Eğitim İş kdz Ereğli Temsilciliği Cengiz Başaran,  Van'da yaşanan depremin ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre 3'ü Van merkezde, 19'u Erciş'te olmak üzere 22 öğretmenimiz yaşamını yitirmiştir. Yaklaşık 40 öğretmenimizin de göçük altında kaldığı tahmin edilmektedir. Ayrıca Van Merkez köylerinde 8 öğrencimizin hayatını kaybettiği, 6 öğrencimizin yaralandığı bilgisine ulaşılmıştır hatırlatmasını yaparak bu acıyı paylaştıklarını bildirdi.
Van Merkez, Erciş ve Muradiye'deki okulların ağır hasar gördüğünü ve eğitim-öğretim yılına ara verildiğini belirten Başaran, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
Ülke olarak yaşadığımız bu felaketin ardından derin bir keder yaşıyor, eğitim camiası olarak da yitirdiğimiz öğretmenlerimizin yasını tutuyoruz. İçinden geçtiğimiz süreç, her zamankinden daha çetin, yaşadığımız acı hepsinden büyük.

Depremler ve afetler her zaman karşı karşıya olduğumuz bir gerçek; beraberinde ölümler ve çok ciddi maddi hasarlar getirmekte. Ancak bunun karşısında kaderci bir tavır takınmak hiçbir şeyi çözmeyecektir. Türkiye'nin coğrafi özellikleri nedeniyle riskli bir deprem bölgesi olduğu ortadadır. Geçmişte yaşadığımız ve binlerce vatandaşımızı yitirdiğimiz depremlerin ardından hala aynı acıları yaşıyor olmamız, gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı ve halkımızın bu konuda bilinçlendirilmediği konusunu yeniden gündeme getirmektedir. Oysa devletimizin birincil görevlerinden birisi de olası afetlere yönelik olarak akılcı çözüm yolları üretmek, zamanında önlemler alarak yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Bugün yaşadığımız kayıplar, yalnızca bir depremin sonucu değil, yetkililerin ihmalkarlığının ve doğal afet politikaları üretmek konusundaki hazırlıksızlığıdır. Oysa insan hayatına verilen değer, hiçbir şey ile kıyaslanamaz.
Ülkemiz içeride ve dışarıda bağımsızlığına ve bütünlüğüne karşı gerici, bölücü ve yıkıcı tehlikelerle mücadele ederken, yaşadığımız bu felaket karşısında da birlik ve beraberlik içinde olmaya devam edecektir.
Eğitim-İş olarak, deprem felaketinde yaşamlarını yitiren öğretmenlerimize Tanrıdan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyor, enkaz altında kalan 40'a yakın öğretmenimizin de bir an önce bulunmasını umut ediyoruz.