KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi, dün Madenci Anıtı önünde topluca basın açıklaması yaptı.
3-4-5 Haziran günlerinde Türkiye'nin her yanından Ankara'ya yürüyeceklerini belirten Eğitim-Sen Şube yöneticileri ve üyeleri, pankart açarak bildirilerini kamuoyuna duyurdu.
Eğitim-Sen Şube Başkanı Orhan Yılmaz'ın okuduğu bildiride özetle şöyle denildi:
"MÜCADELEMİZ ENGELLENEMEZ"
"Kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik haklarını koruma ve geliştirme mücadelesinde KESK ve KESK'e bağlı sendikaların her zaman en ön saflarda yer aldığı biliniyor. Sendikalarımız, ülkemizde yaşanan her türlü emek karşıtı gelişme ve girişimin karşısında ilkelerinden ve savunduğu değerlerden taviz vermeden mücadele etti, bu özelliği nedeniyle son günlerde yaşananlardan da anlaşılacağı gibi sık sık hedef haline getirilmek istendi. Konfederasyonumuz ve sendikamız üzerindeki baskılar bizleri yıllardır sürdürdüğümüz fiili-meşru mücadele çizgimizden; eğitimin, eğitim ve bilim emekçilerinin taleplerini gerçekleştirme isteğimizden alıkoyamayacaktır."

"ÜLKENİN HER
YANINDAN YÜRÜYORUZ"
"Eğitim-Sen olarak eğitimin, eğitim ve bilim emekçilerinin giderek daha da derinleşen sorunlarına dikkat çekmek, bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi, taleplerimizi ortaya koymak ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı toplu iş sözleşmesine çağırmak amacıyla, 3-4-5 Haziran 2009 tarihlerinde Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya yürüyoruz.
Edirne'den, Hakkari'den, Muğla'dan, Artvin'den Ankara'ya yapacağımız yürüyüşümüzde yol güzergahımız, konaklayacağımız her il birer eylem alanı olacaktır."

"TALEPLERİMİZİ
DİLE GETİRECEĞİZ"
"Yürüyüşümüz boyunca dile getireceğimiz taleplerimiz şunlardır: Sadece parası olanlara değil, tüm yurttaşlara ayrım gözetmeksizin eşit ve parasız olarak eğitim hakkı sağlanmalı. Eğitim süreçleri bilimsel, laik, demokratik, kamusal bir temelde yürütülmeli. Çocuklarımıza kreş, her gün için yeterli beslenme, süt ve temiz su imkanı sağlanmalı, yılda en az iki defa ücretsiz sağlık taraması yapılmalı.
Okul öncesi eğitimden, yüksek öğrenime kadar okullaşma ve okulların mevcut yapılanmasına dair temel sorunların çözülmesi için okullara ödenek ve eğitime yeterli bütçe sağlanmalı.
Sözleşmeli, geçici, ücretli çalıştırma yerine kadrolu ve eşit işe eşit ücret temelinde tüm çalışanlar için güvenceli çalıştırmanın esas alındığı bir düzenleme yapılmalı. Vergide adaleti sağlayacak bir düzenleme getirilmeli. Ek ders ücretlerinin gasp edilmesine son verilmeli.
Eğitime ilişkin karar süreçleri sadece yöneticilerin değil, eğitimin bileşenlerinin (öğretmenler, hizmetliler-memurlar, öğrenciler, veliler ve bilim insanları) tümünün katılımıyla demokratik bir tarzda işletilmeli, yöneticiler seçimle belirlenmeli. İLKSAN tasfiye edilmeli, üyelerinin hak edişleri hiçbir kayba uğratılmadan, yasal faizi ile birlikte bir defada ödenmeli."
Eğitim-Sen açıklaması; "Bu desteğin en geniş şekilde sağlanacağına olan inancımızla 3-4-5 Haziran tarihlerinde Türkiye'nin dört bir yanından yapacağımız yürüyüşlerde başta öğrenci ve velilerimiz olmak üzere tüm halkımızı Eğitim-Sen ile bir arada olmaya çağırıyoruz" diyerek bitirildi