Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan öğretmen görevlendirmelerinde nesnel ölçütlere uyulmadığı gerekçesiyle Çaycuma Kaymakamlığı'na dilekçe vererek sorunun çözülmesini istedi.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, sendika olarak öğretmen açığının giderilmesinde kadrolu istihdamın gerçek çözüm olduğunu sürekli dile getirdiklerini belirti. Akyol, yeterli kadrolu atamanın yapılmaması nedeniyle Çaycuma'da açık bulunan kadrolara eğitimle ilgili olmayan fakülte ve yüksekokul mezunlarının ücretli öğretmen olarak görevlendirildiği yönünde veliler ve Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerden çok sayıda yakınma geldiğini belirtti.
Bir takım siyasi kanalların ve çevrelerin devreye girmesiyle yapılan öğretmen görevlendirmesinden en çok öğrencilerin olumsuz etkileneceğini vurgulayan Akyol, Milli Eğitim Müdürlükleri iş bulma kurumu değildir dedi.
Birçok il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin öğretmen görevlendirme duyurularında öncelikli olarak kimlerin görevlendirileceğini belirten ölçütlerin yer aldığını belirten Akyol, Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü web sitesindeki duyuruda herhangi bir ölçütün yer almaması dikkat çekicidir dedi.
Yasada olmasına rağmen, ücretli öğretmene göre daha çok ücret olan Vekil Öğretmen görevlendirmesinin Çaycuma'da uygulanmadığına dikkat çeken Akyol, Özellikle İlköğretim Okullarında sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken, askerlik ve uzun süreli maaşsız izinli gibi nedenlerle geçici olarak görevden ayrılan öğretmenlerin yerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86. Maddesine göre (şu anda birçok il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından uygulanan) Vekil Öğretmen görevlendirilmesi yoluna gidilmediği; aynı branşta bulunan kadrolu öğretmenlerin kurumları dışındaki başka bir okula görevlendirilmelerinde ders görevinin eşit şekilde dağıtılmayarak haksızlık yapıldığı; Ek ders ücreti karşılığı ücretli öğretmen görevlendirmelerinde ise öncelikli olarak Eğitim Fakültelerinin ilgili alanlarından mezun öğretmenlerin değerlendirilmeyip, eğitimle ilgili olmayan fakülte ve yüksekokul mezunlarının okullarımızda görevlendirildiği bilgileri sendikamıza yansımaktadır dedi.
Akyol bu yakınmaları ortadan kaldırma, kamu yararı ve eğitim-öğretim hizmet gereklerinin yerine getirilmesi açısından şunları önerdi:
Çaycuma ilçesindeki İlköğretim Okullarında sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken; askerlik ve uzun süreli maaşsız izinli gibi nedenlerle geçici olarak görevden ayrılan öğretmenlerin yerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86. Maddesine göre Vekil Öğretmen görevlendirmesi yapılmalıdır. Görevlendirmelerde öncelikli olarak, okullarda kadrolu görev yapan öğretmenlerin mevzuat doğrultusunda branşlarında maaş, zorunlu ücret ve isteğe bağlı ücretli ders alıp almayacaklarının tespiti ve ihtiyacı olan okullara görevlendirmelerinden sonra boş kalan ders olması durumunda ücretli öğretmen görevlendirilmelidir. Aynı branşta bulunan kadrolu öğretmenlerin kurumları dışındaki başka bir okula görevlendirilmelerinde ders görevi eşit şekilde verilmelidir.
Ek Ders ücreti karşılığı ücretli öğretmen görevlendirmelerinde; Birinci öncelik olarak Eğitim Fakültelerinin ilgili alanından mezun olanlara, ikinci öncelik olarak Fen Edebiyat Fakültelerinin ilgili alanlarından mezun olanlara (Pedagojik formasyon belgesi olanlar), üçüncü öncelik olarak Fen Edebiyat Fakültelerinin ilgili alanından mezun olanlara, dördüncü öncelik olarak da görevlendirilecek alanlarda Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarından müracaat eden bulunmadığı durumda diğer fakülte mezunu olanlara görev verilmesi (daha önceki yıllarda vekil ya da ücretli öğretmen olarak görev yaptığına dair belgesi bulunan diğer lisans ( fakülte) mezunları) yoluna gidilmelidir. Vekil ve ücretli öğretmen görevlendirme duyurusu (diğer milli eğitim müdürlüklerinin uygulamalarında olduğu gibi öncelikli olarak kimlerin görevlendirileceğini belirten ölçütlerin yer aldığı) İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü web sitesinde yayınlanmalıdır.
Akyol, görevlendirmelerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde ortaöğretim ve ilköğretim okul müdürleri ile eğitim sendikaları temsilcilerinin de yer aldığı 'Öğretmen Görevlendirme Komisyonu' kurulmasını ve bu komisyon tarafından görevlendirmelerin yapılmasını Kaymakamlık talep ettiklerini belirterek konuyu titizlikle takip edeceklerini söyledi.