Kdz.Ereğli Eğitim-Sen Baş Temsilcisi İbrahim Koç, yazılı bir açıklama yaparak AKP’nin yıllardır baskıcı ve otoriter uygulamalar içinde olduğunu ve emek ve demokrasi güçlerini hedef haline getirdiğini öne sürerek, Eğitim Sen Genel Merkezinin polis tarafından yasa dışı olarak aranmak istendiğini,  izin verilmemesi üzerine iç güvenlik yasası dayanak gösterilerek arama yapıldığına dikkat çekti.


AKP KAYNAKLI BASKINLAR

AKP’nin 7 Haziran seçimleri sonrasında tek parti iktidarını kaybettiğini kaydeden Koç, “yaşanan baskınlar ve gözaltılar, Türkiye`de faşizmin kurumsallaşması anlamına gelen "iç güvenlik paketi" üzerinden, emek ve demokrasi güçlerinin baskı altına alınmak ve sindirilmek istendiğini göstermektedir. Benzer girişimler geçmişte de yaşanmış, aradan geçen sürede AKP kaynaklı olarak yapılan bütün baskınların hepsinin içi boş çıkmıştır. Sendikamızın hedef haline getirilmesi bizlere yönelik açık bir gözdağıdır ve kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.

 

İbahim Koç açıklamasına şöyle devam etti:

 

IŞİD BAHANE

 

Eğitim Sen`in mücadelesini polis baskınlarıyla engelleyeceğini sananlar, büyük bir yanılgı içindedir ve bu hukuk dışı tutum, tıpkı öncekiler gibi boşa çıkarılacaktır.  

Yıllardır IŞİD çetelerine lojistik destek sağlayan, tırlar dolusu silah gönderenler, son olarak Suruç`ta 32 kişinin katledilmesini engellemeyenlerin, IŞİD'i bahane ederek ülkedeki sol,sosyalist ve devrimcilere yönelik ülke genelinde operasyonların yapılması ve yargısız infazların gerçekleştirilmesi ardından, sendikaları ve demokratik kitle örgütlerini hedef alması, 7 Haziran seçimleri ile tek parti iktidarını ve  meşruluğunu kaybetmiş  AKP'nin  Meclisi ve diğer siyasi partileri de yok sayarak, tek parti iktidarı gibi davranması, ağızlarından düşürmedikleri demokrasiyi ne kadar içselleştirdiklerinin de bir göstergesi olarak düşünebiliriz. Demokrasi onlar için amaçlarına ulaşmada  ancak bir araç olabilir. Ama, bu günlerde olduğu gibi işler yolunda gitmediğinde ise , demokrasi rafa kaldırılır ve tüm faşizan baskılar uygulamaya sokulur.


HUKUKSUZLUKLARA KARŞI

Sendikamıza yönelik son baskılar ve arama AKP`nin yolsuzluklarını örtbas etmek için tek parti iktidarını devam ettirme  politikasından ayrı değerlendirilemez. Eğitim Sen olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm baskı ve hukuksuzluklara karşı mücadelemiz  yükselerek devam edecektir.  

 

“DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ SUSTURMA OPERASYONLARI”

 

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol da, “Üyelerimiz ve Kamuoyu Bilmelidir ki; Eğitim Sen Meşru Olmayan Hiçbir Eylemin Sahibi Değildir” sözleriyle güvenlik kuvvetlerinin genel merkeze yaptığı  baskınları değerlendirdi.

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimlerinde halkın AKP`nin tek başına iktidara gelmesine ve başkanlık sitemine hayır dediğini belirten İsmet Akyol “AKP`nin içerde ve dışarıda izlemek istediği savaşçı politikalara yolsuzluklara, hırsızlıklara "Dur"  demiştir. Bunlara tahammül edemeyen Geçici AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan topluma rağmen savaş konseptini devreye sokmuş durumdadır. Yıllardır sürdürdüğü baskıcı ve otoriter uygulamaları ile tüm emek ve demokrasi güçlerini hedef haline getiren AKP, seçim öncesi çıkarılan iç güvenlik paketini sendikalar üzerinden uygulamaya başlamıştır. Eğitim Sen gibi mücadeleci bir sendika merkezini ve demokratik kitle örgütlerini, muhalif yayın organlarının hedef haline getirilmesi dikkat çekicidir” sözleriyle hükümeti eleştirdi.

Akyol açıklamasında düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

 

MİSAFİRHANEMİZDE GÖZALTINA ALINAN KİŞİLER DEVLETİN HASTANELERİNDE TEDAVİ OLAN VE SURİYE`DEKİ SAVAŞTA YARALANAN KİŞİLERDİR. HİÇ BİRİNİN HAKKINDA ARAMA KARARI OLMADIĞI GİBİ DEVLET TARAFINDAN VERİLMİŞ KİMLİK KARTLARI OLAN KİŞİLERDİR

 

Yeni bir savaş stratejisi ve operasyonlar süreci ile karşı karşıyayız. Dün sabah itibariyle Adıyaman`dan Ali Alper,  Emin Kılıç ve Ö. Faruk Gürbüz adlı üyelerimiz gözaltına alınmış, Genel Merkezimiz basılmış ve misafirhanemizde kalanlar bahane edilerek tüm bürolarımız aranmıştır. Suriye`deki savaş başladığından bu yana Türkiye`ye 2 milyon insan göç etmiştir. Hükümet yetkilileri bunları misafir edeceklerini söylemiş ve onlara geçici kimlik kartı vermiştir.   Eğitim Sen misafirhanesi üyelere ve dışarıdan gelen insanların konaklamasına açık bir yerdir. Bugün misafirhanemizde bulunan ve Türkiye`nin verdiği geçici kimlikleri üzerlerinde taşıyan 11 kişi gözaltına alınmıştır. Bu kişiler devletin hastanelerinde tedavi olan ve Suriye`deki savaşta yaralanan kişilerdir. Hiç birinin hakkında arama kararı olmadığı gibi devlet tarafından verilmiş kimlik kartları olan kişilerdir. Yaralılar şüpheli olarak gözaltın alınmış ancak bu kişiler misafirhanemize gelmeden önce GBT araması da yapılmıştır. Bu kişiler, gerekçe gösterilerek sendikamızın basılması ve iktisadi işletme müdürümüz Hüseyin Kaya`nın gözaltına alınması kabul edilemez. 

Sendikamıza dönük arama Genel Merkez Yöneticilerimizin kendisine bir türlü ulaşamadığı savcı tarafından elle yazılmış ve güvenlik güçleri sendikamıza geldikten sonra telefonla gönderilen bir mesajla ve ardında yazılı belge ile Genel Merkez Yöneticilerimize gösterilebilmiştir. Bu durum, tüm çabalarımıza rağmen yürürlüğe konulan iç güvenlik paketinin hukuksuz ve keyfi sonucudur. Bizlere destek amacıyla Sendika Genel Merkezimiz önüne gelen kişilere bile GBT yapılmış ayrıca misafirhanemizde kalan bir Milletvekili danışmanının şahşi eşyalarına da hakkında hiçbir bir arama, yakalama kararı olmamasına rağmen el konulmuştur. 

Üyelerimiz ve kamuoyu bilmelidir ki; Eğitim Sen meşru olmayan hiçbir eylemin sahibi değildir. Güvenlik güçleri Suruç`taki İŞİD saldırısında yaşamını yitiren Yüksekova temsilcimiz Süleyman Aksu`nun katillerinin arkasındaki güçleri bulmak yerine sendikamızı hedef almıştır. 

Türkiye`de emek demokrasi ve barıştan yana güçleri AKP Hükümetinin ve Recep Tayyip Erdoğan`ın toplumda baskı, korku ve sindirme, demokrasi güçlerini susturma operasyonlarını gayet iyi bilmektedir. AKP kaynaklı olarak yapılan bütün baskınların hepsinin içi boş çıkmıştır. Benzer girişimler geçmişte de yaşanmış, aradan geçen sürede Eğitim Sen`in mücadelesini polis baskınlarıyla engelleyeceğini sananlar, büyük bir yanılgı içindedir ve bu hukuk dışı tutum, tıpkı öncekiler gibi boşa çıkarılacaktır. Bugün sendikamızın hedef haline getirilmesi bizlere yönelik açık bir gözdağıdır ve kabul edilmesi mümkün değildir. 


GÖZALTINA ALINANA TÜM ÇALIŞAN VE ÜYELERİMİZİN DERHAL SERBEST BIRAKILMASI İSTİYORUZ

Yıllardır IŞİD çetelerine lojistik destek sağlayan, tırlar dolusu silah gönderenler, son olarak Suruç`ta 32 kişinin katledilmesini engellemeyenlerin, bugün Türkiye`yi koşar adım savaşa sokmak isteyenler yerine sendikaları, demokratik kitle örgütlerini ve muhalif basını hedef olarak belirlemiş olması, AKP`nin maskesini bir kez daha düşürmüştür.  

Sendikamıza yönelik son baskılar ve arama AKP`nin savaş politikalarından ayrı değerlendirilemez. Baskılar, gözaltı ve tutuklamalar sendikamızı kriminalize etmeye dönük tüm girişimlere karşı mücadelemizden taviz vermeyeceğimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyor gözaltına alınana tüm çalışan ve üyelerimizin derhal serbest bırakılması istiyoruz.  Eğitim Sen bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da savaşa karşı barış politikalarını savunmaya devam edecektir.