HEMA Kandilli Kömür İşletmelerinde çalışan maden işçileri maaşlarında iyileştirilme yapılmamasına tepki göstererek eyleme başladı. İşyerlerine giden ancak çalışmayan maden işçileri için işveren de tutanak tuttu ve Jandarma'dan yardım isteyerek bu işçilerin işyerini terk etmelerini istedi. Hakları alana kadar mücadele edeceklerini belirten işçiler destek bekliyor.

 

Düşük ücretle çalıştırıldıklarını belirten HEMA Kandilli Kömür İşletmesinde çalışan yaklaşık 200 maden işçisi önceki gece sabaha kadar işyerinin önünde yaktıkları ateşin etrafında bekledi. Yüzde 20 zam ve kömür hakkını alıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirten maden işçileri, Genel Maden İşçileri Sendikası'na da destek verin çağrısında bulundu. İşverenin iş başı yapmayan işçilere yönelik tutanak tuttuğunu ve işyerinden bu tutanakla jandarma tarafından çıkartıldıklarını belirten maden işçileri şu açıklamayı yaptı.

 

Ücret zammı ile başlayan sorun bu noktaya geldi. Arkadaşlarımızın talepleri düşük ücretle çalışmaları ve bu ücretlerinin iyileştirilmesi, sosyal hakların verilmesi, sendikasızlığın giderilmemesidir. Haklarımızı alıncaya kadar da bu eylemimizi sürdüreceğiz. Taleplerimiz çok açık ve net. Daha dün Karadon'da 30 maden işçisi hayatını kaybettiği olayın duruşması yapıldı, orada alınan kararlar da belli. Bir hafta önce bizim 2 arkadaşımız göçük altında kaldı rahmetli oldu. 700-800 TL'ye işçi çalıştırılıyor.

 

HAKLARIMIZI ALIYORUZ

Özel şirket işletmelerindeki en iyi özel şirketlerden bir tanesi HEMA. Maaşlarımız tam ödeniyor, izin hakkımız var, Pazar tatilimizi kullanabiliyoruz, çalışma koşullarımız iyi, emniyet tedbirlerimiz iyi. Bu şekilde bir sorunumuz yok, ücret konusunda sıkıntımız var.

 

SENDİKAYA TEPKİ

Bizim yaptığımız bu altıncı eylem. Biz hep eylem yaptığımızda Genel Maden İşçileri Sendikası'na gittik, ama onlar bize sırt çevirdi. Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ile görüştük, bizi sendikalı yapacaklarını söyledi. İnşallah bu sefer maden işçisinin yanında olurlar.

 

İŞVEREN TUTANAK TUTTU

İşveren işçiyi işten atarız diye tehdit ediyor. Sizin haklarınız belli bundan daha iyisi olamaz dediler. İşveren tutanak tuttu, işyerinde işçiyi istemiyorum dışarı çıkartın dedi. Jandarmada o tutanağa dayanarak bizi dışarıya çıkardı. Kandilli Karakol Komutanı, Ereğli Karakol Komutanı geldiler bizleri bilgilendirdiler sağolsunlar. HEMA İşletmesi kapıya bir yazı astı. İşletmeyi tatil ettiğini söyledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve Yönetimi de HEMA'da maden işçilerinin gerçekleştirdiği eyleme tam destek veriyor. Mutlu ekibi ile HEMA'nın önünde bekleyen işçilerin yanına giderek destek verdi.