklarla ilgili her konuda öncelik çocuğun üstün yararıdır. Çocukların üstün yararına olmayan ve çocuklara yönelik olarak işlenen suçların hiçbir mazereti ya da gerekçesi olamaz.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukların istismardan korunmasında öncelikli görevi devletlere vermektedir. 1990 yılından bu yana iç hukuk kuralı haline gelen sözleşmenin 3. maddesindeki “Taraf Devletler, çocukların bakımı veya korunmasından sorumlu kurumların, hizmet ve faaliyetlerin özellikle güvenlik, sağlık, personel sayısı ve uygunluğu ve yönetimin yeterliliği açısından, yetkili makamlarca konulan ölçülere uymalarını taahhüt ederler” düzenlemesi özellikle kurumlarda yaşanan çocuk istismarının birinci dereceden sorumlularının AKP iktidarı ve MEB olduğunu göstermektedir.

Bugünkü Türkiye tablosunun çocuklarımıza vaat ettiği geleceğin ne kadar tehlikeli ve karanlık olduğunu son dönemde çocuklarımıza yönelik olarak işlenen suçlara bakarak görmek mümkündür. Siyasi iktidar, çocuklarımızın eğitim biliminin evrensel ilkeleri üzerinden değil, dini kural ve referanslara göre yetiştirildiği, düşünen, eleştiren, sorgulayan değil; düşünmeden, sorgulamadan yaşayan bir nesil ve gelecek vaat etmektedir. Bugünün Türkiye’sinin yaşadığı sorunları çözme yönünde adım atılmadan çocuklarımızın aydınlık ve güvenli bir gelecekte yaşayabilmesi mümkün değildir. 

Eğitim Sen olarak, çocukların karşı karşıya olduğu tüm tehditler ve yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.