Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığı zararlara ilişkin hazırlanan raporu değerlendirdi.

 

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, her fırsatta memurların hakkını gasp etme sevdasına kapıldığını iddia ettiği hükümet yetkililerinin, ekonomideki tüm verileri revize ederek enflasyon hedefini iki katına çıkarması sonucu iş bilmez, konuşamaz, hak savunamaz bir konfederasyonla yaptığı toplu sözleşmenin hükmünün de kalmadığına vurgu yaparak memurlara 2014 yılı ekonomik verileri ve revize edilen enflasyon tahmininin de hesaba katılarak ek zam verilmesinin zorunlu hale geldiğini belirtti.

 

“ENFLASYON FARKINI UNUTMASAYDI”

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin, yaptığı çalışmayla kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığı zararı hesapladığına vurgu yapan Bacıoğlu konuya ilişkin gönderdiği yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Eğer yetkili konfederasyon, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 123 TL’ye imza atmayıp, enflasyon farkını unutmasaydı ve Hükümetin teklifi olan %3+3’e bile razı olsaydı, şu anda memurlar çok daha fazla zam alacaktı. Kaldı ki %3+3; Hükümetin ilk teklifiydi ve eğer toplu sözleşme görüşmeleri 23 gün erkenden bitirilmeyip gerçek anlamda pazarlık yapılsaydı bu oran daha fazla olabilirdi.

 

ENFLASYON FARKI

Bilindiği gibi 2014 yılının 9 aylık döneminde enflasyon %6,43 olarak gerçekleşince ekonomik hedefler de yeniden revize edildi ve 2014 yılında enflasyon hedefi %5,2’den %9,4’e yükseltildi. Ancak enflasyon hedefinin revize edilerek %9,4’e yükseltilmesi de 2014 yılı sonunda bu hedeflere ulaşılacağı anlamına  gelmemektedir. Büyük olasılıkla ilk 9 aylık dönemde olduğu gibi 2014 sonunda bu hedef de aşılacak ve enflasyon çift haneli rakamlarda gerçekleşecektir. Ekonomik hedeflerin tutmaması ve yıl ortasında yeniden revizyona gidilmesi ise en fazla memur ve emekliler açısından olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. Özellikle 2013 yılında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde sözde yetkili konfederasyonun memurların ve emeklilerin “enflasyon farkı” hakkının gasp edilmesine göz yumması, bundan sonraki yıllarda kamu görevlilerinin ve emeklilerinin enflasyon karşısında korumasız kalacağını göstermektedir. 

 

“TABAN AYLIĞA ZAM YAPTIK”

Kapalı kapılar ardında memurları pazarlayan konfederasyonun, ‘tarihi toplu sözleşme yaptık’ yalanı, gün geçtikçe daha açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İş bilmeyen, sözde sendikaların memurlara verdiği zarar ortadadır. Türkiye Kamu-Sen aylardan beri memurlarımızın enflasyon farkı hakkına dikkat çekmeye çalışmakta, hazırlanan bütün kanun tasarılarına memurlara 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesini öngören bir hüküm eklenmesi için mücadele etmektedir. Bu konudaki her uyarımızda malum konfederasyon ‘Taban aylığa zam yaptık’ gibi anlamsız bir gerekçe ile karşı çıkmaktadır. Şimdi gelinen durum ortadadır. Enflasyon farkının dahi memurların gerçek kayıplarını karşılaması mümkün değildir. Resmi rakamlara göre memurun kaybı aylık 200 lirayı aşmıştır. Bir yıl sonrasını dahi göremeyen ve memurların kazanılmış haklarını dahi savunmaktan aciz bir konfederasyonun 2 milyon 600 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin dolayındaki emekliyi temsil yeteneğinden yoksun olduğu görülmüştür. Bu nedenle her fırsatta memurların hakkını gasp etme sevdasına kapılan Hükümet yetkililerinin, ekonomideki tüm verileri revize etmesi ve enflasyon hedefini iki katına çıkarması sonucunda, iş bilmez, konuşamaz, hak savunamaz bir konfederasyonla yaptığı toplu sözleşmenin hükmü de kalmamıştır. Bu nedenle memurlara 2014 yılı ekonomik verileri ve revize edilen enflasyon tahmini de hesaba katılarak yaşadığı zararların karşılanması için ek zam verilmesi zorunlu hale gelmiştir”

 

(Haber Merkezi)