Elektrik borcu nedeniyle ana su deposundan faydalanamayan köy sakinleri yaklaşık 3 yıldır taşıma suyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Köy içerisinde ana depodan dere yatağına temiz su akarken vatandaşlar ise elektrik borcu engeline takıldı. Sel felaketinden etkilenen köyün içme suyunu Zonguldak Valiliği gönderdiği 10 litrelik sularla çözmeye çalışıyor.

 

Köy Muhtarı İbrahim Çalık, “Köyümüzün su sorunu yok ancak elektrik borcu yüzünden deponun elektriği kesik ve köylü mağdur. Bir tarafta dere yatağına boş yere akan su var diğer tarafta susuz kalan vatandaşlarımız var. İşin içerisinden çıkamıyoruz, borcumuzu taksitlendirin elektriğimizi verin biz borcumuzu öderiz diyoruz ama anlayan kim?”

 

Kdz.Ereğli ilçesinde elektrik borcu yüzünden ana su deposundan faydalanamayan 220 haneli Yaraşlıyörük köyü sakinleri, 3 yıldır taşıma suyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Köyde vatandaşların ortak kullandıkları ana deponun su dağıtım motorunun yaklaşık 66 bin liraya ulaşan elektrik borcunun ödenmemesi nedeniyle kullanma ve içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. 

 

EVLERİN SUYU YOK
Vatandaşlar, köy meydanındaki çeşmelerden bidonlarını doldurmanın yanı sıra damacana su satın alarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Köy Muhtarı İbrahim Çalık, yaptığı açıklamasında, depoda ve kuyuda kullanılan motorun elektrik borcu nedeniyle 3 yıldır köyde evlere su verilemediğini söyledi.

 

TAŞIMA SUYLA YAŞAM
Çalık, 30 bin liralık elektrik borcunun yasal faiziyle 66 bin liraya yükseldiğini dile getirerek, dağıtım şirketinin borcun dörtte birinin ödenmesi durumunda elektriğin yeniden verileceğini söylediklerini belirtti. Borçlarını ödeyecek durumları olmadığını anlatan Çalık, şunları kaydetti: "Köylümüz suların kesilmesiyle mağduriyet yaşadı. Evlerimizdeki ihtiyaçlar giderilemiyor, el yıkama suyumuz bile yok. Sorunun çözümü için girişimlerimizi sürdürürken, sel felaketi yaşadık. Köyümüz selden ciddi anlamda etkilendi. Vatandaşlarımızın bir bölümünün evleri çamur içerisinde kaldı, tarım arazileri zarar gördü. Taşıma suyla evlerde yemek yapılıyor, el yıkanıyor. İnanın insanların tuvaletlere girecek durumu bile yok. Sel felaketinin ardından Ereğli Belediyesi tankerlerle su gönderdi, mağduriyetimizi gidermeye çalıştı."

 

KAMYONLA SU GELDİ
Muhtar İbrahim Çalık’ın girişimlerinin ardından Zonguldak Valiliği, İl Afet Müdürlüğü aracılığı ile sel felaketinden de ciddi anlamda mağdur kalan köylü halkının içme su ihtiyacını karşılayabilmek için kamyonetle su gönderdi. 10’ar litrelik bin adet gönderilen içme suları Yaraşlıyörük köyü önünde vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı.

 

“3 YILDIR SIKINTI YAŞIYORUZ”
Köy sakinlerinden Ali Akbaba ise yaklaşık 3 yıldır çok mağdur olduklarını, su sıkıntısının giderilmesini istediklerini dile getirerek, "Şebekelerimiz yeni, suyumuz yeterli ama elektrik kesintisi nedeniyle köylü suyunu alamıyor. Sel felaketine maruz kaldık ciddi sıkıntılar yaşandı, evler çamur içinde. Ereğli Belediyesi su tankerleri gönderdi öyle temizlik yaptık" ifadesini kullandı. Mustafa Kurt ise elektrik borcunu ödeme imkanlarının olmadığını, yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

 

SU VAR BOŞA AKIYOR
Köyün su sorunu yaşamadığını ancak akan suyun şebekelerden elektrik kesik olduğu için verilemediğini belirten köylü sakinleri ise muhtarın büyük bir çaba gösterdiğini su sorununun çözümü için yetkililerin yardımını beklediklerini söylediler. 

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)