Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran, Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarında sendikalarının üyelerine yapılan saldırıya tepki gösterdi.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinde ellerinde Türk bayrakları bulunan üyelerimizin önce tertip komitesinde bulunan KESK tarafından alana girmeleri engellenmeye çalışıldı ve hemen arkasından da KESK’in hedef göstermesi sonucu alanda bulunan üyelerimiz bazı siyasi gruplar tarafından saldırıya uğradı; taş ve sopalarla düzenlenen saldırı sonucu çok sayıda arkadaşımız yaralandı” diyen Başaran, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
“KESK’LİLER KORTEJİMİZİ
ENGELLEMEYE ÇALIŞTI”
“Emeğin ve emekçinin bayramı olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak, emeğin ve emekçinin haklı taleplerini dile getirmek, haksızlığa, hukuksuzluğa, baskıya, sömürüye, ayrımcılığa, zulme ve sürgünlere karşı emekten aldığımız güçle bir kez daha ‘hayır’ diyebilmek için, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak tüm Türkiye’de alanları doldurduk. 1 Mayıs emeğin ve emekçinin, hak ve eşitliğin, özgürlük ve demokrasinin, alın teri ve bağımsızlığın, barış ve kardeşliğin bayramıdır. 1 Mayıs; aynı zamanda 1 Mayıs 1977’de yaşanan kanlı 1 Mayıs’ın, kurban edilen onlarca yaşamın, hak, eşitlik ve adalet adına yitirilen canların anıldığı gündür. 1 Mayıs; aydınlatılmayan cinayetlerin, fail-i meçhullerin,  güç ve çıkar odaklarının önündeki sis perdesinin bir kez daha aralanmaya çalışıldığı gündür. Bu yönüyle 1 Mayıs’ın bir yüzü bayram, bir yüzü hüzündür. Bu düşüncelerle Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ankara Sıhhiye Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamalarına da konfederasyon üyelerimiz yoğun katılım göstermişlerdir. Ancak Sıhhiye Meydanı’na gelen demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların ve siyasi partilerin de bulunduğu kortejde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinde ellerinde Türk bayrakları bulunan üyelerimizin önce tertip komitesinde bulunan KESK tarafından alana girmeleri engellenmeye çalışılmış ve hemen arkasından da KESK’in hedef göstermesi sonucu alanda bulunan üyelerimiz bazı siyasi gruplar tarafından saldırıya uğramış; taş ve sopalarla düzenlenen saldırı sonucu çok sayıda arkadaşımız yaralanmışlardır. Saldırı sonrası emniyet yetkililerinin konfederasyon üyelerimizin can güvenliklerini koruyamayacaklarını bildirmeleri üzerine yaralanan üyelerimizle birlikte, emekçi arkadaşlarımız polis kordonu eşliğinde alandan uzaklaştırılmışlardır. Yaralı arkadaşlarımız ambulanslarla hastaneye kaldırılmışlardır ve tedavileri sürmektedir.”
“ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”
“1 Mayıs gibi son derece anlamlı bir günde meydana gelen bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyor, bu saldırıya uğramalarına neden olan KESK ve saldırıyı gerçekleştiren kişilerle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde gerekli işlemlerin başlatılacağını ve bu insanlık dışı saldırıyı gerçekleştirenlerin yargı önünde gerekli cezaları almalarının takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Emek mücadelesi; hak ve özgürlükten, eşitlik ve demokrasiden ödün vermeyen 1 Mayıs’ın ruhuna sahip çıkan ve gücünü sadece ve sadece haktan, halktan, hukuktan, demokrasiden, alın terinin onurundan ve emeğinden alan kitle örgütleri ile verilebilir. Bu onurlu mücadelede, Türkiye’nin geleceğine, demokrasiye ve Cumhuriyete sahip çıkmak, insana yaraşır eşit ve hakça yaşamı, adaleti tesis etmek, haksızlık ve hukuksuzluklara karşı dirayetli bir tutum sergilemek; her bir ferdin, her bir kitle örgütünün en öncelikli görevidir. Bu onurlu mücadelede tüm emekçilerimizi Birleşik Kamu-İş’e ve sendikalarımıza katılmaya çağırıyoruz.”