Perakende satış hacminin bir önceki aya gör yüzde 1,0 arttığını bildiren Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) açıklaması şöyle:
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2014 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,0 oranında arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %1,0, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,1, otomotiv yakıtı satışları ise %0,9 arttı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %1,5 arttı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %4,2 arttı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %1,9 arttı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %7,5 azaldı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %1,5 arttı.

 

Perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 arttı
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2014 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 oranında arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %2,0, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %4,6, otomotiv yakıtı satışları ise %5,4 arttı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %3,4 arttı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %4,1 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %24,8 arttı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %0,3 azaldı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %10,9 arttı.
 

Perakende ciro bir önceki aya göre %1,6 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2014 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,6 oranında arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %2,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,5, otomotiv yakıtı satışları ise %0,3 arttı.

 

Perakende ciro bir önceki yılın aynı ayına göre %10,4 arttı
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2014 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,4 oranında arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %13,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %12,6, otomotiv yakıtı satışları ise %3,6 arttı. 

 

Perakende satış hacmi 
bir önceki çeyreğe göre %1,4 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2014 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,4 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,7 oranında arttı.

 

Perakende ciro bir önceki 
çeyreğe göre %2,4 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2014 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,4 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende ciro ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,9 oranında arttı.
 

AÇIKLAMALAR
“Otomotiv yakıtı” endekslerinde takvim etkisi gözlenmemiştir. Bu nedenle “takvim etkilerinden arındırılmış” seriler yerine “arındırılmamış” seriler kullanılmıştır. (Haber Merkezi)