Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde yer alan Hayvan Sağlığı Şubesi çalışmalarını kamuoyuna aktardı.

Zonguldak Gümrüğünden hayvansal gıda olarak transit geçen ürün miktarlarında 46 tır tereyağı, 58 tır süt tozu ve yumurta, 21 tır et ürünleri, 39 tır dondurma, 7 tır da süt ürünü edildi. İlkbahar'da Gökçebey,  sonbaharda Ereğli şap aşılama kampanyasında başarı elde ederken, kenelerle mücadele ile ilgili 40 okulda ve toplam 2 bin 300 kişiye eğitim verildi.

Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde yeralan Hayvan Sağlığı Şubesi yaptığı çalışmaları kamuoyuna açıkladı. İlkbahar ve Sonbahar şap aşılama kampanyasındaki başarı oranının yüzde 89.93 olduğu belirtilen açıklamada, il genelinde 2008 yılı içerisinde çıkan salgın hastalıklarda Çaycuma'da tavuk vebası, kuduz, Devrek'de tüberküloz, merkezde de kuduz ve şap görüldüğü belirtildi. Hayvan Sağlığı Şubesinden yapılan açıklama şu şekilde. İlkbahar ve sonbahar şap aşılaması kampanyası il genelinde ilkbaharda 57 bin 244 rakamı ile yüzde 54.5, sonbaharda 58 bin 826 rakamı ile yüzde 89.93'tür. Başarı oranlarının ilçelere göre dağılımında ise ilkbaharda Gökçebey'de yüzde 67.6, sonbaharda Ereğli'de yüzde 99.6 oranında rakama ulaşılmıştır.
YUMURTA VE SÜT TOZU
58 TIRLA TAŞINDI
Zonguldak Gümrüğünden hayvansal gıda olarak transit geçen ürünler ve miktarlarında ise 46 tır tereyağı, 58 tır süt tozu, 21 tır et ürünleri, 7 tır peynir, 39 tır dondurma, 7 tır süt ürünleri ve 58 tır yumurta olarak tespit edilmiştir.

EĞİTİM YAPILDI
İlimiz Sazköy'de görülen Avian İnfluenza hastalığı sebebiyle itlaf edilen 560 tavuk,2 kaz, 20 ördek karşılığında 4 bin 130 TL, 33 işletme sahibine verilmiştir. İl Müdürlüğümüz tarafından kümes hayvancılığı sektöründe bio-güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi ve köy tipi tavukçulukta yapısal değişimin gerçekleştirilmesi amacıyla planlanan pilot uygulamalar çerçevesinde Küçük ve Orta Ölçekli Yumurtacı ve Broylerci İşletmeler için Bio-Güvenlik eğitimi gerçekleştirilmiştir. Bu organizasyon kapsamında 200 tavuk işletme sahibine eğitim verilmiştir. Kuş Gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Karşı Hazırlık ve Mücadele Projesi kapsamında köylüler ve uzmanlar arasında bireysel ve yüzyüze iletişimi sağlamak amacıyla Mobil Bilgi Büfeleri kurulmuş ve halka eğitim verilmiştir.

217 TAVUK İŞLETMESİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın yayılımının artması ve kenelerle bulaşması sebebiyle bu hastalık ve kenelerle ilgili olarak il merkezinde 40 okul ve 2 bin 300 kişiye eğitim verilmiştir. İl genelinde 2'si yumurtacı 215'i etlik olmak üzere 217 tavuk işletmesi(kümes)vardır. Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan 'Kuş Gribi Eğitimi Kılavuzu' kapsamında Müdürlüğümüz personellerinden oluşan İl Eğitim Sorumluları tarafından il genelinde çeşitli kamu kurulumlarında çalışan Hedef Eğiticilerin eğitimleri yapılmıştır. (veteriner hekimler, vet. sağ. tek/teknikerler, 4/B sözleşmeli personel, ziraat mühendisi, doktorlar, hemşireler, ebeler, sağlık grup başkanları, imamlar, avcılar, öğretmenler, muhtarlar) Toplam 1800 kişi eğitilmiştir. Hedef eğiticiler aracılığı ile de kamuoyuna ve özellikle risk altındaki gruplara yönelik yaygın kuş gribi eğitimleri yapılmıştır.

34 VETERİNER
9010 suni tohumlama yapılmıştır. (Aralık ayı hariç) Suni tohumlama izni olan (aktif) veteriner hekim sayısı 34'tür. 2008 yılında Merkez İlçede 578 adet ısırık vakası görülmüş ve söz konusu hayvanlar (kedi, köpek) kuduz şüpheli kabul edilerek 10 gün müşahede altında tutulmuşlardır. Bu süre sonunda hayvanlar sağlıklı görülmüş ve bunların arasında herhangi bir kuduz olayı görülmemiştir. İl genelinde faal durumda 2'si yumurtacı 213'ü etlik olmak üzere 215 tavuk kümesi bulunmaktadır.