Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Taksim Meydanını bu sene barış ve ileri demokrasiden dem vuran siyasal iktidarın emekçilere yasakladığını belirtti.
‘AKP’nın polis devleti kendini gösterdi’ diyen Başaran açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Çalışma yaşamını sermayenin lehine düzenleyen, emekçileri ise köleleştiren AKP, 1 Mayıs İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü polis devleti düzeni ile dünyada yaşanan en faşizan saldırılarla cehenneme dönüştürmüştür.
1 Mayıs 1977’de emekçilerin kanı ve canı ile 1 Mayıs Meydanı’na dönüşen ve sembolleşen Taksim Meydanı’nı bu sene ‘’barış’’ ve ‘’ ileri demokrasi’’den dem vuran siyasal iktidar emekçilere yasakladı. Yasaklamakla da kalmadı İstanbul’da 12 Eylül faşizminden sonra ilk kez bir nevi sıkıyönetim ilan edildi. Tüm caddelere çıkan sokaklar binlerce polis tarafından tutuldu, köprü ayakları kaldırıldı, deniz ulaşımı ablukaya alındı. Ellerinde bayraklarla 1 Mayıs’ı kutlamaktan başka amacı olmayan yurttaşlarımıza faşist ülkelerdeki görüntüleri aratmayacak acımasızlıkta saldırıldı. Evlerin içine kadar gaz bombası atıldı. Kısaca dün İstanbul’da yaşananlar Türkiye’nin polis devleti olduğunun göstergesiydi.
Emperyalist odakların projelerinin uygulanmasında barış havarisi kesilen siyasal iktidar, iş emek ve emekçilere gelince gerçek yüzünü gösterebilmektedir. Dün Taksim Meydanı’nda yaşanan saldırılardan emekçilerin çıkaracağı en önemli ders baskılara, sömürüye karşı emekçilerin birlikte mücadele etmesidir. 
Sınıf birlikteliğini, çeşitli kimlikler altında bölmeye çalışmak emperyalizmin değirmenine su taşımaktan öte gitmez. Ne yazık ki, dün birçok ilimizde emekçilerin, emekçi kimliği altında kol kola omuz omuza kutlamaları gereken 1 Mayıs’ın aynı ilde farklı alanlarda kutlanmasına yol açanların da işçi sınıfının çıkarlarına mı, yoksa egemen olan siyasal iktidarın çıkarlarına mı hizmet ettiklerini sorgulamaları gerekmektedir.
Emekçilerin, sınıf birlikteliğinin etnik, dinsel ve mezhepsel temelde bölünmesine şiddetle karşı çıkan Eğitim İş olarak, AKP’nin yoksulu daha da yoksullaştırma, ülke kaynaklarını çok uluslu sermayeye peşkeş çekme, ülke bütünlüğünü parçalayarak bölgemizde kanlı bir savaşın fitilini ateşleme politikalarına karşı bir kez daha tüm yurtseverleri omuz omuza mücadeleye çağırırken İstanbul’daki faşizan saldırıları da şiddetle kınıyoruz.”