Karadeniz Ereğli'de yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezinden yapılan sehpa ve masa örtüsü ile şal gibi çok sayıda ürün Japonya'ya ihraç edilecek. Toplam 680 parça ürün Japonya'ya gönderileceğini belirten Elpek Bezleri Atölyesi Sahibi Nilgün Efes, Bu sipariş bizleri manevi anlamda mutlu etti dedi.

 

Uzun yıllar Japonya'da yaşayan Türk işadamı Murat Enşici ve eşi Japon iş kadını Hiroko İkenoue Enşici,  2012 Temmuz ayında gerçekleştirdikleri ziyaret ve temaslarda Elpek Bezi'nin Japonya'ya ihracı konusunda üretici firma ile yaptıkları anlaşma neticesi ve aldıkları numuneler çerçevesinde ilk siparişlerini verdi.

16. YILA GİRDİK

Ereğli Elpek Bezi üreticisi Nilgün Efes, Kandilli Beldesinde bulunan atölyelerinde yaklaşık 2 aydır Japonya'dan alınan siparişler için çalıştıklarını belirterek bu hafta içerisinde siparişlerin teslimatının yapılacağını söyledi. Efes, Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: Elpek Bezi'ni 1997 yılından bu yana yeniden canlandırmak için mücadelemizin 16'ncı yılına girdik. 16. Yılda Japonya'dan aldığımız bu sipariş bizleri manevi anlamda duygulandırdı ve mutlu etti. Japonya dost ve kardeş bir ülke. El sanatlarına ve kültürel değerlere verdiği önem ile tanınıyor. Türkiye'nin de kültür turizm anlamında önemli bir kesimini Japon turistler oluşturuyor.

TATİLLERDE HAREKETLİLİK OLUYOR

Geleneksel el dokumalarımıza, yöresel elpek bezimize getirdiğimiz çağdaş yorumlar ile artık elpek bezini yöresel kültürel özelliklerin yanı sıra turistlik bir misyona da sahip hale getiriyor. Yöre turizminin hareketlenmesi ile elpek bezinin pazarında da hareketlilik oluyor. Bayram, okul, resmi tatillerde hareketlilik artıyor. Japonya'dan gelen bu sipariş bizim durgun geçirdiğimiz kış aylarına da bir hareket getirdi. Yaklaşık 2 aydır Japonya'dan gelen siparişleri tamamlamaya gayret gösterdik bu hafta içerisinde de paketleyip yerine ulaştıracağız.

680 PARÇA ÜRÜN GİDİYOR

Zonguldaklı olan ve Japonya'da yaşayan bir işadamımız aracılığı ile temas kuruldu bizim ürünlerimizden örnek alıp Japonya'ya gittiler. Ardından Mart ayında gerçekleştirilmesi hedeflenen Türk günü için sipariş talebi geldi. Japonya bizim hedef ülkelerimizin başındadır. Bizim açımızdan bu gelişme son derece önemli bir gelişme. Keten, pamuk ve kenevir dokumalarımızda doğal ürünlerinin git gide önem kazanmasına paralel olarak dikkat çekmeye başladı. İstanbul'da Askeri Müzesinde 25-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek doğal ürünler pazarı için hazırlıklarımıza başladık. Kültürel ve yöreselliğin yanında doğal olması da bize pek çok kapıyı açıyor. Bizim en önemli kaygımız tezgah tıkırtılarının sona ermemesidir. Elpek bezi yaşamalı ve üretilmeye devam etmelidir. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Japonya'ya şal, sehpa, masa örtüleri ve şallar dedi.