Okurumuz Güler Önder, çağdaş Türk kadını kimliğiyle yaşadığı kentteki olayları irdeleyen en son yolladığı yazıda emekçi kadınların dramını şöyle dile getirdi.

EL EMEĞİ GÖZ NURU

Kimi insan vardır çalışır kazanır, kimi insan vardır aç gezer ama kimseye belli etmez, kimi insan vardır duygu sömürüsü yapıp günlük geçimini sağlamaya çalışır, kimileri de ellerinden geldikçe el emeği birşeyler yapıp satar, hepsi de geçimini sağlamaya çalışır. Ama kimi insan vardır ki hem el emeği, hem göz nuru döktüğü el işlerini günün büyük çoğunluğunu evinin dışında geçirerek evine katkıda bulunmak için  bir şekilde satmaya çalışır. Bu insanlara saygım sonsuzdur.
 
Sahilden bahsediyorum; el emeklerini, göz nurlarını pazarlayan, kimseye zararları olmayan, bana göre de sahili renklendiren emekçilerden söz ediyorum. Bu insanları birçok kişi gibi ben de taktir etmekteyim. Bazı kesimler tarafından da takdir edildiler, onları daha rahat yerlere taşıyıp kolaylık sağlamaya çalıştılar ama huzurları kaçtı bu insanların. Ne yazık ki bu insanların satışları azaldı , dolayısı ile huzurları kaçtı. Biraz sohbet imkanım oldu bu arkadaşlarımla. Neden memnun olmadıklarını, kendilerine çok daha iyi olanak sağlandığını söylediğimde aldığım cevap aynen şöyle:

"Sahilde yaptığımız satışın üçte birini burada yapamıyoruz, buraya çok gelen olmuyor,bu konuda Sayın Belediye Başkanımızdan randevu talep ettik alamadık, Kent Konseyi ile görüşmek istedik görüşemedik, biz eski yerimizi istiyoruz, zaten sadece yaz aylarında bu fırsatı buluyoruz, bunu da elimizden almasınlar bu konuda bize yardımcı olsun büyüklerimiz tek isteğimiz bu" oldu. 

Büyük kentlerin, turistik kentlerin trafiğe açık olmayan ya da çok işlek olmayan sokaklarında gün boyu görürüz  satıcıları. Çok da cazip gelir bir çoğumuza, renk katar sokaklara,ışıl ışıldır etraf. Mutlaka emekçi arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır bu tezgahlar ama onlar mutsuz, umutsuz açıyorlar hergün tezgahlarını. 

"Hiç para kazanamadan tezgah kapatıyoruz" diyor birçoğu.
 
Şikayetleri, sahilin işlek olmayan bölümünde yer gösterilmesi,
Tek istekleri, eski yerlerine geri dönüp para kazanmak.

Bu arkadaşlarımızın eski yerlerinde satışlarına izin verilip, tezgahlarını mutlu, umutlu açmalarına ve eski  kazançlarını  elde etmelerine olanak sağlamanın çok zor olmadığını düşünüyorum.