Kdz.Ereğli’ye gelen Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, 4 işçinin hayatını kaybettiği tersaneler bölgesinde incelemelerde bulundu. Kaymakam, TSO, Deniz Ticaret Odası Yöneticileri ve Erdemir Genel Müdürü ile bölgenin ekonomisi hakkında görüşen Mete sorunları tespit edip ilgililere ulaştıracaklarını ve takip edeceklerini söyledi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, Kdz.Ereğli’ye gelerek hem tersaneler bölgesinde 4 işçinin hayatını kaybettiği iş kazasında başsağlığı diledi hem de son dönemlerde daralan Ereğli ekonomisinin nasıl düzeltileceğinin tespitini ilgililere aktarmak üzere ilçe yöneticileri ile görüştü.

Tersaneler bölgesindeki ziyaretinin ardından Erdemir’e geçen ve Genel Müdür Oğuz özgen ile bir süre görüşen Mete daha sonra Kdz.Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi ile makamında bir süre görüştü. Kaymakamlığın ardından Ereğli TSO, Alaplı TSO, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası yöneticileri ile TSO Meclis Toplantı Salonunda bir araya gelen Mete değerlendirmelerde bulundu. 

 

GENǒİN KONUŞMASI

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının başında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kdz.Ereğli TSO Başkanı Mehmet Genç; “TOBB’un değerli Başkan Yardımcısı odamızda ve Ereğli’mizde. Biz bu ziyaretten memnunluk duyduk. Ereğli’nin bir profili ile ticaretin geldiği noktada belli konularda görüşme yapacağız”, derken Kdz.Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem de kısa bir konuşma yaptı.

 

ERDEM’İN KONUŞMASI

Erdem konuşmasında; “Aynı zamanda Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan TOBB Genel Başkan Yardımcısı Halim Mete Bey zaten sektörümüzün duayenlerindendir. Tersanedeki kaza için hem başsağlığına geldiler hem de Ereğli’nin son iki yıldır içinde bulunduğu sıkıntıları yerinde izleyip bu sorunları TOBB’un yönetim kurulunda gündeme getirip Bakanlar Kurulu ile bu meselenin çözümü için Ereğli’ye gelmiş bulunmaktadır. Kendilerine teşekkür ederim…”, ifadelerine yer verdi.

 

KILIǒIN KONUŞMASI

Alaplı TSO Başkanı Rafet Kılıç da TOBB Genel Başkan Yardımcısı Mete’nin bölgemize gerçekleştirdiği ziyaretten ötürü kendisine teşekkür ederken, Ereğli ve Alaplı’nın sorunlarının iletilmesi noktasında gerçekleştirilen bu ziyaretin taşıdığı öneme dikkat çekti.

 

“EREĞLİ’DE İKİ ANA SORUN VAR”

 Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantı öncesinde Ereğli ziyareti ile ilgili olarak basına mensuplarına bir değerlendirmede bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, TOBB’da içinde bulunduğumuz bölgeden sorumlu yönetim kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak, bölgemizin gelişmesi ve sorunlarıyla ilgili konuların kendisi tarafından takip edildiğini söyledi. Öncelikle geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen iş kazası dolayısıyla başsağlığı dileklerini iletmek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiğini kaydeden Mete, Erdemir Genel Müdürü Özgen ve Ereğli Kaymakamı Ekşi’yi de ziyaret ederek, Ereğli ile ilgili bilgiler aldığını kaydetti. Mete sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Ereğli’de iki ana sorun var. Biri Erdemir’e bağlı ekonomi, Ereğli ekonomisinin neredeyse tamamı Erdemir’e bağlıdır, ikincisi de son yıllarda hızla gelişen gemi inşaat sanayinin bugünkü durumu.  Bu konuları yerinde incelemek ve irdelemek, neler yapılabileceğini tespit etmek için bu ziyareti gerçekleştirdik. Sabah tersanelere yaptığımız ziyaretlerde bazı tersanelerin kapalı olduğunu, herhangi bir gemi inşaatı olmadığını; çalışanların da yüzde yirmi bir kapasiteyle çalıştıklarını gördük. İnşallah bu tersaneler geçmişte olduğu gibi tam kapasiteyle çalışırlar. Bizler de bir fotoğraf çekeceğiz. Ekonominin fotoğrafını çekerek öncelikle TOBB’a sonra da ilgili birimlere aktarıp meseleleri takip edeceğiz. Buranın sorunları bizim sorunlarımızdır. Türkiye bildiğiniz gibi 2001 krizinden sonra müthiş bir gelişme kaydetti. 2007 yılının sonuna kadar yüzde 49,5 gibi bir büyüme kaydetti ve bunun da yüzde 30’u özel sektör eliyle oldu. Yine geçen sene, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye de bir kriz yaşadı. Buna rağmen Türkiye rakipleri karşınsında önemli bir büyüme oranı yakaladı. Ancak bu büyüme ve olumlu gidiş bütün sektörlerde olmadı. Bu büyümenin Ereğli’de de sağlanması lazım ve ben de bu konuyu arkadaşlarımla görüşmek üzere Ereğli’ye geldim.”