Kandilli’de sondaj çalışmaları tamamlandı, zemin etüd raporu sağlam çıktı. GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, 11 metre kalındığında kömür damarının tespit edildiğini belirterek, “Bu da yaklaşık 20 milyon ton kömür rezervine denk gelmektedir” dedi.

 

Bölgenin 30-40 sene ömrünü uzatacağını, işçi açıklarının ise biran önce kapatılmasını gerektiğini hatırlatan Mutlu, “Yeni kuyunun ihalesinin yıl içerisinde yapılarak çalışmaların başlamasını bekliyoruz. Bölge ve ülke ekonomimiz için bu olay son derece sevindirici bir gelişmedir” dedi.

 

Kandilli’de devam eden sondaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgede 20 milyon ton kömür rezervi tespit edildi. Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Kandilli’de yapılan sondaj çalışmalarının ardından 11 metre kalındığında kömür damarı tespit edildiğini bunun da yaklaşık 20 milyon ton kömür rezervine denk geldiğini açıkladı.

 

ZEMİN ETÜDLERİ SAĞLAM ÇIKTI

Mutlu, Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında, Kandilli Beldesi, Geyikbeli Mahallesi’nin alt bölümünde yapılan sondaj çalışmalarının tamamlandığını, zemin etüdü incelemesinden de olumlu rapor çıktığını söyledi. Mutlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Geyikbeli Mahallesi’nin alt bölümünde yapılan sondaj çalışmaları tamamlandı. Bin metreye kadar ulaşıldı ve zemin etütleri de sağlam çıktı.  Yapılan sondaj çalışmalarında 11 metre kalınlığında kömür damarı tespit edildi. Bu da yaklaşık 20 milyon ton kömür rezervine tekabül ediyor. Kandilli’nin 30-40 senelik ömrü demektir. Bulunan kömür rezervi ülkemiz ve bölge ekonomisine ciddi katkı sağlamış olacaktır. Kömürün tonu sanayiye yaklaşık 200, vatandaşlara ise 450-500 TL’ye satılmaktadır ortalama 300 TL denildiğinde bu rakam 6 katrilyon TL’ye tekabül etmektedir.

 

İŞÇİ AÇIKLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Yeni kuyu çalışmalarının bu yıl içerisinde ihalesinin tamamlanarak çalışmaların başlamasını umutla beklemekteyiz. Türkiye Taşkömürleri Kurumu Genel Müdürlüğü yetkililerinin bu konudaki süreci hızlandıracağını 4-5 yıl içerisinde de kömür üretiminin başlamasını umut ediyoruz. Yine yeni kuyunun açılacak olması yeni istihdam alanlarını da beraberinde getirecektir. İnşaatından ulaşımına kadar zincir halkası halinde yeni kömür rezervinin her kesime faydası olacaktır. Bizim dikkati çekmek istediğimiz konulardan biri de yeraltında yatan taş kömürünün biran önce yer üstüne çıkarılabilmesi için gerekli olan işçi açıklarının kapatılmasıdır. Yeni kuyu projesi ile istihdamda da artış sağlanacaktır.”