Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, vilayet genelinde tavuk kümeslerinden çıkan gübrenin çevreye zarar vermeyecek şekilde değerlendirilmesi amacı ile Bakacakkadı FilyosEcopark'ta katı atık sözleşme töreni yapıldığını şöyle duyurdu:

Sözleşme törenine Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Cemalettin Çataklı, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Gökçebey İlçe Kaymakamı Ahmet Korkmaz, Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Özmen, Anadolu Biokütle yönetim kurulu Başkanı Asaf Doğan ve tavuk üretecileri katıldı. 

Tavuk gübresinin enerjiye dönüşmesinin güzel bir gelişme olduğu söyleyen Zonguldak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Cemalettin Çataklı, “ Atıkla ilgili sorun kangren olmuş durumdaydı. Atıkla ilgili on yıldır sorun yaşanıyordu. Bu konuyla ilgi mutlu sona ulaşmış oluyoruz.” dedi.

 

İmza töreninde konuşan Zonguldak Valisi Ahmet Çınar görüş ve düşüncelerini şöyle ifade etti:

 “ Bu tür projeler, hayvansal atıklardan enerji üretmek bize çok uzak ve hayal görünen bir konuydu. Bu iş için bir araya geldik ve somut adım atılmıştır. Türkiye’yi ve vatanımızı seviyorsak çok çalışmamız gerekiyor.  Dünyanın hali ve ülkemize yapılan saldırılar ortada. Hiç kimsenin şakası, insanlığı yok. Bunun için bizim çok çalışmamız gerekiyor. Alanımız atıksa  değerlendirmemiz gerekiyor. Bilindiği gibi petrolü dışarıdan satın alıyoruz. 60 milyon doları aşan bir ithalatımız var. Bütün ürünümüz, emeğimiz petrole gidiyor. Burada üreteceğimiz her bir megabayt satın alacağımız petrolü almamak bizde değerlendirilmesi anlamına geliyor. Bu yönüyle de çok önemli bir faaliyet. Hepimizin bu işte beraber olması gerekiyor. Başka türlü olmaz. Yapılan iş çok güzel. Burada toprağa verilen zararlar, kimyasallar kadar ağır ve etkileri uzun yıllar süren, toprağı bozan bir zararı var bu atıkların. Bir şey olmaz diye üzerine gitmememizin bir anlamı yok. O zaman tavukçuluk yapılmasın. Toprak daha esastır. Biraz istihdam biraz et eyvallah ama; toprak her zaman herkese lazım. Toprağı bozmamıza ne vicdanımız nede kanun müsaade etmez. Bundan sonra bizim bakışımızda böyle olacak. Firma ‘geleceğiz biz temizleyeceğiz ve parada vereceğiz’ diyor. 12 megabayt çok büyük bir rakamdır bizler için. 12 megabayt 250 dönümde üretilen güneş enerjisine denktir. Oradan çıkan kül çimento sanayinde kullanılıyor. Daha ne istiyoruz? Her yönüyle çok faydalı, çok gerekli ve kârlı bir iş. Öyle kuru kuru vatan sevilmez. Hepimiz çok çalışırsak bu vatan için bir şey yapmış oluruz. Böyle bir tesis için yola çıktık, bunu gerçekleştireceğiz. Bu tesis için yola çıktıktan sonra ‘ben buraya gübremi vermeyeceğim’ derseniz?.. Olur o sizin tercihiniz. Ama ben o gübreyi o toprağa düşürtmem. Bu konuda agresif olacağız. Hiç kimseye yol vermeyeceğiz. Gerekli cezaları da vereceğiz.

Siz bizim baş tacımızsınız. Bir kilo et ve bir lokma ekmek üreten herkes baş tacımızdır”