GÜNLÜK 6.1 MİLYONDAN FAZLA EKMEK İSRAF OLUYOR

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, Türkiye’de günlük 6.1 milyon, yıllık ise yaklaşık 2.3 milyar adetten fazla ekmeğin israf edildiğini belirtti.
Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, Devrek Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaretinde yaptığı açıklamada, ekmek israfı, tüketimi ve ekmeğin besin değerlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yapılan araştırmaların ekmek israfının en çok toplu yemek yenen kurumlar; hastane, hapishane, yemekhane ve yurtlar da olduğunu vurgulayan Coşkun, her gün 3 milyonun üzerinde ekmeğin, daha tüketiciye ulaşmadan fırınlarda veya hayvan yemi olarak kullanılmak suretiyle israf edildiğine işaret etti.
Coşkun açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
“Türkiye’de ekmek israfı her geçen gün artıyor. Yani milli servet çöpe gidiyor. Açlıkla pençeleşen ülkeleri düşündüğümüzde bu israfın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bu israfı yatırıma çevirmek için toplum olarak bireysel olarak bu israfın önüne geçmeliyiz. Türkiye’de günlük 6.1 milyon, yılık ise yaklaşık 2.3 milyar adetten fazla ekmek israfı yapıldığı yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Oysa bu israfla 3 adet boğaz köprüsü, 3 adet Marmaray yapılabilir. Bunun içindir ki, halkımızdan ekmek konusunda ve diğer konularda bilinçli davranmalarını, israftan kaçınmalarını istiyoruz.”
İsraf nedenleri arasında bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmamasının yer aldığını belirten Coşkun, toplu yemek yenen kurumların ve hane bireylerinin ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi ve her şeye rağmen bayatlamış ekmeklerin en uygun şekilde değerlendirilmesi konusunda bilgilendirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Son zamanlarda büyük otellerin ekmek israfı konusunda belediyelerle anlaştığını ve bunun da sevindirici olduğunu belirten Muharrem Coşkun, “Büyük şehirlerde büyük oteller ile belediyeler artan ekmeklerin sokak hayvanlarına verilmesi konusunda anlaşmalar yapıyorlar. Bu olumlu bir gelişme. Ama yetersiz, bu konuda belediyeler, sivil toplum örgütleriyle de işbirliği yapmalıdırlar. Dolayısıyla artan ekmekler bu şekilde de değerlendirilsin” diye konuştu.