Adı Ali Deliak. O bir devrimci. O bir muhasebeci. O bir sıkı Fenerbahçeli ki. O bir… ‘O bir’o kadar çok ki. Yaşamı boyunca siyaset, sosyal ve kültürel alanda öyle aktif yaşadı ki Ali Deliak. Tüm yaşamı boyunca on parmağında on marifeti ile renk verdi, ses verdi, söz verdi. Kimi zaman sevdasını anlatmak için “Mühür Gözlüm” türküsü ile paylaştığı  dostluğu, kimi zaman da Alemdar’da kaptan olup sahneye çıktı.



Evet O’nun adı Ali Deliak.

O’nun öyle bir kumbarası vardı ki, hep dost biriktirdi. Arkadaş biriktirdi. Sevgi biriktirdi. Bu özellikleri ile ışık saçtı yaşama.

Bir yıl önce aramızdan  veda edip sonsuzluğa koştuğunda, cenaze törenine her görüş ve düşünceden insan geldi. O’nun görüşü soldu. Sıkı bir solcuydu. Yani sapına kadar devrimciydi. Ama cenaze töreninde, dil, din, ırk, sağcı, solcu, ortacı falan yoktu. Orada insanlar vardı. “Önce insan” fotoğrafı verilen Ali Deliak’ın cenaze töreninden tam bir yıl sonra mezarında buluştu dostları, Kestaneci Mahallesi'ndeki mezarı başında. Dostları dostça ve dostluğu paylaşarak mezarını süslediler. “Merhaba Ali” dedi kimisi, “Merhaba Ali Abi” dedi kimisi, kimisi de “Merhaba baba” dedi mezarı başında. İlk sözü Kdz. Ereğli Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Serdar Özbek aldı. O da, Ali Deliak’ı kendi penceresinden anlattı. Ardından Sanat Kurumu Derneği Başkanı Cihangir Amca konuştu. Ve diğer dostları Ali Deliak’ın insana olan bakışından güzel örnekler verdi. Deliak’ın görüşünün tam tersindeki Ülkü Ocakları eski Başkanı Sertan Kuzu ise Deliak’ın tanıdıktan sonra sola ve solcuya bakış açısının nasıl değiştiğini ifade etti. Şehir Plancısı Kamuran Ayyıldız, Sanat Kurumu Derneği 2. Başkanı Naile Bingöl duygusallıklarını kontrol etmeye çalışarak sözlerini anlattılar. Kızı Ezgi tutamadı kendini ve iki söz edemedi. Oğlu Mehmet kısa bir söz ile “Babamı anlatmaya sözler yetmiyor ki” dedi.  


Ali Deliak, geride bıraktığı izin ışığında kendisine yakışır anıldı.


Haber: Eyüp Bektaş