Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında, Zonguldak TSO, İşkur ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hangi meslek elemanına ihtiyaç duyulduğunu belirlemek için yaptığı çalışmanın ardından, belirlenen mesleklerde işsizliği önlemek için kurslar düzenleniyor. Zonguldak ve Kdz.Ereğli’de verilecek kurslarda günlük 15 TL ücretin yanı sıra eğitim süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu primleri de devlet tarafından ödenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile 23 Haziran 2010’da hayata geçirilen ''Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'' kapsamında oluşturulan UMEM Projesi Zonguldak İli Yürütme Kurulu olağan toplantısını gerçekleştirdi. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılan toplantıya UMEM Projesi İl Yürütme Kurulu Başkanı ve ZTSO Genel Sekreteri Renda Okay, İŞ-KUR İl Müdürü Cemal Yiğit, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Yılmaz, İŞKUR Şube Müdürü Ayfer Yavuz, Kdz. Ereğli TSO Genel Sekreteri Gündüz Acar, Devrek TSO Genel Sekreteri Cihat Yaban, Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Burhan Koyu, Kdz. Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Adnan Döner katıldı.

ÜYELER BİLGİLENDİRİLDİ
Toplantıda, Ankara’da düzenlenen bölgesel istişare toplantısının sonuçları ile proje kapsamında Zonguldak ve Ereğli meslek liselerinde tamamlanan altyapı, malzeme ve ekipman alımı çalışmaları hakkında Kurul Üyeleri bilgilendi-rildi. Ayrıca, İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından il genelinde uygulanan ihtiyaç duyulan meslek gurupları kurs belirleme anketi sonuçları değerlendirilerek, UMEM Projesi kapsa-mında; Ticaret ve Sanayi Odalarının üyeleri nezdinde ya-pacağı eğitim sonrası stajyer istihdamı için belirleme çalışmalarının planlanması görüşüldü. Kurulun bir sonraki toplantısının, proje kapsamında temin edilen makine ve ekipmanların tanıtılması ve atölyelerin yerinde incelenmesi amacıyla, yerel basının da katılımıyla 5 Ocak 2011 Çarşamba günü, Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleştirilmesine karar verildi.

GÜNLÜK ÜCRET VE SİGORTA
UMEM Projesi kapsamında Zonguldak’ta Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığında İŞKUR İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce kurs yönetimleri oluşturuldu. Kurs yönetimi iş yerlerinde hangi meslek elemanına ihtiyaç duyulduğunu belirlemek için bir çalışma yapıldı. Belirlenen mesleklerde işsizliği önlemek için mesleği olmayan ve iş arayan kişilerin başvuruları İŞKUR tarafından alınacak olup bu kişiler daha sonra Uzmanlaşmış Meslek Edindirme
Merkezi olarak belirlenen Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Kdz. Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde kursa tabii tutulacaktır. Kursiyerlere kurs süresince günlük 15,00 TL ücret ödenecek, eğitim gördükleri sürece ihtiyaçları İŞKUR tarafından karşılanacak ve SGK primleri yatırılacaktır. Kursun teorik kısmı okulda pratik kısmı ise Sanayi ve Ticaret Odası tarafından belirlenecek iş yerlerinde yaptırılacak olup kurs bitiminde yapılacak sınav sonucunda başarılı olanlar istihdam edilecektir. UMEM kapsamında mesleki eğitim alan ve istihdam edilen kursiyerler için, istihdam eden işletmeye çeşitli vergi ve SGK indirimleri uygulanacaktır. UMEM kursları için ocak ayında başvurular İŞKUR müdürlüğüne yapılacak, daha sonrasında ise seçilen kursiyerlerin eğitimine Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde mesleki eğitimlerine başlayacaktır.