2013-2014 eğitim ve öğretim yılında Karadeniz Ereğli’de uygulanacak değişim ve dönüşüm projesi tamamlanarak onaya gönderildi.

 

* Kdz. İlçe Kaymakamı İbrahim Çay, gençlerin iyi şekilde yetiştirmeleri için ellerinden gelen tüm çabayı ortaya koyacaklarına dikkati çekti, hazırlanan projenin kamuoyunun beklentilerini karşılamasını umut etti. Çay, “Attığımız adımlar sağlam olacak, bu projeyi kamuoyuna iyi anlatacağız, vatandaşımızın kafasındaki soru işaretlerini gidermek bizlerin görevidir” dedi.

 

* İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Naci Kılıç’da, bu projenin Türkiye genelinde uygulandığını söyledi. 3 Bölgede oluşturulan heyetin bölgelerindeki okulların sorunlarına yazılı talepler alması ile başlayan sürecin ilçede oluşturulan komisyonlarca defalarca değerlendirildiğini vurgulayan Kılıç, “Sadece Ereğli değil Zonguldak merkez olmak üzere Alaplı gibi ilçelerimizde de bu proje önümüzdeki haftalar içerisinde bitirilecek ve toplu bir onay ile Bakanlığımıza göndermiş olacağız” sözleri ile konuştu.

 

* Değişim ve dönüşüm sürecinde öğretmenlerin ve öğrencilerin birbirinden ayrılmayacağını belirten Kılıç ilçede yaşanan soruna ise şu sözlerle gündeme getirdi: Norm fazlası öğretmenlere bağlı olarak öğrencilerimizin öğretmen değişimine maruz kalmaları, velilerde rahatsızlık yaratmış olmalarıdır. Benim geldiğim günden bugüne kadar yaşadığımız en büyük problemlerden biri de budur.

 

Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Naci Kılıç ve Şube Müdürleri, Ereğli Kaymakamlık Toplantı Salonunda Kaymakam İbrahim Çay’a 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında ilçe genelindeki okullarda yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin bilgiler verdi.

İLÇE 3 BÖLGEYE AYRILDI
İlçe Milli Eğitim Müdürü Kılıç, yeni eğitim ve öğretim yılında okul dönüşümleri ile ilgili hazırlanan projenin onaya sunulacağını belirtti. İlçeyi 3 eğitim bölgesine ayırdıklarını ve her bölgede görevlendirilen yöneticilerin bölgelerindeki okulların sıkıntılarına ilişkin yazılı talepler aldığını hatırlatan Kılıç açıklamasında şunları söyledi: 
3 Eğitim bölgemiz var. Bu eğitim bölgesindeki okul müdürlerimiz kendi okul bölgelerinde bulunan okullardan yazılı olarak öneriler aldı. Okullarında yaşanan sorunlar, sıkıntılar tespit edildi. Okullardan gelen problemler eğitim bölgelerinde toplandı ardından ilçe eğitim koordinatör müdürleri de okullardan gelen problemleri bir rapor halinde bizlere sundular. Biz de gelen o raporları arkadaşlarımız ile değerlendirdik, değerlendirme sonucunda eğitim koordinasyon müdürleri ile bir toplantı gerçekleştirdik. 

NORM KADRO FAZLASI SIKINTI YARATIYOR
Toplantının sonucunda yaşanan sıkıntıları belirledik, yaşanan sıkıntılar arasında norm fazlası öğretmenlerin olması var. Norm fazlası öğretmenlere bağlı olarak öğrencilerimizin öğretmen değişimine maruz kalmaları, öğretmen değişimlerinin de söz konusu olmalarından dolayı da velilerin rahatsızlık yaşamış olmalarıdır. Benim geldiğim günden bugüne kadar yaşadığımız en büyük problemlerden biri de budur. Öğretmen arkadaşlarımızın norm fazlası durumuna düşmeleri, öğrencilerin sık öğretmen değişimlerieğitimin niteliğinin de sıkıntıya girmesine neden oluyordu. Koordinatörlerimiz ile bu sorunları konuştuğumuzda okullarımızın değişim dönüşümünün yapılması konusunun üzerine durduk. 

KOMİSYON OLUŞTURULDU
Bunun üzerine bir ön çalışma yapıldı. Koordinatör müdürlüklerinin eşliğinde ve arkadaşlarımız ile birlikte bir komisyon oluşturuldu bu komisyon bir çalışma süreci yaşadı, çalışmaya bağlı olarak ön çalışmayı biz bitirdikten sonra okul müdürlerine tekrar toplantı yaparak sunduk. Yapılan çalışmalarının uygun olup olmadığına dönük yazılı düşüncelerini aldık. Eğitim sendikalarına tek tek ön çalışmayı paylaştık onlardan bilgi aldık. Bu önerilerin ardından tekrar okul dönüşümleri komisyonu toplandı. Yazılı önerileri tekrar göz önüne alındı. Daha sonra İl Eğitim Denetmenleri tarafından da uygulanıp uygulanmayacağı yönünde görüş istedik inceleme talep ettik. İl Denetmenleri ile yapılan çalışmalar sonucunda da öneri alındı projenin uygunluğu ortaya çıktı” dedi.

PROJE TÜRKİYE’DE UYGULANIYOR
Hazırlanan bu projenin Ereğli’ye özgü bir proje olmadığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye genelinde bu projeyi uyguladığını hatırlatan İlçe Milli Eğitim Müdürü Kılıç, “Okulların normal eğitim yapmaları esasına dayalı ikili eğitimde sıkıntı ve problemler meydana getirmesi ile bu çalışmalarda bir kısım il ve ilçede başladı. Sadece Ereğli değil Zonguldak merkez olmak üzere Alaplı gibi ilçelerimizde de bu proje önümüzdeki haftalar içerisinde bitirilecek ve toplu bir onay ile Bakanlığımıza göndermiş olacağız” sözleri ile konuştu.

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ AYRILMAYACAK
Kılıç ayrıca okullar değişim ve dönüşüme tabi tutulma sürecinde öğretmenlerin ve öğrencilerin ayrılmayacağını da vurgu yaparak, “Okullar değişim dönüşüme tabi tutulurken, öğretmenleri ile birlikte öğrenciler eğer bir okul ile ilişkilendirilmişler ise öğretmenleri ile birlikte o okula gidecekler. Öğretmende öğrenci de mağdur olmayacak. Bunun kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER
Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’da hazırlanan projenin kamuoyunun bilgisine sunulması gerektiğini hatırlattı, eğitimcilerin, öğrencilerin ve velilerin mağduriyet yaşamamalarını istedi. Çay’da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Geleceğimizin teminatı gençlerimizin en iyi şekilde yetişmeleri bizlerin amacıdır. Bu norm kadrosu olan öğretmenlerimizi biz ne yapıyoruz belli bir rapor olan öğretmenlerimizin yerine veya öğretmen eksikliği bulunan okullarımıza geçici görevlendiriyoruz. Gidiyor 20 gün görev yapıyor öğretmen geri dönünce o görevlendirilen öğretmeni geri alıyoruz. Dolayısıyla öğretmende yerinin sabit olduğunu bilmiyor, gezici. Nerede boş yer var orada. Hem öğrenci hem kendisi açısından tanıyana kadar eğitim konusunda sıkıntı yaşanıyordu. 

KAMUOYUNUN BİLGİSİ OLMALI
Önemli olan böyle projelerin kamuoyunda paylaşarak öğretmenlerimizin, okul müdürlerimiz, velilerimizve sivil toplum kuruluşları ile ilgili bunu meslek edinen sendikaların görüşlerinin alınması isabetli olmuştur. Önemli olan bilgiyi paylaşmaktır, projeyi daha güzel noktalara getirmektir. Ekip ile paylaşılacak ekibin görüşü ve önerisi alınacak. Attığımız adımlar sağlam olacak. Bu projeyi kamuoyuna anlatacağız vatandaşımızın kafasındaki soru işaretlerini gidermek bizim görevimizdir. Sorulan sorulara net ve aydınlatıcı bir şekilde cevap vermemiz gerekir.”