Ünlü Ressam Vedat Can, Sanat Eğitimcisi ve Ressam Osman Zeki Oral’ın kırılan mezar taşının onarılmasıyla ilgili görüşlerini bildirdi.

 

Can’ın gönderdiği açıklama şöyle:

 

“Ereğli'mizin çok değerli sanatçısı SANAT EĞİTİMCİSİ ve RESSAM OSMAN ZEKİ ORAL'ın, kırılan mezar taşı nedeniyle üç gün süreyle yaptığınız haber ve yazılar kamuoyunda yankı buldu, ses getirdi ve nefretle kınandı. Derhal onarıldı. Size ve ÖNDER GAZETESİ'ne şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum.

 

SANAT KURUMU Başkanı Sayın Durmaz Demiroğlu'nun ''Daha iyisini yapacağız'' anlamındaki açıklamaları ise tüm duyarlı insanımızı teskin etmiştir.

 

Şunu da söylemeliyim ki;

 

Söz konusu haberde Osman Zeki Oral için sehven yazıldığını bildiğim Sanat ''Eğitmeni'' sözcüğü SANAT EĞİTİMCİSİ olmalıydı. Bilindiği gibi EĞİTMEN, irfan ordumuzun ilk neferleriydi. Kırk bin köyümüzün otuz beş bininde öğretmen olmadığı için 1936 yılının bir projesi idi. 1940 yılında açılan Köy Enstitüleri bu projenin yerini alacaktı ve öyle de olmuştu. Açılan kurslarla yetiştirilen Eğitmenlerin sayısı 8.675 kadardır. Öğretmeni olmayan köy okullarında 3. sınıfa kadar görev yapmışlardır ki;  şükran borçlu olduğumuz bu sessiz kahramanları saygı ve minnetle anıyorum.”