Samsun’da Kuva-i Milliyeci’lerin önerisi üzerine, 1921 yılının Şubat ayında Trabzon’daki Ermeni ve Rus çatışmalarında Osmanlı Ordusu’na destek amacıyla Karadeniz’e açılan Alemdar Gemisi’nin kahramanla-rından Ereğlili Şaban Altay’ın kızı Safiye Altay, yıllar sonra babasının anılarını tekrar yaşamak için Gazi Alemdar Müze Gemisi’ni ziyaret etti.

 

Kdz. Ereğli’de yaşayan 88 yaşındaki Safiye Altay, oğlu İbrahim Altay (61) ve torunları Aygül Kılıç (38), Melahat Altay (42) ve İlhan Biçer (43) ile birlikte, babasının savaşa katıldığı Alemdar Gemisi'ni ziyaret etti. 1921 yılında Ereğli’den Trabzon’a savaşa gitmek için hazırlıklarını yapan gemiye, Ereğli’den Kuva-i Milliyeci olarak katılan 13 kişinin içinde olan Şaban Altay’ın kızı Safiye Altay, Alemdar gemisindeki LCD ekranda babasının katıldığı savaşın destanını izledi. İzlenen kısa filmin ardından, babasının savaş sonrasındaki anılarını anlatan Safiye Altay, babasının kendilerine bir şey anlatmadığını, ancak gelenlerin sorması üzerine okuma yazması olmamasına rağmen, cebindeki kitabı çıkartarak kendisi ile ilgili bölümleri gelenlere gösterdiğini söyledi. Altay, “Babam savaştan döndükten sonra kafasında şarapnel parçaları vardı. Şarapnel parçalarını köyün ileri gelenleri çıkardı. İlkel yollardan çıkartılan şarapnel parçaları sonrasında merhem sürerek yaraları iyileşti.” dedi.

MADALYA ALAMAYINCA ÇOK ÜZÜLDÜ
Babasının Alemdar Gemisi'ndeki resimlerini ve hazırlanan filmi seyrettikten sonra çok mutlu olduğunu dile getiren Safiye Altay, babasının madalya alamadığından dolayı büyük üzüntü yaşadığını kaydetti. Askerlik şubesinden madalya ve paranız geldi haberi ile şubeye gittiklerini kaydeden Altay, "Askerden döndükten sonra bana sürekli olarak 'Sana para gelecek. Ben öldükten sonra o parayla benim mezarımı yaptırırsın.' derdi. Bir gün bize bir haber geldi. Gelen haberde babama madalya ve para geldi dediler. Biz de hemen şubeye gittik. Bize şubede, para gelmedi, sadece madalya var dediler. Madalya da kâğıt çıktı. Tabi babam bu duruma çok üzüldü. Para bir kenara madalyanın kâğıt çıkması ise babamı yıkmıştı. Bu durma çok üzüldü.” dedi.

Şaban Altay’ın torunu 43 yaşındaki İlhan Biçer de dedesinin öldüğünde 3 yaşında olduğunu ve kendisini zor da olsa hatırladığını söyledi. Safiye Altay’ın oğlu İbrahim Altay da babasının gemide savaşa gittiğini bildiklerini, Gazi Alemdar Gemisi'nde savaştığına inanamadığını ve resimlerle görüntüleri izledikten sonra çok duygulandıklarını kaydetti.