Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürü Necmi Çelik, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ"in Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, "Tebliğ uyarınca gerçek kişi yatırımlarına üst limit olarak 75 bin TL, tüzel kişi yatırımlarına da 300 bin TL hibe desteği verilecek. Proje başvuru, 2 Kasım 2012 Cuma günü mesai bitiminde sona erecek" dedi.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı, Ereğli TSO Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürü Necmi Çelik Ereğli ve Alaplı TSO temsilcileri, Ziraat Odası temsilcileri, Kooperatif temsilcileri ve İşletmeciler katıldı.

GERÇEK KİŞİ YATIRIMLARINA 75 BİN TL, TÜZEL KİŞİ YATIRIMLARINA DA 300 BİN TL HİBE DESTEĞİ VERİLECEK
Toplantıda konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürü Necmi Çelik, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (2012/64) 04.03.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 81 ili kapsayan ve tarımsal yatırımcıların uzun süredir beklediği tebliğ uyarınca gerçek kişi yatırımlarına üst limit olarak 75 bin TL, tüzel kişi yatırımlarına da 300 bin TL hibe desteği verilecek. Bu rakamlar hibeye esas proje giderinin yüzde 50'si olduğundan hazırlanacak hibeye esas proje bütçesine göre değişebilecek. Proje başvuru süresi tebliğin yayın tarihinden itibaren 60 gün olup 2 Kasım 2012 Cuma günü mesai bitiminde başvuruların sona erecek dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak'ta tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik ihtiyacın fazla olduğunu belirterek, bu yıl geçmiş yıllara göre daha çok proje beklediklerini ifade etti. İl Müdürü Çelik, yatırımcıların ayrıntılı bilgi için İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat etmelerini ve yapılacak olan bilgilendirme toplantılarını takip etmelerini istedi.
Tebliğ kapsamında başvuruda bulunmak isteyenlerde aranacak özelliklerle ilgili Müdür Çelik, şunları söyledi:

BAŞVURABİLECEK GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİN İDARİ VE MALİ AÇIDAN KAMUDAN BAĞIMSIZ OLMASI GEREKİR
Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir. Ekonomik yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; kolektif şirket, limitet şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar, tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Daha önce bu program ile ilgili olarak (Tebliğ No: 2009/47) ve (Tebliğ No: 2011/9)  kapsamında hibe desteğinden yararlanmış olan tesisler için bu Tebliğ kapsamında hibe başvurusunda bulunulamaz. Desteklenecek yatırım konuları ise şöyle: Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, çelik silo ve soğuk hava deposu yatırımları, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri, hayvansal orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar,   hibe desteği kapsamında değerlendirilir.