'Okullar Açılırken Çaycuma'da Eğitimin Sorunları Raporu' yayımlandı.

2010-2011 eğitim-öğretim yılı başlarken, KESK'e bağlı Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği Çaycuma'da yaşanan eğitim sorunlarını ayrıntılı bir rapor haline getirdi.
Eğitimin var olan temel sorunlarının çözülmesi, eğitimin niteliğinin artması, eğitim emekçilerinin yaşam düzeyinin yükseltilmesi noktasında yeterli adımların atılmadığını vurgulayan Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Anayasa'nın 42'nci maddesine göre ilköğretimde eğitimin parasız olduğunu, ancak Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin kalem kalem çıkardığı harcama listesinde, her velinin bir yıl içinde 3 bin liradan fazla eğitim harcaması yaptığının ortaya çıktığını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın KPSS skandalını ücretli öğretmenlik istihdamı ile fırsata çevirmeye çalıştığını vurgulayan Akyol, öğretmen atama sayısının çok sınırlı olduğunu ve bunların bir kısmının da güvencesiz bir şekilde sözleşmeli olarak atandığını söyleyerek, "Kadrolu, sözleşmeli, ücretli, uzman ve başöğretmen gibi ayrıştırmalar ve bunların ücretleri arasındaki farklılıklar aynı işi yapan öğretmenlerin çalışma azmini kırmaktadır" dedi.
Yeni eğitim ve öğretim yılında tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar dileyen Akyol, okullar açılırken Çaycuma'da yaşanan eğitim sorunları şu şekilde özetledi:
"AÇIK BULUNAN MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILIĞI KADROLARINA ATAMA YAPILMASI"
"Zonguldak genelinde olduğu gibi Çaycuma'da da müdür ve müdür yardımcılığı münhal (açık) bulunan okul ve kurumlara Zonguldak Valiliği tarafından duyuru yapılmadığı için atama yapılamamaktadır. Komşu il Bartın dahil birçok ilde duyurusu yapılan müdür ve müdür yardımcılığı atamalarının Zonguldak'ta yapılmaması sınav kazanmış, şartları tutan birçok eğitim yöneticine ve yönetici adayına büyük bir haksızlıktır. Atamaların geciktirilmesi sınav kazanmış yönetici adaylarını mağdur ettiği gibi eğitim-öğretim faaliyetlerin aksamasına da neden olmaktadır. Müdür ve müdür yardımcılığı münhal (açık) bulunan okul ve kurumlara atama yapmak yerine ilginç görevlendirmeler yapılmakta ve bu durum eğitim camiasını ciddi bir şekilde huzursuz etmektedir. Örneğin Çaycuma dışındaki ilçelerden ve Zonguldak'tan Çaycuma'da açık bulunan müdür yardımcılığı kadrolarına 'ithal' görevlendirmeler yapılmakta ya da Çaycuma'da başka bir okuldaki sınıf öğretmeni sınıfındaki görevinden alınarak, başka bir okula müdür yardımcısı olarak görevlendirilmektedir. Yine yeni açılan Çaycuma Gazi İlköğretim Okulu'na rotasyon atamasında yönetmeliklere aykırı bir şekilde duyuru yapılmadan atanan ve sendikamızın yaptığı açıklama üzerine de ataması iptal edilen okul müdürü, adeta ödüllendirilircesine Gazi İlköğretim Okulu'na kurucu müdür olarak görevlendirilmektedir. Tüm bu örnekler dikkate alındığında Zonguldak genelinde münhal bulunan müdür ve müdür yardımcılığı kadrolarının duyuruya açılmaması bizlerde ciddi kuşkular uyandırmaktadır. Bir an önce müdür ve müdür yardımcılığı münhal (açık) bulunan okul ve kurumlara atama yapılması için Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zonguldak Valiliği tarafından duyuru yapılmalıdır.
Çaycuma'da Münhal Bulunan Müdürlük Kadroları: Çaycuma Gazi İlköğretim Okulu, Çaycuma Gökçehatiplaer İlköğretim Okulu, Çaycuma Akçahatipler İlköğretim Okulu, Çaycuma Rehberlik Araştırma Merkezi ve Çaycuma Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi.
Çaycuma'da Münhal Bulunan Müdür Yardımcılığı Kadroları: Çaycuma Atatürk İlköğretim Okulu, Çaycuma Gazi İlköğretim Okulu, Çaycuma Sandallar İlköğretim Okulu, Çaycuma Dereköseler İlköğretim Okulu, Çaycuma Hisarönü Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu, Çaycuma Anadolu Öğretmen Lisesi, Çaycuma Anadolu Lisesi ve Çaycuma Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi. Ayrıca Çaycuma Anadolu Öğretmen Lisesi ve İsmail Hakkı Tonguç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Müdür Başyardımcılığı kadroları da açıktır.
Çaycuma Anaokulu Müdürlük ve Müdür Yardımcılığı kadroları da açık durumdadır. Çaycuma Anaokulu müdür ve müdür yardımcılığı kadroları geçmiş atama dönemlerinde münhal gösterildi ancak sınav kazanan ve şartları tutanlar olmadığı için atama yapılmamıştır.
Müdür ve müdür yardımcılığı atamaları sendikamız tarafından titizlikle takip edilerek, Valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulup ve konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde detaylı açıklama yapılacaktır."
"ORTA ÖĞRETİMDE OKUL VE DERSLİK EKSİKLİĞİ"
"2007 yılının Nisan ayında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alınarak boşaltılan Çaycuma Anadolu Lisesi, 2008 Nisan ayından bu yana prefabrik binada eğitim-öğretime devam etmektedir. Prefabrik binada sağlıklı bir biçimde eğitim-öğretim faaliyetinin devam ettiği söylenemez. (Derslik eksikliği, sıcak havalarda binanın fazla ısınması, sosyal ve sportif aktiviteler için yeterli alanların olmaması,  bilgisayar odası ve kütüphanenin iç içe geçmişliği ve sıkışıklığı gibi) En az 24 derslikli Çaycuma Anadolu Lisesi için yeni bina yapımına acilen başlanması gerekmektedir. Ayrıca her an yıkılma tehlikesi olan Çaycuma Anadolu Lisesi eski binasının bir kazaya belaya yol açmadan yıkılması acilen gündeme alınmalı ve yıkım için kaynak aktarılmalıdır."
"FATİH LİSESİ'NİN DURUMU"
"Çaycuma İstasyon Mahallesi'nde bulunan Fatih Lisesi'nin fiziki durumu oldukça kötü ve sınıflar kalabalıktır. Derslik sayısı yeterli olmadığı için okulda bazı şubeler açılamamaktadır. Kütüphane, laboratuar ve bilgisayar odaları koridorlara kurulan paravanlarla bölünmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013'e kadar genel liseleri mesleki ve teknik eğitim liselerine dönüştürülmesi projesi düşünüldüğünde Fatih Lisesi ancak 2013 yılına kadar genel lise eğitimi verecektir. Bu tarihten sonra bu okul bir mesleki ve teknik okula bağlanacaktır. Çünkü Çaycuma'nın ilçe merkez nüfusu 20 ile 40 bin aralığındadır ve mevzuata göre ancak 2 Anadolu Lisesi var olabilecektir. Bu okulumuz ileride herhangi bir mesleki ve teknik eğitim lisesine bağlansa da şu anda ilçemizde var olan mesleki ve teknik eğitim liseleri (ATML, EML, ÇPL) farklı mekanlardadır ve pratikte Fatih Lisesi'nin şu anki hizmet binasında eğitim öğretime devam etmeleri birçok sorunu beraberinde getirecektir. Bu nedenle İstasyon Mahallesi'nde uygun bir yere mesleki ve teknik eğitim lisesi yapılmalı ve fiziki durumu oldukça kötü olan Fatih Lisesi yıkılarak yerine İstasyon Mahallesi'ne hizmet veren bağımsız bir anaokulu yapılmalıdır. Çaycuma'daki beldeler içerisinde lisesi olmayan tek belde Nebioğlu Beldesi' dir. Nebioğlu Beldesi ve çevre köylerde eğitime oldukça önem verilmekte ve liselileşme oranı oldukça yüksektir. Nebioğlu Belediyesi'nin ve belde halkının lise açılması yönündeki talepleri acilen dikkate alınarak Nebioğlu Beldesi' ne Çok Programlı bir lise açılmalıdır. 2013 yılına kadar genel liselerin dönüşeceği de dikkate alındığında Çaycuma Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne önceki yıllarda dile getirdiğimiz en az 10 derslikli ek bina yapılması ve donanım olarak güçlendirilerek teknolojik gelişmelere uyumlu hale getirilmesi aciliyet kazanmıştır."